REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Armata americană a curăţat plaja din Mamaia. Primarul, prefectul şi şeful RAJA au adunat gunoaie alături de oficialul Ambasadei US

Armata americană a curăţat plaja din Mamaia. Primarul, prefectul şi şeful RAJA au adunat gunoaie alături de oficialul Ambasadei US

Replica API 28 septembrie 2015 | 00:03 210

Semn bun: mizeria adunată, mai puţină ca anii trecuţi

Semn bun: mizeria adunată, mai puţină ca anii trecuţi

Peste 300 de voluntari americani şi români au curăţat, sâmbătă, 26 septembrie, plaja din Mamaia, un eveniment organizat de Ambasada SUA la Bucureşti, în parteneriat cu Liga Navală a Statelor Unite- Consiliul din România, dedicat Zilei Internaţionale de Curăţare a Plajelor. Partenerii români, care au asigurat suportul logistic al evenimentului, au fost RAJA şi GSP, iar din rândul voluntarilor autohtoni, cea mai masivă prezenţă au avut-o jandarmii, alături de soldaţii români.

Forţele armate au fost însoţite de liceeni de la „Mircea cel Bătrân”, sportivi de la Farul, în timp ce administraţiile şi instituţiile locale au fost reprezentate de primarul Decebal Făgădău, prefectul Constantin Ion şi directorul general RAJA, Felix Stroe. Din partea Ambasadei a participat adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Dean Thompson.

Acţiunea a început puţin după 10 dimineaţa şi a durat circa 2 ore, timp în care sutele de voluntari au curăţat plaja între zona Cazino şi hotelul Rex. La final, s-au adunat vreo 700 de saci cu gunoaie, participanţii la eveniment sesizând încă de la încoput că plaja e mult mai curată faţă de anii trecuţi. „Poate trebuia să aducem înainte de asta Polarisul, să lase nişte gunoaie pe plajă”, glumea primarul Făgădău, în timp ce aduna deşeuri alături de fiul său.

„Suntem azi împreună într-o zi minunată de toamnă şi avem cu toţii onoarea să participăm la o acţiune de acum tradiţională. Le spun bun venit oaspeţilor de la Ambasada SUA, parteneri tradiţionali ai Ligii Navale a Statelor Unite ale Americii - Consiliul din România şi ai companiei RAJA. Cu siguranţă va rămâne pentru toţi, şi mai tineri, şi mai bătrâni, o zi de neuitat şi îmi doresc să repetăm cât mai mult asemenea acţiuni care vor sădi sentimente civice în sufletele tuturor.

Ne educăm să respectăm natura şi să dăruim un viitor curat copiilor noştri”, a spus şi Felix Stroe, directorul RAJA. Oficialul american Dean Thompson arăta şi ce fel de gunoaie găsea pe plajă: de la capace de plastic sau metalice de sticle, la sârme şi alte obiecte. „Ajunse în larg, acestea afectează nu numai fauna maritimă, dar pot provoca avarii şi la ambarcaţiuni. Dacă vrem să ne bucurăm de plajă, trebuie să avem grijă de ea, să punem gunoaiele în coşuri, să menţinem curăţenia, să avem grijă de natură. Este o iniţiativă foarte importantă. A avea grijă de oceanele noastre, şi de mediul marin, este responsabilitatea noastră şi ne afectează pe toţi. Anul trecut, o jumătate de milion de voluntari din întreaga lume au strâns opt milioane de kilograme de gunoi”, a spus Dean Thompson.

La eveniment s-a alăturat, din proprie iniţiativă, şi un turist din Bucureşti, alături de cei doi băieţi mici ai săi. Acesta a luat de la organizatori saci menajeri şi a dus misiunea până la capăt. Asta în timp ce restul turiştilor de pe plajă priveau amuzaţi sau îngăduitori cum se adună gunoaiele din jurul lor, sau ignorau total desfăşurarea impresionantă de forţe, relaxându-se la un masaj.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614