REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ape tulburi la Universitatea Ovidius: în ce hal au ajuns să se desfăşoare dezbaterile pentru alegerea rectorului!

Ape tulburi la Universitatea Ovidius: în ce hal au ajuns să se desfăşoare dezbaterile pentru alegerea rectorului!

Replica API 25 octombrie 2013 | 00:00 402

"Stimaţi participanţi sau... stimate scaune!"

"Stimaţi participanţi sau... stimate scaune!"

"Nu ştiu cum să mă adresez: stimaţi participanţi sau... stimate scaune! Speranţă a fost şi am rămas cu ea!" - aşa şi-a început discursul preşedintele Senatului Universităţii Ovidius din Constanţa, Petru Bordei, la cea de-a doua dezbatere publică al cărei subiect este modalitatea de desemnare a rectorului universităţii: alegeri generale, cu vot universal şi secret sau pe bază de concurs public. Bordei a făcut referire la colegii săi (circa 700), dar şi la studenţii care nu s-au deranjat să facă act de prezenţă joi, 25 octombrie, în Aula Magna din incinta Universităţii Ovidius, de pe Bulevardul Mamaia. Numărai pe degetele de la o mână participanţii prezenţi la dezbatere.

"Speram să fie ceva mai mulţi participanţi. Speranţa a fost şi am rămas cu ea!", a spus preşedintele Senatului Universităţii Ovidius, Petru Bordei, cel care a moderat dezbaterea de ieri. Cele câteva persoane aflate în sală au fost interesate să afle mai multe detalii în cazul în care se va organiza concurs. Bordei le-a explicat că această procedură este mult mai complicată şi că necesită foarte mult timp de organizare. "Modalitatea prin concurs este mai complicată. Din comisie trebuie să facă parte, pe lângă profesorii universităţii, şi şase din afara ei. Până îi contactăm, până ne răspund, până îi aduce...mai trec câteva luni. Din punctul meu de vedere, cea mai bună, din punct de vedere organizatoric, este metoda votului secret", a spus preşedintele Senatului. "Candidaţii la concurs pot fi şi din afara universităţii, chiar din străinătate. Sunt reţineri multiple. Poate veni la conducere un rector care nu este cadru didactic al universităţii", a spus, la rândul său, prof. univ. dr. Ion Bordeianu, rectorul interimar. Tot Bordeianu a declarat: "Este foarte greu să ţii în frâu o universitate. Abia acum am aflat cât e de greu. Pentru că am comparat întotdeauna cu funcţia din cadrul Spitalului Judeţean, unde aveam un număr de angajaţi poate un pic mai mic decât aici. Noul rector trebuie să aibă în primul rând un program de management pe care să- l implementeze şi a doua condiţie, să-şi formeze o echipă care să-i fie fidelă". Tot el a mai precizat că nu îşi doreşte funcţia de rector. "În fiecare zi aflu lucruri noi, nu am ajuns încă să scormonesc peste tot. Pentru asta ai nevoie de 5- 6 luni, atât cât îi va lua şi noului rector", a mai spus Bordeianu, ordonatorul interimar de credite al universităţii, asta după ce fostul rector, Dănuţ Epure, a fost arestat pentru luare de mită. "În această perioadă de interimat am fost obligat, cu ghilimele de rigoare, să iau măsuri drastice, care nu au fost pe placul nostru. Un exemplu este cel când l-am suspendat pe rector. A fost o decizie neplăcută. Am făcut-o cu strângere de inimă, dar aşa ne obligă codul muncii", s-a mai confesat Bordeianu.

Bordei crede că alegerea rectorului prin concurs e "complicată"

Revenind la dezbaterea de ieri, care a avut loc în Aula Magna a universităţii, facem precizarea că Bordei le-a explicat celor prezenţi că organizarea unui concurs pentru desemnarea rectorului este mult mai complicată. "Modalitatea prin concurs este mai complicată. Din comisie trebuie să facă parte, pe lângă profesorii universităţii, şi şase din afara ei. Până îi contactăm, până ne răspund, până îi aduce... mai trec câteva luni. Din punctul meu de vedere, cea mai bună, din punct de vedere organizatoric, este metoda votului secret", a spus preşedintele Senatului. "Candidaţii la concurs pot fi şi din afara universităţii, chiar din străinătate. Sunt reţineri multiple. Poate veni la conducere un rector care nu este cadru didactic al universităţii", a spus, la rândul său, prof. univ. dr. Ion Bordeianu, ordonatorul interimar de credite. Acesta trage un semnal de alarmă către decani şi îi roagă să mobilizeze pe cei cu drept la vot să participe la referendum,astfel încât referendumul să se valideze. "Ne putem trezi că nu îndeplinim cvorumul, că nu sunt jumătate plus un din voturi. E foarte important să-i mobilizeze, că altfel urmează un nou tur. Este interesul corpului didactic, nu al nostru, ca şi administraţie temporară. Cred că una din explicaţii, dacă nu se vor prezenta la vot, este, poate, pentru că vor fi candidaţi care să nu-i dorească", a spus Bordeianu. Indiferent de rezultatul referendumului, ce va avea loc pe 11 noiembrie, alegerea viitorului rector al Universităţii va avea loc abia peste şase luni. În acest sens, conducerea instituţiei se gândeşte să facă demersuri pentru a obţine o "derogare", în sensul ca acest termen să fie redus la jumătate. "Stabilirea duratei de şase luni este dată de Legea 1, care este lege organică şi, din câte ştiu eu, o modificare a legii organice nu poate fi obţinută decât prin ordinul Parlamentului. Va fi nevoie de o intervenţie la membrii Comisiei de Învăţământ din Parlament care să propună într-una din şedinţe, să se dea o derogare. Noi vrem să obţinem această derogare, dar cred că este foarte greu", este de părere rectorul interimar. De precizat faptul că Senatul a ales, deja, Biroul Electoral Central (BEC). Din acesta fac parte 7 membri: consilierul juridic al universităţii, Loredana Dan Maximilian, patru cadre didactice şi doi studenţi. De asemenea, s-au ales şi membrii celor trei comisii ale Biroului Electoral. Fiecare are în componenţă cinci persoane, patru cadre didactice şi câte un student. Ce condiţii trebuie să îndeplinească aspiranţii la funcţia de rector? Să fie profesor universitar şi să nu aibă cazier.

Mirela PASCAL, Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218