REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Apel disperat, prin 112: "Să vină ambulanţa, să mă scape de depresie!"

Apel disperat, prin 112: "Să vină ambulanţa, să mă scape de depresie!"

Replica API 2 august 2012 | 00:00 166

Inconştienţii care grăbesc moartea celor răniţi grav sună să se plângă de măsele, degete tăiate şi inimă frântă

Inconştienţii care grăbesc moartea celor răniţi grav sună să se plângă de măsele, degete tăiate şi inimă frântă

Sunt depresiv şi am nevoie de o ambulanţă! Este solicitarea care a adus la disperare angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa. Pe lângă faptul că personalul angajat este insuficient şi solicitările justificate sunt multe, frecvente sunt şi apelurile bolnavilor închipuiţi, care nu fac decât să îngreuneze activitatea medicală. "Mi-am tăiat buricul degetului", "Mă doare măseaua" sau "Am o stare de depresie, să vină o ambulanţă imediat" - sunt doar câteva dintre exemplele solicitărilor sosite la ambulanţă. Însă situaţia degenerează în momentul în care dispeceratul încearcă să consilieze pacientul, explicându-i că sunt cazuri mult mai grave, pe care le-ar putea pierde, moment în care ameninţările şi injuriile încep să curgă.

Plecând de la expresia "Mare e grădina Domnului, şi mulţi îi sar gardul", ajunem la concluzia că "dezertorii" dau mai întâi un telefon la Ambulanţă. Ca şi cum nu ar fi mai mult decât suficient că ambulanţierii muncesc într-un ritm alert din cauza sezonului estival şi duiumului de solicitări, mai există şi categoria "beţe în roate", care are o singură menire: să scoată peri albi angajaţilor. "Am o depresie, să vină ambulanţa!!!" - se aude tot mai des la dispecerat, spre disperarea angajaţilor, care deja s-au obişnuit cu faptul că, dacă nu dau curs solicitării, se va isca un scandal. "Avem tot felul de bolnavi închipuiţi, care sună pentru orice lucru minor. Nu avem ce face, trebuie să mergem la faţa locului, însă, din această cauză întârziem la alte cazuri, mult mai grave. Dacă nu mergem, iese scandal...", a declarat, pentru "Replica", dr. Aura Broască, purtătorul de cuvânt al SAJ Constanţa. Un astfel de caz s-a întâmplat chiar zilele trecute, când un potenţial pacient şi-a anunţat "tragedia" prin 112, solicitând de urgenţă o ambulanţă întrucât îşi tăiase buricul degetului. Din descrierea sa, sângele ar fi inundat nu numai locuinţa proprie, ci şi întreg blocul. "Aveam o grămadă de solictări, multe dintre ele aşteptau în telefon, chiar şi câte 15 deodată, era balamuc, iar un pacient ne ţipa în telefon că s-a tăiat la deget, buricul degetului. Făcea deja scandal că întârzie ambulanţa şi, de aici, bineînţeles, injuriile", a mai spus dr. Aura Broască. Iar cazurile respective nu sunt singulare, oamenii neînţelegând, pur şi simplu, că prin atitudinea lor pot curma alte vieţi, care au nevoie de ajutor specializat. Nici durerile de măsele nu pot fi rezolvate la stomatolog - cred unii! -, acestea necesitând intervenţia ambulanţierilor. "Nu înţeleg că există medici de familie, stomatologi etc. Nu, ei apelează direct la Ambulanţă, iar noi suntem obligaţi să-i ajutăm", menţionează dr. Broască.

Îşi lasă copiii de 3 luni, cu orele pe plajă

Un alt lucru care îngreunează activitatea SAJ este iresponsabilitatea oamenilor. Potrivit medicilor, cele mai frecvente solicitări din categoria de faţă vin din sudul litoralului, mai ales din Eforie. "Avem copii cu febră, în vârstă de 3 luni, care sunt ţinuţi pe plajă cu orele. Avem gravide care stau până în ultimul moment. Este ceva de speriat. Iresponsabilitatea cea mai mare acolo este, în sudul litoralului", ne spune purtătorul de cuvânt al SAJ. În cel de-al treilea rând, este categoria care are nevoie de ajutor medical de specialitate şi care, de multe ori, are de suferit din cauza primelor două categorii. Cele mai întâlnite probleme sunt legate de tentative de suicid, accidente rutiere, accidente vasculare, probleme cardiace, traumatisme. În ultima perioadă, s-au îndesit tentativele de suicid, ingestiile cu medicamente, cât şi altele. "Un caz la două zile tot avem de tentative de suicid. Nu pot spune că avem zilnic, dar există, mai ales la persoanele de până în 35 - 40 de ani.", a menţionat Aura Broască. Abundenţa de apeluri la 112 face ca solicitările, pe judeţ, să ajungă şi la 300.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369