REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Artistul stradal Banksy s-a angajat să ajute la salvarea clădirii unei foste închisori

Artistul stradal Banksy s-a angajat să ajute la salvarea clădirii unei foste închisori

Replica API 8 decembrie 2021 | 00:00 487

Banksy s-a oferit să strângă câteva milioane de lire necesare achiziţionării închisorii din oraşul britanic Reading unde a fost deţinut Oscar Wilde, astfel încât clădirea să fie transformată în centru artistic, relatează BBC, citat de Agerpres.

Sursa foto: bbc.com

Artistul a promis că va obţine banii necesari pentru a achita suma cerută pe închisoare - 10 milioane de lire sterline - prin vânzarea şablonului pe care l-a folosit pentru a picta pe clădire, în martie.

''Transformarea locului care l-a distrus (pe Wilde) într-un refugiu pentru artă pare atât de potrivită încât trebuie s-o facem'', a spus Banksy.

Ministerul de Justiţie (MoJ) a declarat, însă, că ''termenul limită pentru oferte a trecut. În prezent, le analizăm pe cele pe care le-am primit''.

''Am fost foarte puţin interesat de Reading până când m-am aflat într-un autobuz înlocuitor al transportului feroviar care a trecut pe lângă închisoare. Rar se întâmplă să găseşti o suprafaţă neîntreruptă de 500 de metri lungime bună de pictat în mijlocul unui oraş; m-am urcat literalmente pe pasagerul de lângă mine ca să văd mai bine. Mi-am promis că voi picta acel zid chiar înainte de a şti ce este - acum mă pasionează'', a adăugat el.

Laburistul Matt Rodda, membru al Parlamentului pentru Reading East, a declarat că promisiunea făcută de artist este ''un stimul incredibil în cadrul campaniei'' de salvare a clădirii fostei închisori, care este dorită de dezvoltatori imobiliari.

''Banksy a fost incredibil de generos, iar acesta este cel mai bun cadou de Crăciun pe care Reading şi l-ar putea dori. Ţin legătura cu Banksy şi echipa lui de câteva luni şi sunt impresionat de angajamentul lui de a salva închisoarea. El vede cu adevărat potenţialul acestei clădiri istorice importante, care nu numai că are legături cu Oscar Wilde, dar este construită deasupra locului fostei Abaţii Reading, unde a fost îngropat regele Henric I'', a spus Rodda.

'Ofertă fenomenală'

Toby Davies, directorul artistic al Teatrului Rabble din Reading, este de părere că ar fi ''criminal'' din partea MoJ să refuze oferta artistului. ''Banksy oferă o sumă incredibilă care va merge direct la minister pentru beneficiul public. Oferta lui Banksy este fenomenală, iar dacă MoJ o refuză, consider că este un act criminal'', a spus el.

Banksy a confirmat la începutul acestui an că se află în spatele operei de artă de pe fosta închisoare din Reading, ce înfăţişează un prizonier - posibil deţinutul faimos Oscar Wilde - care evadează cu ajutorul unor cearşafuri legate de o maşină de scris.

Wilde s-a aflat în această închisoare între anii 1895 şi 1897, perioadă ce a inspirat poemul său ''Ballad of Reading Gaol'', în care descrie brutalitatea sistemului penal din perioada victoriană. El a fost condamnat după ce a fost dezvăluită relaţia sa cu lordul Alfred Douglas.

Închisoarea a fost abandonată începând din 2013 şi a fost scoasă la vânzare de guvern în 2019.

Monumentul inclus pe lista clădirilor de interes special s-a aflat la un pas de a fi vândut anul trecut dezvoltatorilor imobiliari, însă acordul nu a fost încheiat, iar consiliul din Reading face o nouă tentativă de a-l transforma într-un complex artistic.

Actorii Kenneth Branagh, Kate Winslet, Natalie Dormer şi Judi Dench se numără printre vedetele care şi-au exprimat susţinerea în cadrul acestei campanii, notează BBC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614