REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Asigurarea RCA este OBLIGATORIE şi pentru maşinile care stau trase pe dreapta

Asigurarea RCA este OBLIGATORIE şi pentru maşinile care stau trase pe dreapta

Replica API 11 mai 2015 | 00:00 7110

Cum explică situaţia ASF

Cum explică situaţia ASF

Mare atenţie! Şoferii riscă amezi de până la de până la 2.000 de lei dacă nu cumpăra o poliţă RCA. Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate autovehiculele înmatriculate, chiar dacă acestea nu sunt folosite. De ce? Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), persoanele care au în posesie autovehicule înmatriculate trebuie să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente. Mai exact, dacă este vorba despre un autoturism nefolosit/abandonat, există riscul ca acesta să ia foc sau plece de pe loc dacă nu este parcat corespunzător, avariind alte autoturisme.

Cotidianul „Replica” de Constanţa a solicitat lămuriri cu privire la asigurarea RCA care este obligatorie inclusiv în cazul autoturismelor abandonate, dar înmatriculate. Răspunsurile au venit prin intermediul lui Lucian Pop, din cadrul Serviciului de Comunicare al ASF. „Conform legii, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare. Încălcarea obligaţiei de asigurare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi aplicarea amenzii se fac de către personalul Poliţiei. ASF nu are competenţe în a sancţiona proprietarii de autovehicule care nu deţin o poliţă RCA valabilă. Asigurarea RCA a oricărui vehicul este obligatorie cu menţinerea continuităţii valabilităţii acesteia pe toată perioada în care acesta este înmatriculat/înregistrat în România, indiferent dacă acesta este utilizat sau nu”, se arată în răspuns. Mai exact, în cazul în care sunteţi proprietarul unei maşini lăsate de izbelişte, dar care ia foc sau pleacă de pe loc şi avariază alte maşini, sunteţi obligaţi să aveţi asigurarea RCA valabilă. În caz contrar, riscaţi să fiţi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei şi să suportaţi şi reparaţiile. Însă, aceste autoturisme abandonate, dar înmatriculate, sunt verificate? Se pare că nu.

Care sunt prevederile legale în cazul asigurării RCA

Potrivit Serviciului de Comunicare din cadrul ASF, în conformitate cu prevederile art.3 din Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Europei „fiecare stat membru ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că răspunderea civilă pentru pagubele produse de vehiculele care staţionează în mod obişnuit pe teritoriul lor este acoperită prin asigurare”. Prin transpunerea acestei prevederi în Legea 136/1995 cu toate modificările şi completările ulterioare, a fost stabilită atât obligaţia încheierii asigurării RCA, cât şi sancţiunile aplicabile la încălcarea acestei obligaţii: Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum şi să aplice pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior vigneta. Art. 64. - Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 48 şi 56 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi aplicarea acestora se fac de către personalul Poliţiei. Art. 66. - Pentru sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 63 şi 64, plângerile se depun la instanţele judecătoreşti competente, potrivit legii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oameni buni, Legea asta e pusa sa fie la numar. In realitate nu o sa ma amendee nimeni ca sta masina mea parcata pe dreapta 6 luni fara asigurare platita. Intr-adevar leagea sau ce draq o fi ea iti mai fface putin sangele sa fiarba. De-aia mai si iesim unii in strada...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614