REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Artificii şi petarde. Cu ce este voie şi ce riscaţi dacă încălcaţi legea

Artificii şi petarde. Cu ce este voie şi ce riscaţi dacă încălcaţi legea

Replica API 31 decembrie 2016 | 00:00 6740

Artificiile și petardele sunt nelipsite la final de an în România. Dacă în urmă cu câțiva ani, oamenii aveau nelipsita cutie cu bombe de distracție, prin care voiau să impresioneze vecinii cu artificii cât mai spectaculoase posibile, accidentele au modificat legislația. Restricțiile prezente au rolul de a menține siguranța populației.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii: categoria 1 - articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse și categoria 2, 3 şi 4 - articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni.

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi etc.).

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menţionat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Poliţia Română desfășoară, în perioada 15 noiembrie 2016 - 4 ianuarie 2017, acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor desfăşurate de persoanele fizice şi juridice cu articole pirotehnice. De la începutul acțiunii și până în prezent, nu s-au înregistrat răniri și nu au fost constatate incendii sau explozii urmate de distrugerea de bunuri materiale, produse pe fondul uzului de articole pirotehnice. Săptămâna trecută, polițiștii au constatat aproape 161 de infracţiuni, au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale, au confiscat 10.305 kg. de articole pirotehnice, în valoare de peste 230.000 de lei și au retras 5 autorizații.

La data de 22 decembrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, au efectuat 29 de percheziţii domiciliare în București și județele Prahova, Arad, Bihor, Cluj, Constanța, Harghita, Iași, Ilfov, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu și Vaslui, la persoane bănuite de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept. În urma activităților desfășurate, polițiștii au ridicat aproape 6.000 de kg. de articole pirotehnice, o armă cu aer comprimat, deținută ilegal, 4.800 de lei și 330 de euro. Din cercetări, a reieşit că o persoană din municipiul Constanța a efectuat 360 de tranzacții ilegale cu articole pirotehnice, în cantitate totală de aproape 1.600 de kg., reprezentând vânzări către diferite persoane neautorizate, prin intermediul unei societăți de curierat.

Oamenii legii au punctat că pe raza orașului Constanța nu au fost înregistrate probleme, chiar admirând „liniștea” dinainte de Revelion. Față de anii trecuți, oamenii au devenit mai conștienți de riscurile pe care și le asumă odată cu folosirea sau comercializarea materialelor interzise. Tinerii din Constanța nu mai simt adrenalina din anii trecuți. Ei văd distracția dintre ani prin alți ochi. „Nu mi se mai pare distractiv să arunc cu petarde sau artificii spectaculoase. Este o formă de civilizație asta. Prefer să fiu alături de cei dragi și să mă distrez în alte forme. Mă bucur că poliția ne-a scăpat de petardele de pe stradă. Pot dormi liniștită noaptea.”, a punctat Maria.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sunt nig
1
0
Eu sa-mi bag pula-n gura voastra
1
2
nu stiu unde locuieste Maria sau pe unde inspecteaza politia,pentru ca in km.5 e jale:petarde incepand de dimineata pana noaptea tarziu,in noaptea de revelion au bubuit intr-una artificiilepericuloase;si astazi se repeta aceeasi situatie,politia probabil nu indrazneste sa-i deranjeze pe tiganii care nu mai pot ei de linistea si siguranta celor din jur.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218