REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Asociația Elevilor din Constanța a acționat în instanță 20 de primării din județul Constanța!

Asociația Elevilor din Constanța a acționat în instanță 20 de primării din județul Constanța!

Replica API 15 august 2018 | 03:24 422

Început de săptămână în forţă la Constanţa! Luni, 13 august a.c., Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a depus la Tribunalul Constanța cererile de chemare în judecată împotriva a 20 de unități administrativ-teritoriale din județul Constanța (23 August, Agigea, Aliman, Castelu, Ciobanu, Cogealac, Comana, Crucea, Ovidiu, Negru Vodă, Cuza Vodă, Dobromir, Independența, Ion Corvin, Siliștea, Tortoman, Tuzla, Mihail Kogălniceanu, Mereni, Gârliciu) pe motivul depășirii termenului maxim de trimitere a răspunsului la adresa trimisă în data de 3 iulie a.c., prin care solicitam informații de interes public privind respectarea îndatoririlor pe care primăriile le au în ceea ce privește educația.

Anual, AEC realizează studiul ”Indexul accesului la educație” ce își propune să aducă spre atenția publică nivelul la care autoritățile locale își respectă îndatoririle în ceea ce privește educația la firul ierbii. Studiul se bazează pe 8 direcții, și anume: existența de credite bugetare în vederea asigurării cheltuielilor pentru investiții, consolidări și reparații capitale a unităților de învățământ, precum și derularea unor astfel de proiecte în ultimul an școlar, acordarea burselor școlare, cuantumul acestora, asigurarea pazei de către primărie, existența de credite bugetare alocate în vederea asigurării cheltuielilor pentru concursuri școlare și activități educative extrașcolare, suma prevăzută în bugetul local pentru asigurarea de cheltuieli materiale cu bunuri și servicii a unităților de învățământ și existența altor facilități pentru elevi.

În cadrul studiului, am trimis adrese către toate primăriile din județ, solicitând informații de interes public, conform art. 7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001, acestea având obligația legală de a transmite un răspuns în termen de maximum 10 zile, cu posibilitatea prelungirii la 30 de zile, cu condiția trimiterii unei înștiințări. Din nefericire, au trecut chiar 40 de zile, iar primăriile de mai sus au ales să arate lipsă de respect față de litera legii, dar și față de elevii din comunitățile lor, refuzând să ne transmită informațiile solicitate. Astfel, în data de 13 august a.c., AEC a depus la Tribunalul Constanța 20 de cereri de chemare în judecată, solicitând răspunsurile la adresa trimisă din partea primarilor localităților în cauză.

”Este de-a dreptul tragic faptul că, în anul 2018, într-o societate care se vrea a fi democratică, lipsa transparenței în administrația locală se resimte atât de tare, reprezentanții autorităților persistând în a arăta o lipsă cruntă de respect atât față de accesul cetățenilor la informații de interes public. Chiar și după ce am așteptat 40 de zile de la trimiterea adresei, crezând că cineva se va sesiza, răspunsurile nu au venit, ceea ce e o clară dovadă a faptului că edilii nu doresc ca starea educației din comunitățile lor să iasă la iveală. Dorim să reiterăm, astfel, faptul că nu ne vom arăta pasivi la orice dezinteres sau sfidare față de elevii din județul Constanța și nu vom ezita să folosim instrumentele legale puse la dispoziție pentru a rezolva aceste situații.” a declarat Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016).

P.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum pi..da ma-si presedinte ARC e tot un makedon ? Astia isi transmit functiile ?
0
0
FOARTE FRUMOS CA I-AU ATITUDINE! FELICITARI .... FITI BRAVI SI ONESTI!
0
1
Observ la elevi o problema grava de strategie. Ei cer bani de la primarii pentru tot felul de activitati, bani pe care primariile nu vor sa ii dea. Sistemul de invatamant romanesc este asa de prost conceput ca pune tara in pericol. Orice finantare a acestui sistem este inutila. Un alt sistem educational, care sa fie util societatii, poate fi finantat cu placere chiar de primarii. Pana atunci, dragi elevi, cautati sa faceti propuneri interesante pentru administratie, sa va finanteze cu placere. Din obligatie nu merge.
4
2
Dragi elevi, Sistemul public de invatamant va invata ca aveti o multime de drepturi si libertati. In lumea adultilor aceste lucruri sunt egale cu zero. Pentru a avea o sansa in lumea care va sta inainte trebuie sa invatati sa va autofinanti ,sa va gasiti sponsori si sa faceti cat mai mult cu putinul pe care il aveti apeland la imaginatie si creativitate.
3
1
La Poarta Alba de ce nu e valabil dir.e machidoanca precum edilul.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367