REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Arafat despre ordinul de carantinare: Nu am avut o decizie de aprobare a criteriilor în Grupul Tehnico-Ştiinţific

Arafat despre ordinul de carantinare: Nu am avut o decizie de aprobare a criteriilor în Grupul Tehnico-Ştiinţific

Replica API 17 aprilie 2021 | 00:03 1447

Grupul Tehnico-Ştiinţific a avut o şedinţă pe 23 martie, care însă nu s-a încheiat cu o decizie de aprobare a criteriilor de carantinare, a informat, vineri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Raed Arafat

"Noi am avut o şedinţă, în 23 martie, Grupul Tehnico-Ştiinţific, iar şedinţa a avut mai multe discuţii în cadrul ei, a fost convocată după ce noi am primit unele propuneri de la INSP care trebuiau discutate şi în cadrul acestor discuţii au fost prezentate criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi anume numărul de locuitori dintr-o localitate care să fie considerată mare - 50.000 sau 100.000 - şi votul a fost pentru 100.000 locuitori, dar asta n-a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin", a explicat Arafat, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, scrie Agerpres.

El a precizat că decizia din acea şedinţă, consemnată în procesul-verbal şi prezentată ulterior Ministerului Sănătăţii, nu prevede aprobarea criteriilor de carantinare.

"Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP în ceea ce priveşte programul de weekend şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul weekendului şi alte aspecte referitoare la sălile de sport şi de fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare. (...) Deci, noi nu am avut în decizie prevederea ca să fie aprobate criteriile", a spus Arafat.

Potrivit acestuia, pe 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii, care atrage atenţia asupra unuia dintre criteriile propuse, care nu poate fi calculat la nivelul localităţilor.

"INSP spune că nu vor putea calcula acest indicator. Asta înseamnă că şi INSP era în dubii pe anumite criterii şi erau în discuţie aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU în şedinţa din 23 martie", a afirmat Raed Arafat.

Premierul Florin Cîţu, care a preluat interimar portofoliul Sănătăţii după demiterea lui Vlad Voiculescu, a dispus miercuri abrogarea Ordinului ministrului Sănătăţii 506/2021 privind stabilirea unor noi reguli pentru instituirea carantinei.

Marţi în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Potrivit acestuia, carantina zonală putea fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/numărul total de cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Arabete cretin, mars in ma-ta la tine in tara!
1
0
bai arahat ia mai dute tu in pitpalacul matii,capra ai care te-a fatat
4
2
cine aspus ca ai minte multa a gresit dar tu casa te dai mare ai acceptat sa tot dai ordine asta arata ca esti bolnav de tupeu si dementa un om sanatos nu face ce faci tu te bagi peste alti doctori stai dracu la smurdul tau osa fi condamnat pentru morti
0
2
sa va dea dumnezeu dupa caracter slugoilor
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614