REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 130.000 de sticle de apă sfinţită pentru Bobotează

Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 130.000 de sticle de apă sfinţită pentru Bobotează

Replica API 6 ianuarie 2015 | 22:53 211

Forfotă la Palatul Arhiepiscopal din Constanţa: 14 butoaie cu aghiasmă, trase de animale

Forfotă la Palatul Arhiepiscopal din Constanţa: 14 butoaie cu aghiasmă, trase de animale

Arhiepiscopia Tomisului a pregătit pentru marţi, 6 ianuarie a.c., de Bobotează, 130.000 de sticle cu apă sfinţită. Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului, etichetarea şi pregătirea celor 130.000 de sticle care au fost umplute cu aghiasmă s-a realizat cu ajutorul voluntarilor, la sediul Palatului Arhiepiscopal. Apa sfinţită a fost îmbuteliată în pet-uri special pregătite, iar cu ajutorul jandarmilor şi pompierilor constănţeni va fi împărţită credincioşilor marţi, în ziua de Bobotează. Pregătirile pentru marele praznic al „Botezului Domnului”sunt în toi.

Zeci de credincioşi, preoţi, studenţi şi elevi au fost prezenţi zilele trecute la Palatul Arhiepiscopal al Tomisului, unde au ajutat la etichetarea celor 130.000 de sticle, comandate special pentru marea sărbătoare. Acestea au fost umplute cu Aghiasmă Mare şi au fost aşezate în forma Crucii Sfântului Andrei pe faleza Cazinoului din Constanţa. „După slujba Sfinţirii Apei celei mari, sticluţele vor fi împărţite credincioşilor prezenţi. S-a format o tradiţie de când această mare sărbătoare este marcată în mod deosebit la Constanţa. Ca în fiecare an, evenimentele au debutat în ajun la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Apoi Ierarhul a sfinţit 14 butoaie şi cisternele cu apă în faţa Catedralei. În ziua praznicului „Botezului Domnului”, după Sfânta Liturghie se va pleca în procesiune până pe Faleza Cazinoului, cu butoaiele cu apă trase de animale. Pe o scenă special amenajată se va oficia Slujba Sfinţirii Apei celei Mari, urmând ca la sfârşit Ierarhul Tomisului să arunce cele trei cruci în apă”, au declarat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. Astfel, ceremoniile prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului au început încă de luni, 5 ianuarie a.c., cu slujbe la Catedrala “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, iar în ziua de Bobotează, după slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, credincioşii vor porni în procesiune spre Portul Tomis, unde va avea loc, de la ora 12.00, slujba de sfinţire a apelor. „Marţi, 6 ianuarie, începând cu ora 08.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, iar de la ora 11.30, cei prezenţi la slujbă vor merge în tradiţionala procesiune până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârşitul căreia Arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării. Marţi seară, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanţa (zona Cora)”, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. Iniţial slujba Aghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului, de aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol şi Asia Mică.

IPS Teodosie: Să luaţi această apă sfinţită pe nemâncate până pe 14 ianuarie

Vorbind despre importanţa Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci şi a Harului primit de fiecare dintre noi la Botezul. „Boboteaza vine cu daruri sfinte, cu daruri bogate. Darurile sunt Duhul Sfânt şi varietatea darurilor de sfinţenie ale Duhului Sfânt. Fiecare dintre noi, prin această apă sfinţită, ne umplem de sfinţenia cea dumnezeiască. Prin apă şi prin Duh Sfânt se restaurează creaţia. De aceea suntem fericiţi că am ajuns şi anul acesta, cu puţin ger, puţină zăpadă, să sfinţim apele, astăzi şi mâine. Să luaţi această apă sfinţită pe nemâncate până pe 14 ianuarie, ca să ne sfinţim cu toţii. Duhul Sfânt cu chip de porumbel vine peste ape, împrejurul Domnului, dar vine şi asupra noastră ca să deschidem inima cu credinţă, nădejde şi dragoste. Dumnezeu să ne binecuvânteze, să dea tuturor românilor sfinţire, sănătate, pace şi binecuvântare, să avem cu toţii bucuria Bobotezei în sufletele noastre. La mulţi ani, bucurii şi împliniri anul acesta prin darurile Bobotezei. Amin”, a transmis, după sfinţirea apelor, IPS Teodosie.

Măsuri pentru asigurarea ordinii publice de Ziua Botezului Domnului

Peste 250 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ vor asigura la Constanţa măsuri de ordine publică, la ceremonia religioasă ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului. La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la manifestarea religioasă sunt aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi. Un pluton de 18 subofiţeri, sub comanda unui ofiţer, va face parte din garda de onoare care însoţeşte procesiunea. Jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. Totodată, forţele de ordine vor însoţi carele cu butoaie cu apă sfinţită, pe traseele din oraş. Deasemenea, jandarmii vor fi prezenţi şi la ceremoniile organizate la Medgidia, Cernavodă şi Hârşova. Jandarmii constănţeni recomandă participanţilor: adoptarea unui comportament decent, în conformitate cu normele de convieţuire socială , respectarea indicaţiilor forţelor de ordine şi evitarea implicării în conflicte de orice natură şi acordarea unei atenţii deosebite bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje).

Alexandra VASILE, Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614