REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ascaridioza (limbricii): cauze, simptome și tratament

Ascaridioza (limbricii): cauze, simptome și tratament

Replica API 28 octombrie 2020 | 00:00 1385

Ascaridioza, cunoscută sub denumirea populară de limbrici, este o infecție cu viermele rotund parazit Ascaris lumbricoides, estimările fiind că sute de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate.

Sursă foto: Shutterstock

Persoanele infectate cu Ascaris pot să nu aibă simptome sau acestea să fie doar unele ușoare (disconfort abdominal). Infecțiile complicate pot provoca blocaje intestinale și pot afecta creșterea în cazul copiilor. Ascaridioza poate apărea la orice vârstă, deși copiii sunt afectați mai des decât adulții. Afecțiunea apare la nivel mondial în zone cu climă caldă și umedă, fiind mai frecventă în acele zone tropicale și subtropicale în care condițiile de igienă sunt precare. Oamenii și porcii sunt cele mai frecvente gazde ale viermelui Ascaris, scrie doc.ro.

Din ce cauze apare ascaridioza

Ascaridioza nu se răspândește direct de la o persoană la alta. Oamenii fac ascaridioză intrând în contact cu solul amestecat cu fecale umane sau de porc care conțin ouă de Ascaris sau cu apă infectată sau prin consumul de alimente sau de băuturi contaminate cu ouă de viermi rotunzi (cum ar fi carnea de porc sau de pui insuficient fiartă).

Ascaridioza este cea mai frecventă infecție cu viermi intestinali și este asociată de obicei cu igiena personală deficitară. Persoanele care locuiesc în zone în care fecalele umane sunt folosite ca îngrășământ sunt, de asemenea, expuse riscului de a face această boală.

Odată consumate, ouăle eclozează și eliberează viermi rotunzi imaturi numiți larve în interiorul intestinului subțire. În câteva zile, larvele se deplasează prin fluxul sangvin către plămâni, călătoresc prin căile respiratorii mari ale plămânilor și sunt duse înapoi în stomac și în intestinul subțire.

Pe măsură ce larvele se deplasează prin plămâni, acestea pot provoca o formă neobișnuită de pneumonie numită pneumonie eozinofilă. Eozinofilele sunt un tip de celule albe din sânge. Odată ce larvele se întorc în intestinul subțire, acestea se maturizează în viermi rotunzi adulți. Viermii adulți trăiesc în intestinul subțire, unde depun ouă, care sunt prezente în fecale și care pot trăi între 10 și 24 de luni.

Factorii de risc pentru ascaridioză

Factorii de risc pentru ascaridioză includ:

Vârsta. Majoritatea persoanelor care au ascaridioză au vârsta de 10 ani sau mai mică. Copiii din această grupă de vârstă pot prezenta un risc mai mare, deoarece sunt mai predispuși să se joace în murdărie și să-și ducă mâinile murdare la gură.

Clima caldă. Infecția cu Ascaris este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare cu temperaturi calde pe tot parcursul anului.

Igiena deficitară. Ascaridioza este mai răspândită în țările în curs de dezvoltare în care fecalele umane se amestecă în mod regulat cu solul local.

Ce simptome are o persoană cu ascaridioză

De cele mai multe ori, o persoană infectată cu Ascaris nu prezintă simptome. Dacă totuși apar simptome, acestea pot include:

Tuse și respirație șuierătoare sau scurtată

Spută cu sânge (mucus eliminat după tuse din căile respiratorii inferioare)

Febră mică

Trecerea viermilor în scaun

Erupții cutanate

Dureri de stomac

Vărsături sau tuse cu viermi (aceștia părăsesc corpul prin nas sau gură)

De asemenea, persoana infectată poate prezenta semne de malnutriție.

Pentru diagnosticarea acestei afecțiuni e nevoie de teste precum radiografia abdominală (sau alte teste imagistice), analize de sânge, inclusiv numărul de eozinofile și examenul scaunului pentru a se consemna prezența viermilor și a ouălor de viermi.

Cum se tratează ascaridioza

Majoritatea oamenilor se recuperează după simptomele infecției, chiar și fără tratament, dar pot continua să poarte viermii în corp. Tratamentul ascaridiozei include medicamente precum albendazolul, care paralizează sau neutralizează paraziții intestinali, mebendazolul și ivermectina. Pentru eliminarea blândă a paraziților intestinali, copiilor cu vârste de peste 1 an li se poate administra și un supliment alimentar pe bază de plante, cum sunt Cyperus rotundus și Embelia ribes, care să creeze condiții nefavorabile creșterii și înmulțirii paraziților intestinali.

Complicațiile ascaridiozei pot fi cauzate de viermii adulți care se mută în anumite organe, cum ar fi în apendice, în canalul biliar sau în pancreas. Dacă există un blocaj al intestinului cauzat de un număr mare de viermi, o procedură numită endoscopie poate fi utilizată pentru a elimina viermii. În cazuri rare, este necesară o intervenție chirurgicală.

Persoanele care sunt tratate pentru viermi rotunzi ar trebui să fie verificate din nou peste 3 luni. Acest lucru implică examinarea scaunelor pentru a verifica dacă există ouă de vierme. Dacă sunt prezente ouă, tratamentul trebuie administrat din nou.

Ce complicații are ascaridioza

Cazurile ușoare de ascaridioză nu provoacă de obicei complicații. Dacă este vorba de o infestare puternică, complicațiile potențial periculoase pot include:

Creșterea încetinită. Pierderea poftei de mâncare și absorbția slabă a alimentelor digerate pune copiii cu ascaridioză la risc de a nu obține suficiente nutrimente, ceea ce le poate încetini creșterea.

Blocarea și perforația intestinală. În cazul infestării puternice, o masă de viermi rotunzi poate bloca o porțiune din intestin. Acest lucru poate provoca crampe abdominale severe și vărsături. Blocajul poate face chiar o gaură în peretele intestinal sau în apendice, provocând sângerări interne (hemoragii) sau apendicită.

Blocaje ale canalelor. În unele cazuri, viermii pot să blocheze canalele înguste ale ficatului sau ale pancreasului, provocând dureri severe.

Cum se poate preveni ascaridioza

Cele mai bune modalități de a preveni apariția ascaridiozei sunt:

Evitarea ingerării solului care poate fi contaminat cu fecale umane sau de porc (inclusiv în cazul în care se utilizează materii fecale umane sau gunoi de porc pentru fertilizarea culturilor) prin spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde înainte de a mânca.

Spălatul pe mâini cu apă și săpun după ce ai atins porcii, ai curățat țarcurile sau ai manipulat gunoiul de porc.

Copiii trebuie învățați despre importanța spălării corecte și regulate a mâinilor. De asemenea, trebuie supravegheați dacă stau în jurul porcilor, pentru a nu-și duce mâinile nespălate la gură.

Spălarea și curățarea tuturor legumele și fructelor crude înainte de a le mânca, în special a celor care au fost cultivate în sol fertilizat cu gunoi de grajd.

Transmiterea infecției cu Ascaris lumbricoides către alte persoane într-un cadru comunitar poate fi prevenită prin evitarea defecării în aer liber, în zone neamenajate sanitar și, din partea autorităților, realizarea unor sisteme eficiente de eliminare a apelor menajere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367