REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

„Apele Române” accesează 63 de milioane de euro ca să informeze sinistraţii în cât timp rămân fără case

„Apele Române” accesează 63 de milioane de euro ca să informeze sinistraţii în cât timp rămân fără case

Replica API 18 februarie 2015 | 00:12 154

Implementare în 12 luni

Implementare în 12 luni

Sursa foto: mediafax.ro

Administraþia Naţionalã „Apele Române” are motive de laudã, prin implementarea proiectului WATMAN, un sistem informational pentru managementul apelor. Proiectul, aflat în etapa 1 de implementare, este menit sã punã bazele aplicãrii strategiei naþionale pentru managementul resurselor de apã, inclusiv a situaþiilor generate de fenomene hidrologice extreme în caz de dezastre, strategia fiind elaborate de Ministerul Mediului , Apelor ºi Pãdurilor (MMAP). În cadrul unei conferinţe, organizată marţi la sediul Administraţiei Bazinale de Apă „Dobrogea - Litoral”, s-a vorbit despre instalarea unor staţii automate cu senzori pentru monitorizarea calităţii apei şi despre Centrele de Intervenţie Rapidă care vor fi dotate cu echipamente IT şi cu echipamente pentru intervenţii în caz de inundaţii sau poluări. „Etapa 1 cuprinde două obiecte principale de investiţii, anume mărirea gradului de siguranţă la construcţiile hidrotehnice şi creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de calamităţi naturale. Beneficiile directe ale acestui proiect ar fi optimizarea eficienţei infrastructurii la lucrările hidrotehnice deja existente, monitorizarea de la distanţă 24/24 şi în timp real a modului de comportare a construcţiilor hidrotehnice. Un alt beneficiu important ar fi retehnologizarea mijloacelor de intervenţie, dar şi integrarea tuturor acestor date la nivel electronic şi comunicarea lor cât mai rapidă şi în timp real între autorităţile responsabile. (…) Realizarea proiectului permite monitorizarea online şi permanentă a tuturor datelor de gospodărire a apelor. Se doreşte montarea la nivelul barajelor a unor staţii automate, care vor prelua aceste date, dar şi montarea acestor staţii pe cursurile de apă, pentru a măsura volumul precipitaţiilor lichide sau solide şi a le transmite online. Toate acestea vor duce la creşterea preciziei prognozelor hidrologice, iar comunicarea cu administraţiile publice locale în timpul intervenţiilor se va face în timp util. Datele nu vor mai fi citite manual de către o persoană, totul va fi electronic”, a spus purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Cătălina Brăgaru, care a mai adăugat faptul că proiectul vine în sprijinul a 1,5 milioane de români. „Implementarea acestui sistem va avea un impact considerabil asupra populaţiei, din faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori aflaţi în zonele vulnerabile vor beneficia de informaţii în timp real privind evoluţia şi gestionarea fenomenelor hidrologice extreme: poluări, accidente hidrotehnice, secetă, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România”, a mai spus Brăgaru.

Potrivit directorului tehnic al departamentului Dezvoltare – Investiții, din cadrul Administrației Bazinale de Apă „Dobrogea - Litoral”, Rodica Țâștea, localitățile Topalu, Ostrov și Capidava sunt vizate pentru implementarea unor stații.

„Proiectul Watman prevede realizarea a două centre de intervenție rapidă și trei stații automate, cu senzori, pentru monitorizarea calității apei, la Topalu, Ostrov și Capidava. Scopurile și rolurile proiectului sunt de prevenire, de beneficiile socio-economice pentru protecția mediului și colectarea datelor în vederea salvării vieților omenești în situația evenimentelor în caz de inundații, precum și reducerea timpului, în cazul în care se întâmplă dezastre”, a spus Țâștea.

Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele și dotările, vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc, în toate cele 11 Bazine Hidrografice: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș - Vedea, Buzău - Ialomița, Siret, Prut - Bârlad și Dobrogea – Litoral, iar proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat, durata de implementare fiind de 12 luni.

Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, obiectivul general al WATMAN este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale şi de a ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, în vederea reducerii incidenţei dezastrelor naturale ce afectează populaţia României.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102