REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

APIA: 116 milioane de euro pentru deţinătorii de teren agricol şi neagricol care vor să împădurească suprafeţe

APIA: 116 milioane de euro pentru deţinătorii de teren agricol şi neagricol care vor să împădurească suprafeţe

Replica API 12 decembrie 2018 | 00:00 222

Deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa, începând din 11 decembrie, timp de peste şase luni, schema de ajutor de stat pentru acordarea de finanţare în vederea creării de suprafeţe împădurite, într-un program în valoare de aproape 116 milioane de euro, a anunţat, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Schema de ajutor de stat este implementată de APIA, iar informaţiile detaliate pentru accesarea acesteia pot fi consultate la Centrele judeţene sau locale ale APIA, respectiv în Ghidul solicitantului şi documentele de implementare publicate pe site-ul APIA. Completarea Cererii de Sprijin se realizează online şi se depune pe suport de hârtie la Centrele Judeţene sau al Municipiului Bucureşti al APIA.

Totodată, APIA a dezvoltat aplicaţia electronică M8 pentru depunerea online a cererii de sprijin, aceasta putând fi accesată din pagina principală a site-ului agenţiei, fiind însoţită de instrucţiuni de utilizare.

Accesarea schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" (sesiunea 3/2018), aferentă SubMăsurii 8.1 "Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite" din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - PNDR 2014 - 2020, se va face în perioada 11 decembrie 2018, ora 9:00 - 28 iunie 2019, ora 14:00.

Conform sursei citate, potenţialii beneficiari parcurg următoarele etape premergătoare depunerii cererii de sprijin: identificarea cu sprijinul APIA a suprafeţelor care urmează a fi împădurite, elaborarea proiectului tehnic de împădurire de către persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate (costurile aferente acestor servicii se vor plăti la prima cerere de plată), obţinerea avizului Gărzii Forestiere pentru proiectul tehnic de împădurire; în vederea avizării, proiectul tehnic de împădurire se depune la Garda Forestieră cu cel puţin 10 zile înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor de sprijin la APIA.

"Prin această schemă se acordă sprijin financiar pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere, respectiv realizarea de trupuri de pădure şi perdele forestiere de protecţie. Beneficiarii schemei pot fi deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi formele asociative ale acestora. Sprijinul financiar, acordat ca valoare fixă, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime, după cum urmează: primă de înfiinţare a plantaţiilor forestiere (Prima 1), care acoperă inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire - acordată pentru toţi beneficiarii schemei; primă anuală (Prima 2) pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi - acordată în funcţie de categoria de beneficiar şi tipul de teren", se precizează în comunicatul citat.

Valoarea maximă a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat în baza prezentei scheme este de 7 milioane de euro.

Deţinătorii de terenuri agricole/neagricole proprietate a statului şi/sau deţinătorii de terenuri agricole/neagricole proprietate a unităţilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociaţii ale acestora beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1, precizează APIA.

Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" (sesiunea 3/2018) beneficiază de un buget în valoare de 115.995.314 de euro.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367