REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Asociația Elevilor: Școlile din județul Constanța, în topul rușinii

Asociația Elevilor: Școlile din județul Constanța, în topul rușinii

Replica API 2 iunie 2020 | 00:00 1395

Asociația Elevilor din Constanța a lansat o analiză a regulamentelor unităților de învățământ din județul Constanța în anul școlar 2019-2020 din care rezultă faptul că doar în 6 școli și licee din județul Constanța legea e respectată.

Asociația Elevilor din Constanța a lansat rezultatele analizei asupra legalității prevederilor din cadrul regulamentelor de organizare și funcționare ale unităților de învățământ de pe raza județului Constanța în anul școlar 2019-2020 în raport cu actele normative superioare din punct de vedere legislativ ce reglementează domeniul educației din România. Principalul obiectiv al acestui raport este reprezentat de soluționarea cazurilor în care regulamentele de organizare și funcționare adoptate la nivelul unităților de învățământ constănțene se află în contradicție cu actele normative adoptate la nivelul țării, prin aducerea în atenția publică a acestora și folosirea instrumentelor legale existente în acest sens.

Nereguli descoperite la mai multe școli din județ

În procesul colectării regulamentelor și a verificării prezenței lor pe site-ul unităților de învățământ, dezinteresul manifestat față de transparența decizională a fost evidentă, din cele 146 de unități de învățământ de pe raza județului Constanța doar 38 având publicat pe site acest document de interes public ce are un rol esențial la nivelul tuturor școlilor și liceelor. În plus, în pofida demersurilor întreprinse de reprezentanții elevilor, 32 de unități de învățământ din 146 nu au transmis încă regulamentele. Rezultatele analizei au evidențiat că un număr de doar 6 unități de învățământ constănțene, mai exact Școala Gimnazială nr. 5 Constanța, Școala Gimnazială nr. 38 Constanța, Școala Gimnazială nr. 43 Constanța, Școala Gimnazială nr. 1 din Fântânele, Școala Gimnazială “Dumitru Gavrilescu” Gârliciu și Școala Gimnazială nr. 1 Poarta Albă, din cele 114 verificate (5.26%) au adoptat regulamente de organizare și funcționare ce nu conțin prevederi nelegale.

Mai multe unități de învățământ în ”topul rușinii”

La polul opus se află 26 de școli și licee care fac parte din “topul rușinii”, având un număr de peste 5 prevederi nelegale, unele dintre acestea depășind chiar și pragul de 10. Dintre acestea se enumeră: Liceul cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru” Constanța - 17 prevederi, Școala Gimnazială “Dan Spătaru” Aliman - 14 prevederi, Școala Gimnazială nr.1 Vulturu - 10 prevederi, ele fiind unitățile școlare unde legea pare a fi mai mult decât opțională, directorii și membrii Consiliului de Administrație hotărând după bunul plac ce anume să respecte și ce nu, după spusele reprezentanților AEC Constanța.

AEC: „Situația este dezastruoasă!”

În vederea asigurării respectării în mod nemijlocit a drepturilor elevilor constănțeni, Asociația Elevilor din Constanța va folosi atât instrumente legale menite să atragă atenția asupra încălcării legii cât și colaborarea cu instituțiile ce pot face ceva în vederea respectării reglementărilor legale, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Constanța și biroul teritorial al Avocatului Poporului.“Rezultatele acestei analize ne oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care este percepută respectarea legii la nivelul învățământului constănțean, situația fiind una cel puțin dezastruoasă, cei aflați la conducerea unităților de învățământ considerându-se mai degrabă legiuitori decât persoane ce veghează la respectarea legii, instituind după bunul plac noi sancțiuni și interdicții elevilor, dar și refuzând să le respecte acestora o serie de drepturi. Asociația Elevilor din Constanța își asumă faptul că va face tot ce este posibil în vederea respectării în mod nemijlocit a drepturilor elevilor și realizarea acestui raport va deveni o cutumă. În final, ne mai rămâne să ne întrebăm: oare atunci când transparența și buna guvernare, pietrele de temelie ale unei societăți democratice, nu sunt principii respectate de către cei care ar trebui să îi îndrume pe tineri în găsirea propriei esențe și să cultive implicarea civică, este oare școala românească de astăzi cu adevărat făcută pentru cetățenii zilei de mâine?”a declarat Roxana-Ioana Șerban, vicepreședinte AEC.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aceasta asociatie, foarte vocala de altfel, nu are nimic de zis de procentele de promovabilitate de la admitere clasa a IX si bac? Elevi nu au nici o vina?
0
0
inainte stiai de frica la profesori,acum e invers
3
0
O analiza a unor opere literare nu poate lansa aceasta asociatie? Puneti, ma, mana pe carte ca nu ustura!
4
0
Sa ma kak pe ei de elevi si pe curvele de eleve, succes la puscarie, analfabetilor cu parinti retardati!
3
1
cf,bn..scandal si atat..dar au pretentii mari desi sunt vai de ei
3
0
Buna asociatia asta a elevilor ,majoritatea nu stiu sa comunice decit cu "CF"? ,"Bn" toti sunt "influenceri" sau "youtub-eri" analfabeti functionali cu pretentii.
9
0
Cine este in spatele acestei temute Asociatii cu articole in media mai multe decat Parlamanetul?
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367