REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Asigurătorii au instituit un monopol în constatarea daunelor timp de 28 de ani; UNSAR încearcă să manipuleze

Asigurătorii au instituit un monopol în constatarea daunelor timp de 28 de ani; UNSAR încearcă să manipuleze

Replica API 30 martie 2018 | 00:00 204

Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor:

Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor:

Piaţa de asigurări din România nu îşi doreşte o reformă în sprijinul păgubitului RCA, iar Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) încearcă să se opună reformei, afirmă joi, într-un comunicat, Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor (APRD), scrie Agerpres.

'Pentru prima dată de la înfiinţare, ASF propune un proiect cu adevărat util pentru consumator, însă piaţa de asigurări din România nu îşi doreşte o reformă în sprijinul păgubitului RCA. Toate ţările care au implementat acest proiect au un numitor comun: consumatori protejaţi. Între interesul firmelor de asigurări şi interesul consumatorilor, ce ar trebui să alegem?', a declarat Ionel Calota, preşedinte APRD.

APRD susţine că UNSAR încearcă să manipuleze proprietarii de autovehicule cu privire la o posibilă creştere a preţului RCA generată de liberalizarea activităţii de constatare a daunelor.

'La fel cum UNSAR s-a opus vehement şi în cazul adoptării Legii RCA şi a normei RCA, aceeaşi organizaţie care a majorat intempestiv preţul RCA în perioada 2014 - 2016, încearcă să se opună reformei pieţei de asigurări din România, începută de ASF şi RAR, lansând zvonuri alarmiste privind creşterea preţului RCA din cauza costurilor pe care urmează să le aibă prin implementarea proiectului privind reglementarea profesiei de specialist constatare a daunelor, ca profesie independentă. Asigurătorii susţin faptul că liberalizarea activităţii de constatare a daunelor ar conduce la 'un monopol privat în segmentul de constatare şi evaluare a daunelor'.

Nimic mai fals! În momentul de faţă, păgubiţii RCA îşi pot efectua constatarea avariilor doar la firmele de asigurări prin intermediul inspectorilor de daună angajaţi ai acestora. Practic, consumatorul de asigurări nu îşi poate alege constatatorul de daune, acesta fiind întotdeauna cel indicat de firma de asigurări", se arată în document.

Potrivit comunicatului, cei care au instituit un monopol în constatarea daunelor timp de 28 de ani susţin că liberalizarea exercitării acestei profesii ar conduce la un monopol.

'Manipularea UNSAR este una cel puţin hazlie. Proiectul de reglementare a acestei activităţi prevede tocmai liberalizarea acestei meserii, astfel încât orice persoană pregătită profesional, ale cărei competenţe profesionale sunt certificate de către ISF, total independentă profesional de asigurător, broker de asigurări sau service auto, să poată efectua constatarea şi evaluarea daunelor. Păgubitul RCA trebuie protejat astfel încât să aibă dreptul să îşi aleagă singur constatatorul de daune şi nu doar pe cei angajaţi ai firmelor de asigurări. Dacă în prezent păgubitul RCA poate apela exclusiv la inspectorii de daune angajaţi şi indicaţi de către asigurător, cine deţine în realitate monopolul?!', a întrebat Calota.

APRD spune că asigurătorii au un cost mediu de aproximativ 112 euro/dosar de daună folosind actuala structură, iar acest cost este conţinut în valoarea primei RCA şi poate fi redus cu aproximativ 30% prin liberalizarea acestei meserii.

De asemenea, asociaţia precizează că în Europa există mai multe ţări, precum Germania, Polonia, Anglia, Italia, care au liberalizat desfăşurarea acestei activităţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108