REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Aproape doi ani de la moartea “Regelui plajelor”. ROMNED, o AVERE care scapă printre degete moştenitorilor

Aproape doi ani de la moartea “Regelui plajelor”. ROMNED, o AVERE care scapă printre degete moştenitorilor

Replica API 16 ianuarie 2017 | 00:01 5051

Fosta soţie a lui Băldescu şi fiii acestuia, plângere la Parchet împotriva lui Greavu!

Fosta soţie a lui Băldescu şi fiii acestuia, plângere la Parchet împotriva lui Greavu!

Romned Port Operator SA, cu sediul în Incinta port, este una dintre cele mai cunoscute firme din Constanţa. A fost înfiinţată în 1991 şi, deşi societatea are ca obiect de activitate manipularea mărfurilor în port şi manipularea de fier vechi, ea s-a făcut remarcată în ultimii ani prin participarea la licitaţiile privind concesionarea sectoarelor de plaje de pe litoralul românesc.

Conform datelor publice de acum doi ani, societatea avea în administrare circa 109.000 de metri pătraţi de plajă în Mamaia, 43.000 de metri pătraţi în Costineşti, 29.000 de metri pătraţi de plajă în Eforie Nord şi 3.500 de metri pătraţi în Neptun. În perioada la care facem referire (acum doi ani), firma avea doi asociaţi principali: Victor Băldescu şi Sorin Greavu, cunoscuţi drept „regii plajelor”, parteneri de afaceri, printre altele, cu Dan Viorel Paul, cumnatul Andreei Paul Vass. Situaţia de acum doi ani s-a schimbat radical, în luna aprilie a anului 2015 Victor Băldescu decedând. Ce s-a întâmplat cu toate acţiunile deţinute de Băldescu în firma Romned Port Operator SA, cine moşteneşte averea (dacă ea mai există sau a fost „topită” între timp) rămâne să stabilească instanţele de judecată pe rolul cărora se duce acum o luptă pe viaţă şi pe moarte, dar şi procurorii, căci la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a fost depusă o plângere împotriva lui Sorin Greavu. Cei care au depus plângerea sunt cea de a doua soţie a lui Băldescu, fiul din prima căsătorie a lui Băldescu, precum şi fiul din cea de a doua căsătorie a lui Băldescu (ultimii doi moştenitori legali ai defunctului).

Cine a fost Victor Băldescu

Aşa cum arătam mai sus, Victor Băldescu era supranumit „regele plajelor”. A pus bazele Romned Operator SA, iar pe lângă această afacere mai figura ca asociat în AVIA Insurance CO SA, Auto Solution SRL, Dorna Estival SA, Freedom Star Industrial SA (radiată), Informatii Motor Media Publishing SRL (radiată), Prefacomin SA, Pretorian Systems SRL, R.C. Cola Bottlong RO-SA SRL. De asemenea, Băldescu a fost administrator al mai multor firme: Dorna Estival SA, PrefaComin SA, Pretorian Systems SRL, R.C. Cola Bottlong RO-SA SRL, Romned Port Operator SA, Romned SA, Seamans Pub SRL, Vicnel SRL şi Victor Week-end Expres SRL. Potrivit Forbes.ro, în 2011, omul de afaceri constănţean Victor Băldescu era unul dintre cei mai mari administratori de plaje din România: mai exact, controla prin intermediul companiei Romned Port Operator circa 195.000 mp de plajă în mai multe staţiuni de pe litoralul românesc, la care se adaugă faptul că deţinea numeroase terenuri şi mai multe vile la Neptun. În plus, mai nota Forbes, Băldescu era şi acţionar la societatea SIRA care administrează fondul de acţiuni Omnivest. În completarea tabloului despre Băldescu, Forbes scria, în 2011, că avea o avere estimată la 7-8 milioane euro (fiind inclus, astfel, în topul 500 miliardari). Dincolo de afaceri şi miliarde, Băldescu a fost căsătorit de 3 ori: prima soţie i-a dăruit un fiu, cea de a doua, tot un fiu, iar cea de a treia – o fiică, născută cu doar câteva luni înainte ca Băldescu să moară. Băldescu a decedat la vârsta de 63 de ani, ca urmare a unui atac cerebral. A fost campion naţional la viteză în coastă, în 2006, şi cunoscut pilot din Campionatul Naţional de Raliuri. A concurat şi în 2014 în Campionatul Naţional de Raliuri, încheind pe locul 2 la clasa 11.

