REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° ConstanÈ›a Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° ConstanÈ›a Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Arhiepiscopia Tomisului face inventarul moaştelor din judeţul Constanţa

Arhiepiscopia Tomisului face inventarul moaştelor din judeţul Constanţa

Replica API 7 martie 2014 | 00:00 189

După incidentul de la Tulcea, unde oamenii se închinau la oase de animale,

După incidentul de la Tulcea, unde oamenii se închinau la oase de animale,

Patriarhia Română a emis recent un ordin prin care a cerut tuturor lăcaşurilor de cult din tară să facă un inventar al moaştelor, scopul fiind acela de a se stabili care sunt reale şi care nu, dar şi de a întocmi un catalog, evitându-se astfel închinarea la sfinţi falşi, cum s-a întâmplat la Tulcea, acolo unde ar fi existat oase de animale. Moaştele care nu sunt autentificate vor trebui retrase din lăcaşurile de cult. Această hotărâre aparţine Sfântului Sinod în vederea realizării unui ghid în care să apară toate moaştele ce aparţin Patriarhiei Române.

Fiecare mănăstire şi biserică este obligată să comunice documentele de autenticitate. Pe listă figurează şi judeţul Constanţa. Arhiepiscopia Tomisului lucrează deja la un inventar ce va ajunge pe masa Patriarhului Daniel abia în luna aprilie. Vorbim de o verificare în peste 20 de mânăstiri şi biserici parohiale deţinătoare de racle cu moaşte. Asta înseamnă că fiecare parohie în interiorul căreia există relicve sfinte trebuie să trimită dovezile provenienţei istorice şi documentare ale acestora la Eparhiile de care aparţin. "În toată România are loc acest inventar. Şi Constanţa urmează să transmită datele la Bucureşti. Departamentul Cultural se ocupă de acest aspect. Până în luna aprilie vom transmite datele solicitate. Patriarhia va scoate un catalog cu toate moaştele din România tocmai să le fie mai uşor credincioşilor, să ştie dacă vin la Constanţa în ce bisericii există moaşte autentificate. Noi am mai făcut acelaşi lucru şi anul trecut. A fost iniţiativa noastră. Acolo unde nu au fost certificate, le-am pus în vedere celor care deţineau racle să ceară certificat de autenticitate din partea donatorului. Unele sunt aduse din Grecia sau de la Muntele Athos şi stareţul respective mânăstiri trebuie să dea un certificat de autenticitate că le donează unei biserici din Constanţa. Nu au fost multe cazuri în situaţia asta", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Călin Gavrilaş, consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Menţionăm faptul că Patriarhia Română deţine o listă cu odoare de cult, realizată în anii '90, cu 52 de biserici ce au moaşte.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218