REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

ARDEREA ILEGALĂ a DEȘEURILOR, PEDEPSITĂ cu ÎNCHISOAREA. NIȚĂ: ”E o situație neacoperită penal”

ARDEREA ILEGALĂ a DEȘEURILOR, PEDEPSITĂ cu ÎNCHISOAREA. NIȚĂ: ”E o situație neacoperită penal”

Replica API 3 decembrie 2021 | 22:38 860

Arderile ilegale de deşeuri ar putea să fie pedepsite cu închisoare de până la 3 ani. E proiect de lege. Deşeurile carbonizate aduc anual milioane de euro grupărilor care se ocupă cu această afacere. Iar nouă, celor care respirăm aerul toxic, mai puţini ani de viaţă.

Aproape 900 de tone de deşeuri au fost arse din 2019 până acum numai în Capitală şi în localităţile din jur. În schimb, doar două dosare penale au fost deschise de poliţia Ilfov pentru incendierea ilegală. Motivul? Legislaţia e depăşită de fenomen, iar autorii poluării scapă de cele mai multe ori basma curată.

”Realitatea concretă e că nu pot fi pedepsiți, li se aplică niste amenzi care teoretic sunt trimise pentru executare la Fisc”, este de părere procurorul Teodor Niță.

Infracţiunile de mediu au cel mai mic procent de condamnare, nici măcar 1 la sută. Iar arderea de deşeuri nu e considerată o faptă gravă de către statul român, deşi ne umple plămânii de substanţe toxice şi ne scurtează viaţa. Un proiect de lege depus la Senat îşi propune să schimbe legea - închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care se ocupă cu această afacere extrem de profitabilă.

Arderea ilegală a deșeurilor, neacoperită din punct de vedere penal

Teodor Niță, procuror: ”Singura sansa este incriminarea ca infracțiune. Este o situație total neacoperită din punct de vedere penal și nu poti sa faci absolut nimic”a mai spus procurorul, potrivit observatornews.ro

Ce pedepse sunt prevăzute de legea arderilor ilegale a deșeurilor

Cine şi cum va fi pedepsit dacă legea va trece de Parlament, rămâne în sarcina Parchetului. De cele mai multe ori, arderile ilegale de deşeuri sunt supravegheate de minori care nu pot răspunde în faţa legii.

Dragoș Popescu, parlamentar, inițiator lege: ”Va fi treaba Parchetului și a Politiei să intervină și sa ajunga la făptuitor”.

Teodor Niță, procuror: ”Asta este o tehnica total inutilă în fața legii pentru că cel care-l pune pe minor va raspunde”.

O altă propunere este ca şi îngroparea deşeurilor să fie pedepsită cu închisoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
it sucks nicely
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218