REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Arafat: "Managerii din Constanţa nu trebuie să transforme spitalele în închisori"

Arafat: "Managerii din Constanţa nu trebuie să transforme spitalele în închisori"

Replica API 9 ianuarie 2013 | 00:00 167

Un ordin al Ministerului Sănătăţii a creat controverse

Un ordin al Ministerului Sănătăţii a creat controverse

În timp ce Ministerul Sănătăţii vrea să transforme spitalele din România în instituţii mai... umane, deschise populaţiei, managerii din Constanţa le vor fortăreţe. Nemulţumiţi de Ordinul privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor, managerii unităţilor medicale constănţene s-au reunit marţi, 8 ianuarie a.c., la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru a face notă discordantă în sistemul sanitar românesc.

Ei vor să înainteze Ministerului Sănătăţii o serie de propuneri în scopul de a "modela după bunul plac" ordinul deja intrat în vigoare. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, dr. Constantin Dina, susţine că a fost doar o întâlnire informală cu managerii de unităţi sanitare din judeţ pentru a discuta problemele pe care le întâmpină la implementarea ordinului privind vizitarea pacienţilor de către aparţinători în unităţile sanitare. Conform acestuia, nemulţumirile sunt legate de programul de vizită. Astfel, programul de vizită în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 - 20.00, iar în weekend, între orele 10.00 şi 20.00. Până la apariţia ordinului, pacienţii puteau fi vizitaţi într-un interval de două ore în timpul săptămânii şi trei ore în zilele de sâmbătă şi duminică. "În viitorul foarte apropiat, probabil săptămâna viitoare, managerii unităţilor sanitare vor veni cu anumite propuneri pentru a aduce câteva amendamente la acest ordin. Nemulţumirile sunt legate de orele de vizită. Cum ar fi, spre exemplu, cele care sunt sâmbăta şi duminica, între orele 10.00-20.00. Ideea este că nu au atâta personal încât să asigure şi siguranţa pacienţilor în unitatea sanitară, pentru că nu se ştie cine intră în spital. Se dă spre exemplu, la intrarea într-o unitate sanitară, cartea de identitate, dar de asemenea scria în ordin că pot să intre într-o unitate sanitară părinţii, familia, care înseamnă soră, frate, pe soră poate să o cheme într-un fel, pe frate în alt fel, sunt anumite probleme pe care le-au ridicat domnii manageri", a declarat dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. Numai că temerile managerilor constănţeni sunt catalogate de specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii ca fiind unele de-a dreptul hilare.

"Este absurd ca un pacient să aibă program de vizită doar în intervalul în care aparţinătorii lor lucrează"

"Scopul Ordinului Ministerului Sănătăţii, privind reglementarea programului de vizite, este acela de a face din spitale instituţii umane şi nu închisori. Spitalele din România trebuie să devină spitale deschise populaţiei şi nu fortăreţe. Este absurd ca un pacient care stă într-un spital să fie vizitat doar o dată la trei zile sau într-un interval în care aparţinătorii lor lucrează. În week-end-uri aparţinătorii puteau să-şi viziteze pacienţii doar într-o singură zi. Programul de vizitare, pe care noi l-am reglementat, reduce presiunea pe spitale. Oamenii nu vor merge la spital în fiecare zi, ci doar dacă este strict necesar. Pe Secţiile de Terapie Intensivă trebuie să se înţeleagă că, dacă pacientul se află într-o stare terminală, familia trebuie să-i fie aproape. Managerii din Constanţa trebuie să renunţe la gândirea de a transforma spitalele în închisori în ideea de a nu fi deranjaţi de nimeni. Nu se poate aşa ceva. Noi ştim că programul restrictiv de vizite impus de manageri a încurajat accesul în spital pe alte căi. Adică oamenii trebuiau să dea bani la portari pentru a intra în spital", a declarat, în exclusivitate pentru cotidianul "Replica" de Constanţa, dr. Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea, managerii de spitale din Constanţa spun că, prin respectarea cu sfinţenie a Ordinului deja publicat în Monitorul Oficial, există riscul creşterii cazurilor de infecţii intraspitaliceşti. "Domnii manageri au ridicat şi problema posibilităţii de a creşte infecţiile intraspitaliceşti cu această ocazie", a mai precizat dr. Dina. "Suntem obligaţi să facem curăţenie, suntem obligaţi să dăm şi echipament de protecţie, va fi un mai mare consum de materiale sanitare şi dezinfectant. În situaţia de faţă nu cred că este cazul să creştem consumul pe aşa ceva, mai bine luăm medicamente oamenilor. Ar îngreuna activitatea cadrelor medicale. În primul rând suntem sub normative şi ar trebui cineva să se ocupe, să supravegheze respectarea ordinului, nu avem personal suficient ca să facă curat după fiecare aparţinător, programul de vizite e practic continuu", a declarat, ieri, dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa.

