REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Asociația Elevilor din Constanța, revoltată: serviciul public al transportului județean, în continuare desființat!

Asociația Elevilor din Constanța, revoltată: serviciul public al transportului județean, în continuare desființat!

Replica API 20 septembrie 2019 | 01:18 657

foto: asociatiaelevilor.ro

Asociația Elevilor din Constanța somează senatorii să respingă legea de aprobare a OUG nr. 51/2019 atunci când aceasta va fi votată în plenul Senatului, iar acest lucru se datorează faptului că aceștia au votat marți, 17 septembrie a.c., raportul de adoptare al legii pentru aprobarea OUG, prin care transportul județean să dispară, fiind afectați elevii în mod direct.

Aceștia au întocmit un comunicat în care prezintă pe larg situația:

”Astăzi, 17 septembrie a.c., Comisia de transporturi și infrastructură a Senatului a votat raportul de adoptare al Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019, prin care transportul județean este eliminat din sfera serviciilor publice, astfel, reducerile pentru elevi și alte categorii dezavantajate sunt eliminate, iar transportatorii vor opera numai pe rutele profitabile.

În data de 28 iunie a intrat în vigoare OUG nr. 51/2019, ce are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice. Dispariția caracterului de serviciu public al transportului județean duce la dispariția obligațiilor de serviciu public care înainte puteau fi impuse de către consiliile județene în sarcina transportatorilor. Printre aceste obligații se regăseau reducerile pentru elevi la transportul județean, drept prevăzut la art. 84, alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, dar și posibilitatea obligării operatorilor de transport de a practica anumite trasee nerentabile, în schimbul unor compensații.

Astăzi, în cadrul Comisiei de transporturi a Senatului, unde a fost prezent Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, senatorii au dat dovadă de lipsă de respect față de elevi și față de respectarea drepturilor lor, vorbind într-un mod batjocoritor și ignorând argumentele aduse de către reprezentanții lor. Mai mult, aceștia au permis ca reprezentanții Guvernului să îi manipuleze, prezentând informații eronate și ducând discuția în derizoriu. Considerăm tragic felul în care instituția care trebuie să adopte decizii, luând în considerare vocea cetățenilor, alege să își ghideze acțiunile după interesele politice.

Transportul elevilor este, de peste 6 ani, într-o stare de haos total, din cauza repetatelor măsuri proaste luate de guvernările ce au ocupat Palatul Victoriei. În ceea ce privește reducerile pentru elevi, ele reprezintă obligații de serviciu public pe care consiliile județene le puteau imputa operatorilor de transport în cadrul unor contracte de servicii publice. Deși obligația încheierii acestor contracte exista încă din 2001, odată cu intrarea în vigoare a OG nr. 86/2001, autoritățile județene au refuzat să respecte legea, elevii fiind privați de dreptul acestora. Totuși, situația părea să se îmbunătățească odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 328/2018, care clarifica cadrul legislativ de acordare a reducerilor pentru categoriile protejate. Această soluție a fost anulată de OUG nr. 51/2019.

În ceea ce privește decontarea transportului elevilor, din 2011 și până la momentul actual, legea a fost respectată doar 3 ani, din 2013 fiind impuse plafoane pentru decontarea abonamentelor elevilor, prin OG nr. 29/2013. Mai apoi, în 2016, deși Guvernul de la acel moment a apreciat că a identificat o soluție, ce s-a întâmplat de fapt a înrăutățit situația. Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 69/2016 au fost impuse tarife maximale operatorilor de transport pentru abonamentele elevilor, fără însă a fi acordate și compensații pentru pierderile suferite de transportatori. Această măsură a dus la starea de fapt în care școlile nu puteau deconta abonamentele elevilor pentru că tarifele practicate de transportatori erau mai mari decât cele prevăzute de lege (HG nr. 863/2016).

Pe cale de consecință, transportul elevilor a fost una din problemele ignorate ani la rând de către factorii decizionali, atât de membrii Guvernului, cât și de cei ai Parlamentului. Considerăm ignoranța dovedită de către factorii decizionali ca fiind un atac la adresa elevilor, o răzbunare pentru o faptă pe care încă nu am reușit să o identificăm, pentru că, urmând aparențele, tendința este ca, pe an ce trece, aceștia să lase elevii în probleme din ce în ce mai mari.

Dezinteresul arătat față de miile de elevi care merg în fiecare zi pe jos kilometrii pentru a ajunge la unitățile de învățământ, față de elevii care abandonează școala, laolaltă cu șansa la o viață împlinită, pentru că nu au bani pentru a-și achiziționa abonamentele de transport, dar și față de riscul ca elevii să practice cursele la ocazie, efectuate de persoane întâmplătoare, astfel punându-și viața în joc, ne face să credem că cei din conducerea țării nu au în plan să rezolve această problemă, ci doar să se acopere din punct de vedere mediatic, încercând să ia măsuri care, după ei, par că rezolvă problema, dar care, în fapt, o înrăutățesc.

Somăm toți senatorii să respingă legea de aprobare a OUG nr. 51/2019 atunci când aceasta va fi votată în plenul Senatului, arătând, astfel, că interesele cetățenilor primează în fața celor politice și că pot arăta empatie față de miile de elevi aflați în situații de risc din cauza haosului în care se află transportul elevilor. De-asemenea, cerem respect din partea clasei politice și depunerea de urgență a moțiunii de cenzură împotriva acestui Guvern incompetent.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016). Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro”, au scris resprezentanții AEC în comunicatul de presă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si cumnatul meu au venit in oras de la mai bine de 100km de CT la 14 ani, la liceu. Singurei. SI soacra-mea a facut credite ca sa le plateasca chirii si transport si toate cele. Ulterior s-au angajat din timpul facultatii si acum sunt niste adulti exemplari. Fara pic de ajutor gen transport moca si altele. Daca vrei, poti, dar e nevoie de sacrificii.
0
0
Eu si copiii mei am absolvit toate scolile fara nici un ajutor de la stat. Sunteti cumva orfani sau din centrele de plasament? Ciocu mic puturosilor.
1
1
Puturosi si rai de gura,,generatia de drogati ,,corvete ,,si hoti.
3
2
chiar daca nu vine USR, PSD pleaca sigur acasa
3
2
MUCOSILOR mai puneti mana pe carte
5
2
Daca vine USR o sa vedeti voi transport gratuit la .... munci patriotice.
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367