REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Arta de a vâna frumosul

Arta de a vâna frumosul

Replica API 18 iunie 2014 | 00:00 239

Luna iunie aduce în sălile Palatului Cesianu-Racoviţă un mix cultural inedit ce oferă publicului bucureştean ocazia de a evada din cotidian într-un loc al plăcerilor vizuale şi intelectuale. De la operele licitaţiei dedicate Vechilor Maeştri ai artei româneşti, un adevărat omagiu adus artei naţionale, la arta avangardistă şi expresionistă şi până la obiecte de colecţie special selecţionate pentru pasionaţii de vânătoare şi de echitaţie sau pentru cei care colecţionează instrumente de scris şi mobilier de epocă, expoziţia invită vizitatorii să descopere piese importante din istorie.

Devenită o tradiţie tematică, Licitaţia de Vechi Maeştri ai artei româneşti de anul acesta reînsufleţeşte arta creatorilor de frumos care au adus pictura de şevalet în ările Române şi care au deschis istoria artei româneşti. Carol Popp de Szathmari nu putea lipsi dintr-un astfel de ansamblu expoziţional, fiind prezent prin acuarela "ărăncuţă din Argeş" (valoare estimativă: 1.800 - 2.800), care a făcut parte din proprietatea lui Alexandru I, prinţ al Bulgariei.

Dintre artiştii care compun expoziţia, cel mai admirat este Nicolae Grigorescu, prezent cu una dintre vedetele licitaţiei, "Visare" (valoare estimativă: 30.000 - 60.000), dar şi cu Studiu de expresie pentru "igăncuşă cu basma roşie" (valoare estimativă: 7.000 - 12.000). În ambele picturi se poate admira măiestria cu care artistul surprinde trăsăturile feminine şi idilicul atât de tipic în portretele realizate de Grigorescu.

Cea mai valoroasă operă şi locul întâi printre vedete este "Garofiţă roşie în pahar" (valoare estimativă: 50.000 - 80.000) de Ioan Andreescu. Tabloul s-a aflat în colecţia avocatului Scarlat Yarka (1846 - 1915), cel mai însemnat colecţionar al operelor lui Andreescu, în afara familiei pictorului, ajungând finalmente în expoziţia Muzeului de Artă Constanţa. Printre artiştii prezenţi în expoziţie se află şi Kimon Loghi, Octav Băncilă, Constantin Pascali, Mişu Popp, Emanoil Panaiteanu-Bardasare, Constantin Daniel Stahi.

Cu o altfel de ofertă, noua expoziţie se adresează şi pasionaţilor de sporturi nobile - echitaţia şi cinegetica. Licitaţia de Cinegetică şi Echitaţie le oferă acestora ocazia de a-şi îmbogăţi colecţia de trofee cu o gamă variată de obiecte de artă şi de colecţie. Printre operele de artă remarcabile se află "Un singur campion" (valoare estimativă: 2.500 - 3.500) de Leesa Sandys-Lumsdaine, "Jocheu" (valoare estimativă: 3.000 - 5.000) de Pierre-Jules Mne, "Vânătoarea de vulpi" I + II (ambele cu valoare estimativă: 1.200 - 1.800) de John Harris, "Omul şi inorogul" (valoare estimativă: 2.000 - 2.500) de Ion Iancuţ şi multe alte statuete reprezentative pentru universul hipic. În secţiunea de cinegetică, publicul va putea admira o Dagă de vânătoare oferită cadou în 1942 de către ministrul Germaniei naziste, Manfred von Killinger, pădurarului şef al ocolului silvic Zboina din judeţul Vrancea (preţ de pornire: 200), un Corn pentru păstrarea prafului de puşcă, decorat cu inele şi monede din argint, sfârşitul sec. XIX (preţ de pornire: 200), dar şi multe alte trofee.

Un important trofeu de vânătoare este cel primit cadou de Nicolae Ceauşescu din partea unui lider african, o blană de leopard (preţ de pornire: 1.200). Cunoscută fiind pasiunea fostului lider comunist pentru vânătoare, printre exponate, publicul va putea admira un număr al Revistei"Shooting times" (preţ de pornire: 20), dedicat special pasiunii de vânător a lui Nicolae Ceauşescu, dar şi certificatul dictatorului de "primul vânător" al României comuniste (preţ de pornire: 40), obţinut pentru doborârea unui cerb carpatin. Inedită este şi Cartea de membru al Societăţii de vânătoare "Sylvania" ce i-a aparţinut lui Petru Groza, 1948 (preţ de pornire: 75).

Până pe 23 şi, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviţă o expoziţie complexă şi inedită formată din loturile Licitaţiei "Vechi Maeştri ai artei româneşti", ale Licitaţiei de Cinegetică şi Echitaţie, ale Licitaţiei de Avangardă şi Expresionism şi cele ale Licitaţiei de Mobilier de Birou şi Instrumente de Scris de Colecţie. Primele două licitaţii vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie, toate licitaţiile fiind organizate la Athen Palace Hilton Bucureşti.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614