REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Armata lui Bashar al-Assad a dat lovitura: victorie de răsunet în ultimul fief major al insurgenților

Armata lui Bashar al-Assad a dat lovitura: victorie de răsunet în ultimul fief major al insurgenților

Replica API 22 februarie 2020 | 00:00 220

Ministerul sirian al Transporturilor a anunţat sâmbătă că principala autostradă dintre Damasc şi oraşul Alep a fost redeschisă publicului, după recucerirea ei din mâinile rebelilor, în cadrul ofensivei susţinute de Rusia, transmite Reuters. Recucerirea autostrăzii M5 marchează o victorie importantă pentru preşedintele Bashar al-Assad, readucând sub controlul statului sirian principala legătură dintre cele două cele mai mari oraşe ale ţării, pentru prima dată de la începutul conflictului.

Controlul asupra şoselei de 360 km a fost unul din principalele obiective ale ofensivei în cadrul căreia, cu ajutorul forţelor ruse, forţele guvernamentale siriene au reuşit începând din decembrie să câştige teren în nord-vestul ţării, considerat ultimul fief major al rebelilor. Aceeaşi ofensivă a determinat strămutarea a aproape un milion de oameni, cel mai mare exod din cadrul conflictului vechi deja de nouă ani.

Debarasarea autostrăzii Damasc-Alep de insurgenţi a făcut parte din acordul ruso-turc din 2018 privind crearea unei zone-tampon între combatanţi în regiunea nord-vestică Idlib. Tensiunile dintre Moscova şi Ankara, care susţin tabere diferite în conflictul sirian, dar colaborează în efortul de a ajunge la o soluţie politică, s-au accentuat în cursul ofensivei din nord-vest, cele două părţi acuzându-se reciproc de încălcarea înţelegerilor.

Sâmbătă, un soldat turc a fost ucis de tiruri ale armatei siriene în Idlib, ceea ce ridică la 17 numărul militarilor turci morţi în nord-vestul sirian de la începutul acestei luni. Armata turcă a ripostat distrugând 21 de ţinte aparţinând regimului sirian, a afirmat Ministerul turc al Apărării. În baza acordului cu Rusia, care susţine forţele regimului, Turcia, care susţine o serie de grupări rebele din Siria, dispune de 12 posturi de observare militară în provincia Idlib, potrivit știripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218