REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Asociația Elevilor: județul Constanța, corigent! 4.95, „media” pentru calitatea educației

Asociația Elevilor: județul Constanța, corigent! 4.95, „media” pentru calitatea educației

Replica API 15 septembrie 2015 | 00:00 130

Analiză

Analiză

Alexandru Manda

În prima zi de școală, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a lansat public ultimul studiu, intitulat „ Indexul social al accesului la educație al elevilor din județul Constanța în anul școlar 2014-2015”. Indexul a fost dezvoltat la inițiativa AEC , în urma unor discuții extinse cu reprezentanții din sistemul de învățământ, experți în educație și alți actori interesați. Scopul acestui index este măsurarea modului în care unitățile administrativ teritoriale din județul Constanța își îndeplinesc obligațiile legale cu privire la facilitarea accesului la o educație de calitate pentru populația de vârstă școlară.

„ Lansăm indexul accesului la educație a elevilor din județul Constanța, este o lucrare a asociației noastre, prin care clasificăm toate UAT-urile din județ, în funcție de cât de mult sprijină accesul la educație și cât de mult își respectă obligațiile legale pe care le au față de elevi. Media județului este de 4,95, pot spune că județul Constanța este corigent la asigurarea calității pentru elevi. Acest lucru este foarte grav și, anul acesta, vom încerca să remediem acest lucru prin intermediul mijloacelor de presiune. Cel mai bine a ieșit comuna Mihai Viteazu, care a obținut un punctaj de 9 din 10.

Cele mai mari lipsuri sunt acordarea burselor școlare, internatele și cantinele pentru elevi, pentru că noi considerăm că este normal ca elevii să beneficieze de o masă caldă; de asemenea, asigurarea pazei pentru unitățile de învățământ și organizarea unor concursuri școlare. În municipiul Constanța, avem burse școlare, dar abia de anul acesta. Anul trecut nu s-au acordat. Încă nu au avut loc negocieri pe cuantumuri și pe numărul burselor, dar în luna octombrie vor avea loc negocieri și se va stabili”, a spus președintele AEC, Alexandru Manda, pentru Replica.

Totodată, în cadrul conferinței, președintele Asociației Tinerii Europeni pentru România, Marius Ghincea, a precizat că, în județul Constanța, bursele școlare aproape că lipsesc cu desăvârșire, doar câteva localități respectând legislația în vigoare. „Dorința de a realiza acest index a venit din faptul că avem nevoie de un instrument de evaluare a modului în care autoritățile locale din județ își îndeplinesc obligațiile legale, cât și anumite poziții asumate de către diverși lideri locali. Astfel, AEC vine cu indexul accesului la educația elevilor din Constanța, care să ne ofere un instrument prin care să evaluăm în timp modul în care situația din județ este în bine sau în rău pentru fiecare UAT.

Situația din județ este destul de defavorabilă, principalele probleme care se pot întâlni sunt legate de bursele școlare, deși legea obligă autoritățile să ofere tipuri de burse, de merit, sociale, de studiu, doar opt UAT din județ, adică 11,42%, oferă burse școlare de un anumit tip și doar șase oferă toate cele trei tipuri de burse școlare stabilite de lege”, a spus Ghincea. Potrivit AEC, de la lipsa pazei unităților de învățământ asigurată din fonduri publice și până la lipsa fondurilor pentru cărți, activități recreative sau cantine, județul Constanța se zbate într-o subfinanțare și o lipsă de atenței față de sistemul educațional preuniversitar din comunitățile locale.

Astfel, rezultatul indexului oferă o imagine a incapacității și lipsei de interes a autorităților locale pentru educația preuniversitară din județ. Potrivit AEC, 46 din 70 de localități au „promovat”, pe primul loc fiind Mihai Viteazu, cu nota 9, localitate urmată de Ciocârlia, Eforie, Ostrov și Peștera, toate cu 8; Târgușor a obținut 7,33, iar de nota „de trecere”, 5, s-au „agățat” o mulțime de localități, precum Dobromir, Mihail Kogălniceanu, Mereni, Cobadin, Deleni, Năvodari sau Tuzla. La polul opus, au „picat” zece localități, cu „nota” 4, printre care Albești, 23 August sau Adamclisi; urmate de câte trei „note” de 3 și 2, iar opt localități au primit doar „nota din oficiu”, lista rușinii fiind compusă din Limanu, Lipnița, Pecineaga, Cuza Vodă, Cerchezu, Techirghiol, Tortoman și Vulturu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614