REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Apifitoterapia întărește sistemul imunitar

Apifitoterapia întărește sistemul imunitar

Replica API 13 mai 2020 | 00:00 845

Apifitoterapia este un tratament cu plante şi produse apicole folosit în principal pentru prevenirea bolilor și întărirea sistemului imunitar. Înainte de a apărea medicamentele de sinteză, oamenii au folosit plantele medicinale (datorită proprietăților curative) și resursele pe care natura le oferă pentru a susține sănătatea corpului uman, scrie ziarmedical.ro.

Plantele sunt utilizate pentru tratarea și prevenirea afecțiunilor cronice sub diverse forme: uleiuri, creme, unguente și cataplasme pentru uz extern sau infuzii, inhalatii, extracte hidroalcoolice și tincturi pentru uz intern.

Tratamentele fitoterapeutice pot fi urmate de orice persoană, indiferent de vârstă sau gen, iar atâta vreme cât sunt administrate în dozajul optim pentru organismul pacientului și conform nevoilor și afecțiunilor acestuia, nu există nici efecte adverse.

Toxinele se acumulează în corp sub diverse forme și organismul se află în imposibilitatea de a le elimina, în timp, acestea ajungând să afecteze chiar și structura ADN-ului și a ARN-ului. Prima etapă în momentul începerii unui tratament naturist constă tocmai în eliminarea acestor toxine și în refacerea structurală și echilibrarea funcțională a organelor afectate.

De asemenea, este important de știut că în momentul prescrierii unui tratament naturist, medicul trebuie să aibă capacitatea de a înțelege modul în care substanțele active din plantele prescrise vor fi absorbite de corp. Trebuie ținut cont de zona și procentul de absorbție a substanțelor active, iar acțiunea acestora trebuie dirijată în așa fel încât să trateze afecțiunile de care suferă pacientul.

Combinarea plantelor se poate face indiferent de cantitate și de numărul acestora, deoarece efectele se cumulează și se potențează reciproc. Concentrația amestecului nu trebuie să depășească nivelul ideal acceptat de fiecare organism în parte. Cele mai bune rezultate sunt obținute prin folosirea plantelor de flora spontană culese la momentul optim, de acest factor depinzând concentrația ingredientilor activi. Calitatea plantelor este dată și de modul de uscare și prelucrare.

Țînând cont de aceste aspecte, efectele curative ale apifitoterapiei se pot observă foarte repede la nivel simptomatic, deși tratamentul afecțiunii în sine poate necesită o perioada mai lungă de timp.

*Rezultatele tratamentelor variază de la pacient la pacient chiar și în aceeași afecțiune pentru că fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitățile sale.

Apifitoterapia este o formă veche de terapie care folosește produse apicole și anumite plante pentru vindecarea diverselor afecțiuni. Este o metodă din ce în ce mai folosită și atunci când este vorba despre creșterea imunității. “Produsele apicole ar trebui să facă parte din viață fiecărei familii” ne spune Tutu Codruț, specialist apifitoterapie, acupunctură și psihologie medicală.

Apifitoterapia (din latină “apis”-albina) este o metodă de tratament ce datează încă din antichitate. Hipocrate, medicul grec numit și “părintele medicinei”, a recunoscut meritele vindecătoare ale produselor apicole și proprietățile curative ale acestora, în multe tratamente în care medicină clasică doar ridică din umeri.

Potrivit Dr. Tutu Codruț, specialist apifitoterapie, acupunctură și psihologie medicală, această ramură este o formă complexă de tratament tradițional care folosește “cu rezultate extraordinare, atât produse apicole (miere, propolis, lăptișor de matcă, polen, pastura, ceară), cât și plante (proaspete, ceaiuri, extracte, tincturi, comprese, cataplasme) pentru vindecarea afecțiunilor”.

În prezent există tot mai multe dovezi științifice care demonstrează cum diferitele produse apicole ajută la tratarea unor afecțiuni circulatorii și neurologice, dar mai ales, sunt din ce în ce mai recunoscute proprietățile anti-inflamatoare și bio-stimulatoare pentru sistemul imunitar.

“Sistemul imunitar are un rol decisiv pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Există sistem imunitar general, al întregului organism și sistem imunitar specific fiecărui organ sau țesut în parte. În cazul oricărei dereglări imunitare trebuie găsită cauza acesteia, fie că este vorba de hiperimunitate, fie de hipoimunitate. După identificarea cauzei, această va fi tratată cu amestecuri dedicate din plante, care vor regla secreția de anticorpi și vor aduce, din nou, organismul în echilibru. Produsele apicole și anumite plante ar trebui să facă parte din obiceiurile de viață ale fiecărei familii, îndeosebi cele cu copii” spune dr. Tutu Codruț.

Apifitoterapia este prietenoasă și cu femeile însărcinate, ba chiar are “un rol pozitiv aparte pentru acestea, ajutând viitoarele mame să poarte sarcina mai ușor, iar viitorii copii să se dezvolte armonios”, susține apifitoterapeutul.

Dacă poate funcționa această terapie în paralel cu medicină clasică, Dr Tutu Codruț spune că “apifitoterapia completează cu succes tratamentele prescrise în medicină clasică. Nu se contrazic, nu se opun, ba chiar lucrează foarte bine împreună. Și în mod normal, nu s-au demonstrat să existe contraindicații, exceptând intoleranțele la produse apicole sau la anumite plante”. Pentru rezultate mai bune, apifitoterapeutul recomandă și acupunctură, o altă terapie din medicină tradițională, susținând că “este combinația perfectă cu tratamentele apifitoterapeutice”.

“Trusa casei” ar fi bine să conțină: miere, tinctura de propolis, polen – pentru copiii peste 3 ani, ceai de cimbru, șoc, sunătoare, mentă, tei, salcâm, mușețel, gălbenele, fenicul, chimion, coadă șoricelului, rozmarin. Șocul, cimbrul, mușețelul, coadă șoricelului, brusturele – pentru orice răceli și probleme pulmonare, feniculul și chimenul, salcamul, gălbenelele, mentă – pentru tulburări digestive, teiul, sunătoarea și rozmarinul pentru deficit de atenție, insomnie, stări de agitație. Pentru probleme renale: ceai de cozi de cireșe, mătase de porumb, urzică și păpădie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218