REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Arafat anunță când va deveni obligatoriu certificatul verde la locul de muncă, în sistemul public

Arafat anunță când va deveni obligatoriu certificatul verde la locul de muncă, în sistemul public

Replica API 26 octombrie 2021 | 00:00 2631

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că, din cunoştinţele pe care le are, în Parlament se discută pe marginea proiectului privind accesul la locul de muncă, în sistemul public, nu şi în cel privat, pentru persoanele vaccinate sau care se testează pe banii lor. Arafat estimează că legea ar urma să fie adoptată în două sau trei săptămâni.

Raed Arafat

"La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi - n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (...) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (...). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la TVR, citează antena3.ro.

Șeful DSU a mai menţionat că înainte testarea se făcea pe banii angajatorului pentru că nu existau vaccinuri. De asemenea, sunt "extrem de rare" cazurile în care, din punct de vedere medical, nu este recomandat vaccinul.

Când ar putea intra în vigoare noile reguli

Întrebat în cât timp ar urma să fie adoptat noul act normativ de către Parlament, secretarul de stat din MAI a răspuns: "Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”.

Raed Arafat a catalogat creşterea numărului de persoane care se vaccinează drept "un lucru extrem de pozitiv” care "ne va ajuta să revenim următoarele situaţii care pot să apară”, el mulţumind oamenilor că "au înţeles mesajul”.

El a mai precizat că mai puţin de 7% dintre persoanele vaccinate care s-au infectat au dezvoltat forme severe ale infecţiei.

Certificatul verde, obligatoriu pentru angajații de la stat. Comisia Juridică a aprobat măsura și o trimite în Parlament

Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dute frate si ne lasa!ceausescu unde esti?tot astia te-au mierlit si pe tine!pas cu pas in frunte cu jegohanis.
8
0
Asa cum este in toate tarile, sa nu mai intri la munca fara certificat verde!
1
8
Nenorocitule , ai distrus tara
9
2
eu am un certificacat e bun nea arabeat?
6
6
Arafat ia mwie
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102