REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Aproape 10.000 de oameni au fost prezenţi la slujba de Bobotează: peste 30 de curajoşi s-au aruncat în mare, să recupereze cele 3 cruci

Aproape 10.000 de oameni au fost prezenţi la slujba de Bobotează: peste 30 de curajoşi s-au aruncat în mare, să recupereze cele 3 cruci

Replica API 7 ianuarie 2014 | 00:00 152

Agitaţie şi acuzaţii de "blat"

Agitaţie şi acuzaţii de "blat"

Faleza Cazinoului din Constanţa a fost plină până la refuz! Aproape 10.000 de oameni au venit încă de dimineaţă pentru a asista la la slujba de Bobotează. Au plecat din faţa Catedralei Ortodoxe, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, alături de cele patru care mari, trase de boi şi cai, şi cele două trase de măgăruşi, care au avut rolul de a transporta butoaiele cu apă sfinţită, pe lângă cele 120.000 de sticle îmbuteliate. După slujbă, peste 30 de tineri au sărit în apele mării pentru a recupera cele trei cruci.

Constănţenii s-au dovedit a fi foarte determinaţi, mai ales când au văzut că vremea este de partea lor. Prin urmare, aceştia au venit, cu mic, cu mare, încă de la primele ore ale dimineţii pentru a ocupa un loc în faţă, cocoţându-se chiar şi pe acoperişul clădirii Acvariului din zonă. La orele 11.00, din ziua de luni, 6 ianuarie, erau deja prezenţi aproximativ 10.000 de oameni, la Bobotează, sau Botezul Domnului. La datorie s-au aflat şi jandarmii constănţeni, pentru a asigura ordinea publică, dar şi militarii din cadrul ISU Dobrogea, cât şi ambulanţierii,pentru a interveni în caz de urgenţă, pe când traficul rutier a fost fluidizat de către poliţiştii rutieri şi poliţiştii locali. Slujba de sfinţire a apei a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, după care cele trei cruci au fost aruncate în apele mării.

Criză de epilepsie, la slujba de Bobotează

Însă, din peisaj nu au lipsit nici evenimentele nefericite. Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa a acordat îngrijiri medicale unui vârstnic de 70 de ani, în timpul unei crize epileptice. Acesta a dat semne că se simţea rău, după care s-a prăbuşit la pământ. El a fost preluat de Ambulanţă şi transportat la spital. De asemenea, în drum spre faleza Cazinoului, trăsura în care se afla IPS Teodosie a fost la un pas să se răstoarne. Caiii s-au speriau de mulţimea de oameni, smucindu-se, astfel trăsura derapând. Din fericire, cei prezenţi la faţa locului au intervenit şi totul s-a încheiat fără ca vreo persoană să fie rănită.

Tradiţia crucilor aruncate în apă: "E blat, se aruncă doar pe partea scafandrilor"

Profitând de vremea bună, peste 30 de tineri curajoşi au sărit în apă să prindă cele trei cruci aruncate în mare, conform tradiţiei, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. "Dacă ar fi viaţa cum a fost marea acum, cu valurile acestea, bun ar fi anul acesta. Noi nădăjduim că aceia ce au luat crucile, vor simţi bucuria în suflet că s-au unit cu crucea lui Hristos. Acest moment este cu adevărat înălţător şi are semnificaţia sa. Noi când mergem pe mare, simţim că mergem pe valurile anilor vieţii noastre. De aceea rugăm pe bunul Dumnezeu ca să putem duce anii vieţii noastre cu credinţă, demnitate, pace", a spus IPS Teodosie, odată ajuns la mal. Lupta nu a fost uşoară, însă preoţii prezenţi la Bobotează au declarat printre câştigători, în acest an, pe scafandrul Alexandru Oprea de 25 de ani. Tânărul spune că a participat pentru al cincilea an la întrecere. "Pentru mine este credinţă, nu ştiu dacă voi avea un an mai bun, fiecare ni-l facem cum vrem. Apa a fost foarte caldă. Este prima dată când am prins crucea, după cinci ani. Îmi doresc sănătate atât mie cât şi tuturor oamenilor. Nu spun ce dorinţă mi-am pus, pentru că nu se mai îndeplineşte", a spus el. Ceilalţi tineri nu s-au întors la mal de unde au plecat, ci au fost recuperaţi cu o ambarcaţiune şi duşi în altă parte, pentru a evita întâlnirea cu presa. Este vorba despre Florin Stupariu, de 25 de ani, scafandru fluvial, şi Iulian Rusu, de 35 de ani, de la Poliţia de Frontieră. "Pentru mine a reprezentat o bucurie sufletească faptul că am prins crucea. Nu mă aşteptam. Am plecat cu gândul acesta de acasă, chiar îmi doream s-o privind şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit. Este primul an în care particip", ne-a spus Florin. "E a doua oară când o iau, sper să-mi meargă la fel de bine cum mi-a mers anul trecut. Anul acesta... să găsesc mai multe avioane", a adăugat şi Iulian. Pe lângă recuperarea crucilor, tinerii urmează să fie premiaţi de Arhiepiscopie. De asemenea, se spune că omul care prinde crucea de lemn, pe care preotul o aruncă în apă, în ziua sfântă a Botezului Domnului, are parte de noroc tot anul. Asta speră şi cei trei tineri care au recuperat crucile. Restul credincioşilor i-au încurajat de pe margine, au ascultat slujba şi au plecat spre case cu sticlele pline de apă sfinţită. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 120 de mii de sticle cu apă sfinţită pentru această zi, dar şi mai multe butoaie. De precizat că un tânăr care s-a aruncat în apă, a declarat că e simplu şofer şi s-a plâns după competiţie că aşa se întâmplă în fiecare an, numai scafandrii câştigă. El a fost singurul care s-a aruncat în apă doar în slip. "Aşa e în fiecare an, e blat, se aruncă crucile numai pe partea scafandrilor! Aşa a fost şi acum, cum s-o iau când era aşa de departe. S-a uitat şi le-a aruncat pe toate trei pe partea cu scafandrii", a spus Dumitru Ion, de 27 de ani.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614