REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ariton a dispus anchetarea dispariţiei a 75 de documente clasificate de la SCN Piteşti

Ariton a dispus anchetarea dispariţiei a 75 de documente clasificate de la SCN Piteşti

Replica API 19 iulie 2011 | 00:00 324

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a dispus, luni, declanşarea unei anchete a Corpului de Control pentru clarificarea împrejurărilor în care, la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti a RAAN, s-a produs un incident de securitate în domeniul protecţiei informaţiilor, informează un comunicat al MECMA.

"În urma unei operaţiuni de inventariere a informaţiilor clasificate, desfăşurată la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) - Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti, s-a constatat lipsa unui număr de 75 de documente clasificate, emise în perioada 1974-2002", potrivit comunicatului.

Concluziile Corpului de Control al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri vor fi făcute publice la finalizarea anchetei, se mai arată în document.

Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti este amplasată la cca. 2,5 km est de oraşul Mioveni, folosind o suprafaţă totală de 75 ha, ce se întinde pe culmea împădurită a platformei Condeştilor, la cota de 450 m, potrivit site-ului oficial al Regiei.

"Izolarea geografică a institutului, impusă de caracterul şi importanţa activităţii sale, precum şi cerinţele privind zonele de protecţie, au impus construirea şi menţinerea în funcţiune a tuturor instalaţiilor clasice necesare asigurării utilităţilor, activităţilor de bază şi funcţionării instalaţiilor nucleare ale Institutului de Cercetări Nucleare, precum şi ale Fabricii de Combustibil Nuclear. Activitatea de bază a institutului este de interes naţional şi asigură dezvoltarea capacităţii tehnico-ştiinţifice din ţară, pentru utilizarea paşnică a energiei nucleare", se arată în prezentarea SCN Piteşti.

Activităţile în domeniul nuclear se desfăşoară în regim de Asigurarea Calităţii şi, pentru a obţine autorizaţiile necesare, institutul aplică un program de Asigurarea Calităţii monitorizat de personal specializat, informează Regia. "Există personal implicat în respectarea normelor de radioprotecţie şi personal implicat în respectarea normelor de garanţii nucleare, inventarul de materiale nucleare fisionabile este supravegheat de Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică de la Viena, prin zone de bilanţ mixte stabilite de aceasta", mai scrie pe pagina oficială a SCN Piteşti.

Sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218