REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Asociația Elevilor din Constanța atrage atenția asupra nelegalității ordinului de ministru privind temele în învățământul preuniversitar

Asociația Elevilor din Constanța atrage atenția asupra nelegalității ordinului de ministru privind temele în învățământul preuniversitar

Replica API 14 decembrie 2016 | 00:37 398

Asociația Elevilor din Constanța reamintește faptul că în data de 28 noiembrie a.c. a fost semnat de către ministrul educației Ordinul nr. 5893/2016 privind temele pentru acasă în învățământul preuniversitar. Asociația Elevilor din Constanța, organizația reprezentativă a elevilor din județul Constanța, atrage atenția asupra faptului că obiectul acestui act normativ nu intră în sfera de reglementare a statului. Prin acest ordin, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice reglementează timpul maxim pe care un elev îl poate petrece pentru realizarea temelor, în condițiile în care noțiunea de studiu individual este una abstractă, neexistând mijloace de verificare sau corecție.

Reprezentanții AEC spun că prin acest ordin, Ministerul Educației introduce obligativitatea temei pentru acasă, în condițiile în care nici Legea educației naționale și nici Statutul Elevului, codul drepturilor și îndatoririlor elevilor, nu aduc în discuție acest concept. Până în prezent, în sistemul educațional românesc tema pentru acasă reprezenta o cutumă, folosită în special pentru pregătirea suplimentară a elevilor. Măsura necesară pentru decongestionarea învățamântului din România este realizarea unor planuri-cadru și a unor programe care să nu mai supraîncarce orarul elevilor și care să pună accent pe dezvoltarea individuală a elevilor, în funcție de potențialul și aptitudinile fiecăruia.

Totodată, ministrul educației a semnat acest ordin eludând consultarea organizațiilor reprezentative ale elevilor, beneficiarii actului de educație. AEC consideră acest fapt ca fiind inacceptabil, având în vedere implicațiile pe care acest ordin le are la adresa întregului sistem de educație. De asemenea, această decizie a fost luată cu încălcarea prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, neexistând nici măcar o zi de dezbatere publică.

“Într-adevăr, ordinul pleacă de la o problemă reală, și anume: volumul mare de teme pe care îl dau unii profesori elevilor, precum și utilizarea acestui instrument ca unul de coerciție pentru elevi. Dar, forma găsită de Ministerul Educației, care instituie obligativitatea unui timp maxim de realizare a temelor, nu este una legală și nu rezolvă esența problemei, ba din contră. De asemenea, anumite prevederi, precum interzicerea folosirii temei ca mijloc de coerciție, fac prin natura lor obiectul de reglementare al Statutului Elevului, nu a unui ordin distinct. AEC va solicita Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice abrogarea acestui ordin, pentru motivele prezentate mai sus și pentru că a fost aprobat cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614