REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Asociaţia Elevilor: Accesul la educaţie nu este liber!

Asociaţia Elevilor: Accesul la educaţie nu este liber!

Replica API 18 noiembrie 2014 | 00:29 207

Raport al AEC

Raport al AEC

Poate cea mai gălăgioasă asociaţie a elevilor din ţară, cea de la Constanţa, a prezentat la un hotel din Constanţa, luni, un raport de activitate, care a cuprins mai multe probleme sau soluţii pentru elevii constănţeni. Vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda, a dorit să puncteze importanţa zilei de 17 noiembrie, momentul istoric al anului 1989, când a început prăbuşirea sistemului comunist din Cehoslovacia, graţie mişcărilor de protest ale elevilor şi studenţilor. „Noi, prin lansarea raportului privind liberul acces la educaţie în judeţul Constanţa, dorim să marcăm ziua de 17 noiembrie, Ziua Internaţională a Elevilor.

17 Noiembrie reprezintă Ziua Elevilor şi Studenţilor, deoarece, în această zi, în 1989, a fost punctul culminant al organizaţiilor studenţeşti din Republica Cehă, care au marcat pornirea Revoluţiei de Catifea şi care a avut ca efect căderea regimului comunist din Republica Cehă. (...) Prezentăm anumite probleme curente pe care le întâmpină elevii privind liberul acces la educaţie şi prezentăm o serie de soluţii pentru remedierea acestor probleme şi, evident, nişte concluzii. Accesul la educaţie, în momentul acesta, nu prea e liber, deoarece elevilor li se cer anumite sume pentru a beneficia de procesul de educaţie. Asta nu se întâmplă numai în Constanţa, ci în toată ţara, dar fiind organizaţie judeţeană, noi acţionăm în judeţul Constanţa.

Dar, toate problemele, în afară de transportul în comun, sunt la nivelul întregii ţări”, a spus Manda, pentru „Replica”. De partea cealaltă, preşedintele asociaţiei, Andrei Eduard Burghelia, a vorbit despre problemele curente cu care elevii constănţeni se confruntă constant. „Prezentăm un raport cu privire la liberul acces la educaţie al elevilor în judeţul Constanţa. Este liber, dar nu prea... nouă ni se cer bani, ni se cere să purtăm o anumită uniformă, pe care, la fel, trebuie s-o cumpărăm. Manualele şcolare ni le plătim, auxiliarele ni le plătim, creta ne-o plătim, markerele ni le plătim, numai eu cunosc zece elevi care s-au lăsat de şcoală, pentru că nu au bani!”, a spus Burghelia, adăugând faptul că, în prezent, AEC apelează, pe lângă diverse pârghii, şi la mass-media, în care îşi pune încrederea.

„În primul rând, venim cu o adresă la direcţiunea unităţii de învăţământ, dacă am constatat că se cer bani elevilor, iar apoi, sigur, apelăm şi la presă, pentru că suntem nişte elevi şi aceşti oameni se tem de presă”, a concluzionat Burghelia, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614