REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Asistentele de la Spitalul Judeţean s-au pensionat anticipat, dar „au uitat” să anunţe conducerea. Iată explicaţia managerului

Asistentele de la Spitalul Judeţean s-au pensionat anticipat, dar „au uitat” să anunţe conducerea. Iată explicaţia managerului

Replica API 30 noiembrie 2016 | 00:00 441

Spitalul Județean de Urgență Constanța este în miezul unui scandal deoarece mai multe asistente s-au plâns că li s-au adus la cunoștință faptul că li se anulează contractele de muncă înainte de vârsta pensionării. Motivul menționat de conducerea spitalului este faptul că asistentele „au uitat” să informeze managementul spitalului de faptul că le-a fost aprobată pensionarea anticipată, înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani.

Cătălin Grasa, managerul spitalului, a punctat clar faptul că doar 23 de asistente se află în situația invocată de către asistenți. Mai mult, cauza principală a acestei neînțelegeri a apărut în momentul în care angajații pe posturile de asistenți și moașe nu au prezentat aprobarea dosarului de pensionare, depus de către aceștia.

„Sunt 23 de asistente, care și-au depus singure dosarul pentru pensie anticipat, nu la 65 de ani, ci mai devreme. Ele nu au adus la cunoștință că între timp le-au venit aprobarea și începerea pensiei și în continuare erau pe contractul vechi. Poate să reintre în contract cu spitalul și ca pensionar, dar numai că intră pe alt tip de contract. Asta înseamnă că trebuie să treci printr-un examen. Dânsele au făcut acest demers prorpriu și personal. Activitatea nu este bulversată. Se acoperă și noi în ianuarie vrem să scoatem aceste posturi la concurs pentru doamne și cine se va prezenta și dorește să-și continue activitatea până la 65 de ani ca să poată să intre într-un alt tip de contract. Trei sunt pe secția de Neonatologie.”, a declarat Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean din Constanța.

Întrebată de situație, una dintre asistente a rămas uimită de ceea ce se precizează. „Sunt 5 asistente care avem dosare. Eu sunt cea mai mică. Eu trebuia să anunț conducerea că am dosar? Conducerea știe. Ei mi-au dat actele pentru dosar. Nu din cauza noastră se întâmplă asta, ci din cauza lui Căpățână. El a hotărât așa ceva. Am fost la colega mea la Pediatrie, unde sunt patru persoane bătrâne, de peste 61 de ani și cu 5 de la noi și mai este încă o persoană de 40 de ani, deci doar pe secția noastră sunt 10. Aprobarea la pensionare o am din noiembrie anul trecut. Nu sunt singura și asta era modalitatea. Se putea lucra normal și cu dosarul de pensie până la 65 de ani. Am colege care au dosarul de 4 ani. În grafic lipsesc toate cele 5 persoane. Pe grafic au rămas cam 10 persoane.”, a declarat pentru „Replica” asistenta.

Ulterior, conducerea spitalului a publicat pe site-ul oficial un comunicat de presă prin care lămurește temeiul legal prin care se va organiza concursul de ocupare a posturilor vacante de asistente, la care, conform conducerii, vor putea să participe și asistentele care se află în situația pensionării. Lor li se va modifica contractul de muncă ca să poată să își desfășoare oficial activitatea.

„Potrivit Ordonanței de Urgență 144/ 2008, art.22 (4) “Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. (5.1) La cerere, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali se pot pensiona, în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare”. De asemenea ”(5.2) Prin derogare de la dispozițiile art.56 alin.1, lit.c din Legea nr.53/2003- Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, contractul de muncă al asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali încetează de drept la îndeplinirea cumulativă a condițiilor privind împlinirea vârstei de 65 de ani și a stagiului minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii sau la data comunicării deciziei de pensie pentru limită de vârstă, a pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, în cazurile prevăzute la alin. 5.1”.

În această situație se află 23 de asistenți din cadrul secțiilor și compartimentelor Neonatologie, Medicală 2, Sterilizare, Anatomie Patologică, Ambulatoriu Integrat, Oncologie şi Farmacie din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Conducerea SCJU menționează că activitatea medicală în cadrul secțiilor mai sus menționate nu este afectată de aplicarea prevederilor legale, o bună parte din personalul medical care se află sub incidența OUG 144/2008, fiind programat în concediu legal de odihnă în luna decembrie 2016. Posturile rămase libere ca urmare a aplicării OUG 144/2008 urmează să fie ocupate prin concurs în luna ianuarie 2017. Măsura respectă prevederile Codului Muncii, potrivit cărora (Art. 30 din Codul Muncii )” (1) Încadrarea salariaților la instituțiile și autoritățile publice și la alte unități bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz.”, se menționează în comunicatul amintit.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369