Greavu, reclamat la Parchet pentru „acapararea” Romned

Încheiem tabloul despre cine a fost Băldescu şi ajungem la afacerea Romned, disputată de moştenitori în instanţă, întrucât aceştia nu s-au înţeles în ceea ce priveşte partajul acţiunilor care le-ar fi revenit. Păcat, căci până se va da un verdict în privinţa împărţelii averii, ei ar putea ajunge în situaţia în care să nu mai aibă ce împărţi! Mai exact, lucrurile la Romned nu au stat în loc, societatea derulându-şi activitatea, organizând consilii de administraţie şi luând decizia unor majorări de capital care l-au adus pe Sorin Greavu în poziţia de acţionar majoritar clar. Tocmai acest aspect a fost reclamat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bucureşti, Sector 3. Mai exact, Greavu şi alte câteva persoane din conducerea Romned au fost acuzate că au pus la cale un plan de „acaparare” a firmei - „nelegal, prin fraudă”, după cum susţin fiii moştenitori -, prin majorări succesive de capital, fără a se ţine cont de faptul că instanţa nu s-a pronunţat încă referitor la împărţirea acţiunilor lui Băldescu între moştenitori. Conform unuia dintre fiii moştenitori ai lui Băldescu, la momentul decesului, Victor Băldescu deţinea în cadrul Romned Operator SA un număr de 2.381.863 cţiuni, reprezentând o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 96,745%, fapt atestat şi de certificatul constatator emis de ONR la data de 16.09.2014. Ulterior decesului lui Victor Băldescu (care a deţinut şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii), a fost convocată o Adunare Generală a Acţionarilor, în prezenţa unui număr de acţionari ce reprezentau 0,966% din capitalul societăţii, în cadrul acesteia fiind ales un nou C.A., format din Sorin Greavu (preşedinte -administrator executiv), Dan Viorel Greavu, Cristina Iacob, Adrian mecu, Florentina Ghiţă, Liliana Cătălina Stan. Ulterior, noii membri ai Consiliului de Administraţie au adoptat o hotărâre prin care s-a dispus majorarea capitalului social al societăţii, rezultând următoarele: Sorin Greavu devine acţionar, la data de 08.11.2015, cu 1.226.368 acţiuni (cotă de participare de 33,3897%), iar ceilalţi membri ai C.A. – cu câte două mii şi un pic de acţiuni. În data de 1.03.2016, o nouă hotărâre a Consiliului de Administraţie indică faptul că Sorin greavu a dobândit 51,31% din acţiuni şi din drepturile de vot. Prin urmare... cam ce ar mai avea de moştenit fiii şi fiica lui Băldescu? Precizăm că moştenitorii legali ai lui Băldescu (dar care nu s-au înţeles încă în instanţă cu privire la moştenire) sunt: Dragoş Băldescu, Paul Alexandru Băldescu, A. Băldescu (fiica minoră a defunctului) şi ultima soţie a decedatului, Oana Băldescu.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
eugen are parul cret jos ,cum il am eu pe cap. traiasca si sa se inmulteasca moldovencele
3
0
noi tilicarii stim cata carnita au inghitit secretarele si magazionerele portului. In ultima perioada e bataie mare pe banana sefilor. Va urez La multi ani la beciul domnesc!Ati domnit cam mult pentru niste analfabeti
2
1
Sa le dau bilele la supt!
5
0
puteti sa turbati , ca ei tot la mine vin.pup
3
3
Tine salariatii numai la minim pe economie, iar ei fura pe rupte. Nu se mai satura de case si masini ! Sa I-a aminte ca Baldescu nu a luat nimic cu el.
23
1
luatii plaja de la Costinesti lui jegosu de Nastase care are adm.pe Horia Constantinescu sluga familiei Nastase Adrian.A acoperit toata plaja cu dughene care mai de care lasa de dorit activitatea fiind prin evaziune fiscala casele de marcat nici macar nu au schimbat tva-ul pe bon iese tot 24% inclusiv la nchiriat sezlonguri ,racoritoare,baere,cafea etc.
18
3
Greavu e un mare jeg!
26
4
Sorin Greavu este un ofiter activ al SRI ului.
34
0
Visez sa ajung si eu in top Forbes. Cu plajele se fac bani frumosi
15
1
Nu stiu ce marfuri mai opereaza Romned fosta Dezrobirea,dar Greavu are in spate baietii cu ochi albastri,doar e unul dintre ei!
31
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614