REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Apogeul carierei unui hoţ: cum se formează şi cum ajunge micul găinar să fie racolat pentru "bufurile mari"

Apogeul carierei unui hoţ: cum se formează şi cum ajunge micul găinar să fie racolat pentru "bufurile mari"

Replica API 1 iunie 2013 | 00:00 156

Traseul unui coate goale

Traseul unui coate goale

Furturile pe raza judeţului Constanţa par să se înmulţească. Fie că este vorba de strategii bine puse la punct, de borfaşii "inteligenţi" ce-şi stabilesc cu atenţie povestile pentru a păcăli oamenii, sau găinarii de la colţ de stradă, cert este că aceşti indivizi se înmulţesc precum ciupercile după ploaie. Tregând de la hoţii "inteligenţi", la găinari, mulţi ar putea înclina să creadă că este vorba de categorii diferite, situate cam la polul opus, poate chiar fără nici o legătură. Însă, cum nimic nu prea este întâmplător, comisarul şef Ion Ioniţă, adjunctul Poliţiei din Medgidia, ne-a dezvăluit că lucrurile stau cu totul altfel, aşa-zişii găinari fiind, de fapt, baza de unde se recrutează infractorul periculos de mâine, formându-se adevărate uzine de făcut bani.

Evenimentele se desfăşoară în ritm alert, printre ele strecurându-se, zilnic, şi cazuri de genul "a furat din curtea unui localnic". Aici vorbim despre găinarii de la colţ de stradă, care, practic, fură câte puţin, suficient cât să-şi cumpere cele trebuincioase, precum băuturi alcoolice, ţigarete, iar mâncare doar dacă mai rămâne. Dacă în ediţiile trecute, cotidianul "Replica" prezenta metodele de "ţepe" puse la cale în Constanţa, precum metoda valiza, omul de la cablu sau cumpărătorul de electronice stricate, puse bine la punct pentru a da lovitura, aici este vorba de a acţiona la voia întâmplării. Strategiile nu prea îşi au rostul, fiind vorba, în general, despre minori, care, în cele mai multe cazuri, sunt coordonaţi de alţii. Nici "şefii" lor nu sunt foarte bine şlefuiţi în "arta" hoţiei, aceştia fiind, de regulă, boschetari, fără casă şi fără un rost. "Este vorba de hoţii mărunte, care au loc frecvent. În general, este vorba de minori, care, trebuie să menţionez, sunt din ce în ce mai mulţi. Aceştia, de cele mai multe ori, sunt puşi de alţii mai mari. Se fură cât să-şi ia ţigări, alcool. Explicaţiile lor, în momentul în care sunt prinşi, nu sunt prea plauzibile, spun că au vrut să-şi ia de mâncare. Mai sunt şi cei din familii defavorizate, sau persoane de etnie romă. Au vârstele cuprinse cam între 8 şi 25 de ani, însă sunt şi mai în vârstă, dar mai rar", a declarat, pentru "Replica", comisarul şef Ion Ioniţă. Întrucât fiecare sezon vine cu elementele sale specifice, acum, găinarii dau lovitura la capitolul: fructe şi legume, sau, după cum ne-a spus adjunctul Poliţiei Medgidia: "natura face angajări, le dă loc de muncă". Chiar dacă, poate, lucrurile furate nu sunt chiar costisitoare, la mijloc este vorba de vandalism. "Se fură de la ceapă, cartofi, sau chiar din pomi: corcoduşe şi câte şi mai câte. Însă, intervine actul de vandalism. Dacă trec vreo doi - trei pe o stradă şi se pun să fure din copaci, nici frunzele nu mai rămân", a mai adăugat comisarul.

Traseul de la găinar, la uzina de făcut bani

Revenind la scara ierarhică a faptelor neortodoxe, trebuie să menţionăm că totul porneşte cu o bază bine structurată. De regulă, după cum ne-a spus poliţistul Ioniţă, minorii sunt puşi de persoane mai în vârstă, încurajându-i să fure pentru a trăi de pe o zi pe alta. Au furat o bucată de gard din fier, au dat-o la fier vechi şi au luat pachetul cu ţigarete, şi-au asigurat ziua. Minorul este încurajat întrucât legea este ceva mai permisivă cu el, boschetarul poate sta cu burta la soare şi toată lumea este fericită. Însă, există şi "avansări în grad". Găinarul de azi este infractorul periculos de mâine. Cum nu se poate ca lucrurile să fie chiar atât de simple, se conturează tot mai mult ipoteza unei adevărate industrii, a unei "academii" de borfaşi. De la sacul cu ceapă se ajunge la bidoanele cu combustibil, la componente de cale ferată, sau "bufurile" din trenurile aflate în mişcare. "Hoţiile acestea mărunte se transformă în lucruri din ce în ce mai grave. Din rândul acestora sunt racolaţi cei ce vor deveni periculoşi", a mai menţionat omul legii. Potrivit acestuia, mai ales în Constanţa, toţi minorii fac parte din grupări organizate de indivizi ce aleg să stea în umbră, care se folosesc de aceştia, îi pun la munca brută, murdară, şi îi formează pentru alte treburi mai "serioase". Ca atare, până şi cei din intersecţii, ce vând odorizonate sau cerşesc un leu, sunt parte a unor găşti cu program bine stabilit, care "vin la muncă mai ceva ca la o uzină, la program", vorba comisarului-şef Ion Ioniţă. De aici se ajunge şi mai departe, novicii fiind exploataţi de hoţii inteligenţi, iar cei mai "buni" ajung oamenii de bază ai şefilor. La Medgidia, nu există zi în care poliţiştii să nu se confrune cu două - trei furturi din curţile oamenilor. "Am atras atenţia că din ce în ce mai mulţi minori devin hoţi, motiv pentru care noi am început o campanie pentru a destructura aceste grupări infracţionale formate din minori, dar şi depistarea persoanelor care stau în umbra lor, pentru a stârpi fenomenul acesta al uzinilor de făcut bani", a conchis comisarul şef din Medgidia.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102