REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Asociația Elevilor continuă lupta cu autoritățile locale, pentru burse!

Asociația Elevilor continuă lupta cu autoritățile locale, pentru burse!

Replica API 28 mai 2020 | 00:00 1173

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) continuă lupta cu administrațiile locale din județul Constanța, după ce acestea refuză să respecte drepturile elevilor. Aceștia au câștigat în instanță dreptul de a primi burse școlare, însă UAT-urile vizate au formulat recurs. AEC consideră inadmisibilă atitudinea de care au dat dovadă autoritățile din comunele Gârliciu, Topalu, Nicolae Bălcescu și Lipnița, refuzând în continuare să respecte drepturile elevilor și făcând recurs la procesele câștigate de AEC în primă instanță.

Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC

Au câștigat în instanță acordarea burselor școlare

În toamna anului trecut, AEC a acționat în instanță consiliile locale ale comunelor menționate pentru nerespectarea obligativității de a acorda burse școlare elevilor, fiind astfel încălcată legislația în vigoare. În lunile următoare, Tribunalul Constanța a acordat câștig de cauză AEC, recunoscând dreptul elevilor de a beneficia de burse și totodată datoria autorităților de a emite o hotărâre de consiliu local prin care să se stabilească numărul și cuantumul burselor, așa cum este stipulat în Legea educației naționale nr. 1/2011, la articolul 82. Primarii Constantin Cimpoiașu, Valentin Stanciu, Dumitru Timofte și Florin Crăciun au considerat că decizia instanței nu este una întemeiată, nefiind de datoria consiliului local de a acorda burse, invocându-și propria culpă și spunând că nu au alocat fonduri în bugetul anual pentru aceste cheltuieli. Menționăm că în Legea educației naționale la art. 105, lit. d) este stipulată obligația primăriilor de a asigura cheltuielile cu bursele elevilor din bugetele locale.

Elevii trag un semnal de alarmă!

Amintim faptul că lipsa banilor din bugetele locale și lipsa banilor proveniți din sumele defalcate pe finanțarea complementară nu reprezintă un motiv întemeiat pentru a nu acorda burse elevilor, așa cum a reținut instanța în 10 procese aflate pe rolul Tribunalului. Reprezentanții elevilor sunt de părere că recursul autorităților este un semn de rea-credință și că în acest mod se poate observa interesul real pe care acestea îl au în ceea ce privește asigurarea accesului la educație. Mai mult decât atât, unele primării au angajat firme de avocatură, cheltuind bani din bugetul public, special ca să nu respecte drepturile elevilor.

AEC face un ultim apel la adresa primarilor

Pe această cale, AEC face un ultim apel la adresa primarilor să dea dovadă de interes față de educația copiilor din comunele pe care le conduc și să adopte o hotărâre de consiliu local prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor, respectând astfel decizia instanței. Totodată, amintim că vom depune toate diligențele necesare să obținem respingerea recursurilor, luptând, astfel, în continuare, pentru drepturile elevilor constănțeni. “Instanța ne-a dat dreptate, obligând toate primăriile amintite mai sus să emită o hotărâre, astfel încât să facă posibilă acordarea burselor. Legea spune clar că elevii beneficiază de burse școlare, mai mult acum avem și decizii ale instanțelor de judecată, deci e clar un semn de rea-credință această întârziere pe care autoritățile o crează, făcând recurs. Bursele reprezintă o modalitate prin care elevii sunt încurajați să învețe, iar în comunitățile sărace ele pot face diferența dintre un copil care merge la școală și unul care în cele din urmă abandonează.”, a declarat Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si banii astia care sunt ceruti de tot felul de categorii sociale de unde vin? O noua criza bate la usa si o sa ajungem ca Grecia care tot asa dadea la toti, din bani pe care nu ii producea ea ca tara
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218