"Managerii din Constanţa trebuie să-şi schimbe mentalităţile"

În schimb, secretarul de stat Raed Arafat s-a arătat indignat de discuţiile de la Constanţa. "Cum să crească consumul de materiale de curăţenie dacă intră câteva persoane în spital? Nici nu pot să cred aşa ceva. De altfel, nu există nici o dovadă că prin prezenţa aparţinătorilor pacienţilor în spitale ar creşte numărul infecţiilor intraspitaliceşti. Singurul mod de a preveni apariţia infecţiilor este acela de a te spăla pe mâini înainte şi după ce a ai atins bolnavul. În spitalele din Statele Unite, din Franţa, care nu s-au transformat în închisorile de la noi, credeţi că nu s-au gândit la curăţenie şi la infecţiile intraspitaliceşti? Aparţinătorii au dreptul să-şi vadă pacienţii şi să se informeze despre starea lor de sănătate. Noi în ordinul publicat în Monitorul Oficial am trecut că spitalul are un anumit interval în care aparţinătorii pot veni să se informeze şi să discute cu medicii despre starea pacienţilor. Dacă eu am tatăl în spital, nu mai am dreptul să ştiu ce se întâmplă cu el? Este absurd. Managerii din Constanţa trebuie să-şi schimbe mentalităţile şi să vadă ce se întâmplă în alte părţi. Spitalele ar trebui să rămână cu o faţă umană. Pacienţii au dreptul la un tratament uman, iar închiderea spitalului este o anomalie", a explicat dr. Arafat.

"Doar la Constanţa există ton de nemulţumire, nu şi în ţară"

Oficialul Ministerului Sănătăţii a menţionat şi faptul că propunerile de la Constanţa trebuie să privească interesul pacientului. "Dacă ni le vor înainta (propunerile-n.r.), asta nu înseamnă că noi vom fi şi de acord cu ele. Dacă vin cu propuneri mai bune, să facă spitalele mai prietenoase pentru populaţie şi pentru pacienţi, atunci le vom lua în considerare. Dacă propunerile lor vor viza spitale precum o fortăreaţă, atunci nu vom avea ce să discutăm. Doar la Constanţa există acest ton de nemulţumire, nu şi în ţară. Ordinul a intrat în vigoare, iar direcţiile de sănătate trebuie să-l implementeze fără nici un fel de discuţie. Ordinul este un pas înainte pentru normalizarea lucurilor din spitale. Spitalele nu trebuie să fie percepute de pacienţi şi de aparţinătorii acestora ca un zid între ei. În majoritatea bolilor contează foarte mult psihicul pacientului, iar pentru el este foarte important ca familia să fie alături de el, să simtă că îl sprijină. Nu este normal ca pacientul să meargă la operaţie, iar familia lui să afle peste 10 ore că a avut o complicaţie", a mai explicat dr. Arafat. Unii directori au adus însă în discuţie, ieri, la Constanţa, şi problema intimităţii pacientului. "Este aşa de greu să pofteşti 10 minute aparţinătorul pe hol până administrezi tratamentul bolnavului?", le-a replicat dr. Arafat. Ordinul interzice taxarea aparţinătorilor pacienţilor internaţi în spitale, deşi aceste practici există atât la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cât şi la Spitalul Municipal Medgidia.

"Spitalele nu sunt teatru şi nici cinema; oamenii merg la spital să-şi viziteze pacientul de nevoie"

Oamenii sunt obligaţi să achite contravaloarea de 5 lei, sub pretextul că nu au voie să pătrundă în salon fără un echipament adecvat, respectiv halat. "Unele spitale au pus taxe pentru ca aparţinătorii să-şi viziteze pacienţii, însă spitalele nu sunt nici teatru şi nici cinema. Oamenii merg la spital să-şi viziteze pacientul de nevoie. Este normal să nu plăteşti taxă la spital. În spitalele din străinătate nu se percep taxe pentru halate sau alte echipamente, acestea sunt oferite de către spitale. Este strict interzis ca familia să plătească pentru a-şi vizita pacientul. Cei 5 lei pe care spitalele acum îi percep pentru halate este tot o taxă şi este anormal să obligi familia pacientului să facă acest lucru. Echipamentul pe secţiile de Terapie Intensivă se asigură de către spital şi nu din buzunarul familiei. Există exemple de spitale în ţară în care a fost deschis programul de vizită zilnic şi nu s-au confruntat cu problemele pe care le-au adus în discuţie colegii de la Constanţa. Institutul Oncologic de la Bucureşti are program de vizită şi sâmbăta şi duminica, de la ora 14.00 şi nu i-a crescut nici necesarul de dezinfectanţi şi nici infecţiile intraspitaliceşti. Le propun colegilor de la Constanţa să facă o vizită la Institutul Oncologic din Bucureşti să se convingă că lucrurile funcţionează", a conchis dr. Arafat.

"Ordinul este un suport psihologic pentru pacienţi"

De aceeaşi părere este şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae: "Trebuie să ne gândim în primul rând la pacient, şi dacă ne referim la starea de sănătate, la starea psihică. Gândiţi-vă că o persoană care stă numai printre bolnavi trebuie să beneficieze şi de suportul familiei. Din punctul meu de vedere, şi ca medic, şi ca om, consider că acel ordin, care relaxează vizitele în spitale, este unul foarte bun. Acest ordin este un suport psihologic pentru pacienţi. Spitalele nu au psihologi care să facă psihoterapie şi să fie alături de pacienţi, iar medicii sunt insuficienţi şi nu au timpul necesar de a sta şi de a fi un suport pentru pacient".

"Microbii nu năvălesc în saloanele pacienţilor prin hainele celor care îi vizitează"

Cât despre infecţiile intraspitaliceşti, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae este de părere că acestea nu apar prin vizitele aparţinătorilor pacienţilor. "Microbii nu năvălesc în saloanele pacienţilor prin hainele celor care îi vizitează. Dacă spitalul va respecta măsurile elementare de igienă nu vor exista infecţii intraspitaliceşti". Menţionăm că la întâlnirea de la Constanţa au participat dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, ec. Mihai Andrei, directorul Spitalului Orăşănesc Hârşova, dr. Liviu Mocanu, managerul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Erdin Borgazi, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Stere Buşu, managerul Spitalului Municipal Medgidia.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614