REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Arestat după ce a primit bani pentru a-şi trafica influenţa pe lângă angajaţii CJC

Arestat după ce a primit bani pentru a-şi trafica influenţa pe lângă angajaţii CJC

Replica API 7 februarie 2012 | 00:00 154

Flagrant la hotel Bulevard

Flagrant la hotel Bulevard

Un fost afacerist bucureştean a fost arestat, azi, pentru 29 de zile, după ce instanţa a admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Anticorupţie. Bărbatul, Eugeniu Mija, este acuzat pentru trafic de influenţă, după ce a cerut şi încasat suma de 15 mii de euro de la un afacerist constănţean, Radu Birea - care l-a şi denunţat - lăsând să se înţeleagă că are cunoştinţe şi că poate interveni, prin intermediul unei alte persoane, pe lângă conducere Consiliului Judeţean Constanţa, în vederea deblocării unor fonduri. Mai exact, denunţătorul, administrator al SC Metal Conf SRL, din Constanţa, avea de recuperat mai multe datorii, în cuantum de 5 milioane lei, de la 5 primării din judeţ: Adamclisi, Pecineaga, Băneasa, Deleni şi Dobromir, în urma efectuării unor lucrări în comunele respective. Bărbatul a încasat suma de 15 mii de euro, aseară, la hotelul Bulevard, neştiind că sunt inscripţionaţi. "În realitate, presupusul făptuitor a cerut bani pentru el, fiind într-o situaţie delicată din punct de vedere financiar. I-a lăsat impresia denunţătorului că ar putea face ceva pentru a-l ajuta, contra sumei de bani. Însă el nu are şi nici nu a avut vreo cunoştinţă în cadrul CJC. Aici vorbim, de fapt, de o escrocherie şi nu de un trafic de influenţă", susţine avocatul lui Mija, Stelian Nurciu.

Varianta procurorilor

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Eugeniu Mija în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: În cursul anului 2011, inculpatul Eugeniu Mija a pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa. Banii au fost pretinşi pentru ca inculpatul, atât personal cât şi prin intermediari, să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 lei. În perioada ianuarie - februarie 2012, inculpatul Mija Eugeniu i-a pretins denunţătorului, în acelaşi scop, suma de 20.000 de euro, redusă ulterior la 15.000 de euro. La data de 6 februarie 2012, Mija Eugeniu a primit de la denunţător suma de 15.000 de euro, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa şi Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Constanţa.

D.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614