REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, paza pădurilor şi eliminarea blocajului în exploatare, principalele modificări aduse Codului silvic

Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, paza pădurilor şi eliminarea blocajului în exploatare, principalele modificări aduse Codului silvic

Replica API 10 august 2018 | 00:00 363

Noua formă a Codului silvic a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, principalele modificări aduse acestei legi, la propunerea Ministerului Apelor şi Pădurilor, referindu-se la obligativitatea asigurării lemnului de foc pentru populaţie şi instituţii publice (şcoli, grădiniţe etc.), preluarea în pază a pădurilor şi evitarea situaţiilor de blocaj în care lemnul rămânea neexploatat în pădure, conform unui comunicat al MAP, scrie AGERPRES.

"Potrivit noilor prevederi, asigurarea pentru populaţie a lemnului de foc din pădurile proprietate publică a statului constituie o prioritate, iar ocoalele silvice de stat au obligaţia ca, prin intermediul primăriilor în raza cărora îşi desfăşoară activitatea, să publice şi să aducă la cunoştinţă cetăţenilor oferta de lemn de foc disponibilă. Totodată, pentru procurarea lemnului de foc, populaţia trebuie să se adreseze primăriilor de reşedinţă sau ocoalelor silvice care administrează fondul forestier aflat în proprietatea publică a statului", se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte paza pădurilor, ocoalele silvice au obligaţia să asigure acest tip de servicii pe bază de contract. În situaţia în care proprietarul fondului forestier nu poate fi identificat (de exemplu şi-a abandonat, din diferite motive, proprietatea) ocolul silvic nominalizat va prelua în pază pădurea, în baza actului de constatare întocmit de reprezentanţi ai Gărzii Forestiere.

Noua formă a Codului silvic stabileşte şi procedura care trebuie aplicată în situaţia în care exploatarea forestieră nu poate fi realizată de administratorii de păduri. Această măsură are drept scop valorificarea integrală a masei lemnoase şi punerea acesteia la dispoziţia consumatorului final (populaţie sau industrie).

"În acest sens, acolo unde nu există capacitate proprie de exploatare şi nici posibilitatea efectuării exploatării prin prestări servicii, după îndeplinirea procedurilor legale, respectiva masă lemnoasă pusă în valoare în pădure (prin act de punere în valoare - APV) va fi scoasă la licitaţie pentru a fi achiziţionată de operatorii economici specializaţi. Astfel, se va evita blocarea în pădure a unor cantităţi importante de lemn şi neexploatarea acestei resurse, prin nepunerea ei la dispoziţia populaţiei şi industriei. Actualele modificări aduse Codului silvic au creat cadrul legislativ care dă posibilitatea administrării judicioase şi durabile a întregului fond forestier naţional", se mai precizează în comunicat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102