REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Arafat îi cere lui Căpăţână să nu mai trimită bolnavii internaţi să cumpere medicamente

Arafat îi cere lui Căpăţână să nu mai trimită bolnavii internaţi să cumpere medicamente

Replica API 4 aprilie 2013 | 00:00 94

Ce spuneţi despre asta?

Ce spuneţi despre asta?

Fenomenul prin care medicamentele şi materialele sanitare din spitale sunt cumpărate în prezent din buzunarele bolnavilor internaţi pentru tratament ar putea fi eradicat. Cel puţin asta îşi propune Ministerul Sănătăţii. Pentru a pune capăt unor practici neortodoxe, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a anunţat că a găsit şi o soluţie. Statul va aloca o finanţare suplimentară, pe tarif de caz ponderat, pentru 54 de spitale declarate "strategice", printr-un program de Terapie-Intensivă, până la sfârşitul anului, respectiv 1.600 miliarde de lei vechi, pentru ca medicii să nu-i mai oblige pe bolnavi să-şi cumpere medicamente de la farmaciile cu care se presupune că ar avea înţelegeri.

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, aflat câteva ore într-o vizită de lucru la Constanţa, i-a transmis miercuri dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa, dar şi şefilor de secţii, să nu mai trimită bolnavii internaţi să cumpere medicamente din oraş! Tot el i-a adus la cunoştinţă şi faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este unul dintre spitalele care va beneficia în acest an de o finanţare suplimentară şi l-a rugat pe manager să caute soluţii în favoarea pacienţilor, astfel riscă să piardă banii. "O subvenţie pentru cazurile critice care se tratează în Urgenţă. Vorbim aici de o finanţare pe tarif de caz ponderat care va creşte de la 1.440 de lei la 1.800 de lei în acest an, pentru Constanţa. Spitalul intră şi pe programul de Anestezie-Terapie Intensivă ce aduce încă o sumă semnificativă ca şi subvenţie pentru cazurile critice care se tratează în Terapie Intensivă. Până acum erau subfinanţate şi spitalele nu puteau să le trateze corect şi trimiteau familiile, bolnavii să cumpere medicamente din afara spitalului. Intrând în acest program ne aşteptăm ca spitalul să nu mai aibă nici o problemă din punct de vedere al materialelor şi medicamentelor şi să nu se mai trimită bolnavii să cumpere medicamente în oraş. Programul de Terapie Intensivă preia anumite cheltuieli de la spital, banii cresc şi la spital cu câteva zeci de miliarde de lei vechi, la Terapie Intensivă vine suplimentar cu câteva zeci de miliarde de lei vechi. Noi relaxăm spitalul din punct de vedere financiar să poată să aibă materiale şi medicamente", a declarat Raed Arafat.

Fenomen controlat de Ministerul Sănătăţii

"Nu mă aştept să fie o soluţie care se întrerupe brusc, dar mă aştept ca în două trei luni să se întrerupă sau să scadă acest mecanism. Noi vom face monitorizări la nivel general în toate cele 54 spitale din ţară. Dacă avem reclamaţii cu siguranţă o să venim, nu vorbesc aici de Constanţa, vorbesc pe plan general. Dacă se va continua cu cererea de medicamente şi materiale de la bolnavi, riscul este să se piardă finanţarea respectivă şi vor fi luate măsuri destul de serioase din partea ministerului ca să vedem de ce", a explicat dr. Arafat. Secretarul de stat a mai spus că dacă un medic consideră că un bolnav are nevoie de un medicament pe care nu îl deţine spitalul, acesta nu se va solicita familiei, pacientului, ci managerului spitalului. "Managerul trebuie să găsească o soluţie dacă această solicitare este justificată. Am propus inclusiv să aibă o comisie de medici care să zică dacă se justifică sau nu se justifică şi există alternative. Sunt situaţii în care medicii, individual, cer bolnavilor un medicament deşi nu este neapărat justificat şi există alternative pentru medicamentul respectiv", a declarat Arafat. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, a recunoscut că "acest fenomen s-a datorat subfinanţării, că doar nu pleacă nimeni cu medicamentele în buzunar acasă. În timp, acest fenomen, va dispărea". Arafat i-a mai spus managerului că va fi nevoit să pună în spital afişe prin care bolnavii să fie atenţionaţi să nu cumpere medicamente din exteriorul unităţii şi să reclame dacă sunt obligaţi să suporte contravaloarea lor. De precizat faptul că Raed Arafat a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa alături de Aron Mora, consilierul ministrului Eugen Nicolaescu, şi vicepreşedintele Senatului României Nicolae Moga, pentru a discuta cu şefii de secţii şi conducerea unităţii sanitare. "Motivele întâlnirilor sunt de a clarifica care este rolul spitalului la Constanţa. Este unul regional, de o importanţă mare, este unul dintre cele două spitale cu grad I din România şi care are o perioadă de conformare şi trebuie să ajungem la zi cu ea", a explicat la începutul întâlnirii dr. Arafat. Oficialii Ministerului Sănătăţii s-au refugiat după inspectarea spitalului în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Daniel Nicuşor Constantinescu.

Pacienţii sunt neîncrezători: Este luna păcălelilor!

În timp ce Ministerul Sănătăţii încearcă să pună punct unui fenomen care a pus stăpânire pe spitalele din România, bolnavii sunt sceptici. "Nu cred, doar este luna păcălelilor", a declarat Elena Chiş din Mangalia, aflată în vizită la o cunoştină internată în Spitalul Judeţean. O altă aparţinătoare a unui bolnav aflat în atenţia medicilor din Judeţean ne-a arătat inclusiv lista cu medicamentele pe care trebuia să le cumpere. Fenomenul a devenit o obişnuinţă, medicii fiind obligaţi să procedeze aşa pentru că atât unii şefi de secţie, cât mai ales managerii spitalelor au făcut presiuni asupra lor, uneori cu ameninţarea imputării contravalorii reţetelor. "Am primit o listă mare de la medicii din Spitalul Judeţean şi în baza ei am cumpărat o sacoşă de medicamente. Medicamentele m-au costat 150 de lei, doar pentru o singură zi. Sper să se reglementeze situaţia din România", a precizat Camelia Dorobanţu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218