REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Aproape de un acord: Greva din școli s-ar putea încheia în scurt timp

Aproape de un acord: Greva din școli s-ar putea încheia în scurt timp

A.F. 7 iunie 2023 | 19:28 1982

După aproape trei săptămâni de grevă generală în educație, cadrele didactice ar putea reveni în curând la clase. Potrivit unor surse apropiate de negocieri, miercuri seara sau cel târziu în cursul zilei de joi ar urma să se anunțe încetarea conflictului de muncă.

Aproape de un acord: Greva din scoli s-ar putea incheia in scurt timp

Greva generală a fost declanșată pe 22 mai, sindicatele solicitând majorări salariale, un nou mod de calcul pornind de la salariul debutanților, indexări anuale și creșteri ale investițiilor în infrastructura de educație.

Pe 1 iunie, Guvernul Ciucă a adoptat o ordonanță de urgență privind majorarea cu 1000 de lei a salariului brut al cadrelor didactice și cu 400 de lei a personalului nedidactic. De asemenea, Guvernul s-a angajat că va majora eșalonat salariile angajaților din educație prin viitoarea legea a salarizării unitare. Sindicatele s-au declarat nemulțumite de ce au obținut, solicitând menționarea într-un act normativ, nu doar în preambul, a angajamentului privind viitoarele majorări salariale.

Dincolo de faptul că legea prevede că „nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor/lucrătorilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ”, Guvernul a anunțat miercuri, 7 iunie, semnarea unui memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării.

„Fereastra de oportunitate” se închide rapid pentru liderii sindicali, pentru că tot mai mulți greviști renunță la protest, ținând cont de majorările obținute și de faptul că pe perioada grevei angajații nu beneficiază de salariu.  Marți, ministrul Ligia Deca anunța că peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă.  În aceste condiții, sindicatele ar urma să invoce deciziile deja luate și memorandumul privind viitoarele majorări, dar și situația elevilor din anii terminali, pentru a a anunța că pun punct conflictului de muncă.

Potrivit surselor apropiate de negocieri, un anunț în acest sens este iminent, motiv pentru care multe cadre didactice deja au anunțat elevii să se pregătească de revenirea la școală, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stiti vorba aia "Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana"? Nu-i asa ca o stiti? Ei bine, am eu O SOLUTIE pentru grevisti!!! Profesorilor sa le fie acordata posibilitatea de a face stagiul militar pe o perioada de 3 luni (pregatire militara) si apoi sa primeasca timp de 10 ani un SALARIU NET de 1500lei lunar (2500lei salariu brut), adica salariu de REZERVIST adaugat la salariul actual de profesor. E bine asa? Apoi profesorii primesc mai multi bani, fara sa faca nimic, iar cand sunt chemati la datorie (in aia 10 ani) sa apere ROMANIA, sa ne dovedeasca faptul ca merita acele salarii mari pe care le cer prin greva / proteste / circ. PLUS DE ASTA, PROFESORII VOR AVEA DE TRECUT adevaratele examene psihologice din ARMATA, ceea ce ne ofera mai mare incredere in profesori, in momentul in care ne lasam elevii la scoala, "pe mainile lor". Nu cred ca am exagerat cu absolut nimic. Repet! Sa le fie oferita posibilitatea de a alege"BONUS"de +1500lei salariu NET (rezervist) pt 10 ani.
17
0
La muncă la șantier f vangu ra nu va mai ajunge cat aveti vacante si afaceri spăgi si toate cele. Mai bine ii invata un computer decat voi milogilor.
0
2
la felul in care a vorbit acest individ care este presedintele acestei tari automat cetatenii,nu numai cadrele didactice daca era intr-o tara civilizata i se cerea demisia!
2
10
imp utita, minte cum respira si are halena de la consumul excesiv de lapte zbatut.
5
1
Nu va lasati. Statul cumpara pirania cu sute de milioane de euro. Dulapul vrea o Romanie educataaaa. Totul e o vrajeala. Cereti 3000 de euro pe luna.
23
60

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367