REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Aproape 10% dintre micuții internați la Pediatrie au afecțiuni neurologice!

Aproape 10% dintre micuții internați la Pediatrie au afecțiuni neurologice!

Replica API 4 aprilie 2019 | 00:08 569

Spitalul Județean Constanța a primit toate aprobările pentru înființarea compartimentului de neurologie pediatrică

Singurul document care mai are necesar reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța pentru înființarea unui Compartiment de Neurologie Pediatrică a fost obținut. Astfel, în cea mai recentă ședință ordinară, consilierii județeni constănțeni au adoptat hotărârea privind modificarea și completarea structurii organizatorice a Spitalului Județean Constanța, în sensul alocării unui număr de cinci paturi noului compartiment.

Prin Hotărârea Consiliului Județean se aprobă modificarea și completarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, astfel încât din totalul de 90 de paturi pe care le are Secția Pediatrie, o parte sunt alocate astfel: 15 paturi pentru terapie acută, 5 paturi pentru compartimentul de hematologie oncologie pediatrică, 5 paturi pentru compartimentul de gastroenterologie pediatrică, 5 paturi pentru compartimentul de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice și 5 paturi pentru cel mai recent compartiment înființat, cel de neurologie pediatrică.

Necesitatea înființării acestui compartiment – deși, se impune precizat, un număr de 5 paturi este insuficient! – a fost argumentată astfel: „Secția Pediatrie dispune de un număr de 90 de paturi, fiind unitatea medicală care deservește atât județul Constanța, cât și județele învecinate: Tulcea și Ialomița. În anul 2017, din totalul de 8400 de pacienți pediatrici, 720 de pacienți, reprezentând un procent de 9 – 10 % au fost internări datorate afecțiunilor neurologice. Din acest motiv, spitalul a încheiat contract de prestări servicii medicale cu un medic în specialitatea neurologie pediatrică, iar din luna iulie 2018 a fost angajat cu contract de muncă un medic specialist neurologie pediatrică. Cea mai apropiată unitate spitalicească cu profil de neurologie pediatrică se află la o distanță de 240 de kilometri, în București, secția îndrumând până acum cazurile de neurologie către Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” și Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu”, unități ce dispun de secții de neurologie pediatrică. Numărul de copii cu afecțiuni neurologice ce necesită precizare de diagnostic, investigații de specialitate și tratament specific este în creștere, iar aceste îngrijiri medicale se pot face doar prin internare într-un compartiment cu specific neurologic. Una dintre cele mai frecvente prezentări acute în cadrul Secției Clinice de Pediatrie este criza epileptică, care poate fi manageriată, monitorizată și, atunci când este nevoie, se poate iniția tratament cronic prin internare”, se arată în documentația întocmită de reprezentanții Consiliului Județean Constanța.

În evidența Secției Pediatrie sunt minori diagnosticați cu boli neurologice rare, cum ar fi boala Pompe, care primesc tratament de substituție enzimatică cu administrare bilunară, fiind necesară internare și monitorizare adecvată. De asemenea, pacienții cu amitrofie spinală pot beneficia de tratament cu oligonucleotide antisens, care poate fi administrat doar intrarectal, astfel că necesită internare și monitorizare frecventă, cât și îngrijiri medicale specifice afecțiunii lor. Totodată, în cadrul compartimentului vor fi diagnosticați și investigați corespunzător, precoce, copiii născuți prematur, cei cu suferință pre și perinatală, cu sindroama genetice. De menționat că și solicitările pentru un consult neurologic pediatric sunt frecvente din partea altor secții: neonatologie, chirurgie pediatrică și neurochirurgie.

Ministerul Sănătății a emis avizul pentru înființarea compartimentului în 21 februarie a.c..

F.B.

Citește și: VEȘTI PENTRU PĂRINȚI! Spitalul Județean Constanța va avea NEUROLOGIE PEDIATRICĂ!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai nu au aparut postacii care infiereaza refuzul vaccinarii. Lasa ca vine Streinu Cercel sa ne convinga.
0
0
Ca de obicei, plin de colorati. Viitorii shutzi si infractori care aduc numai "plusvaloare" orasului. Bani aruncati.
0
1
nicio legatura cu vaccinurile
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367