REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Asociația Elevilor și-a prezentat bilanțul. Ce obiective are noua conducere

Asociația Elevilor și-a prezentat bilanțul. Ce obiective are noua conducere

Replica API 12 iunie 2015 | 00:00 104

Mandatul de un an al lui Andrei-Eduard Burghelia la șefia Asociației Elevilor din Constanța (AEC) a expirat luna trecută, iar Alexandru Manda, elev în cadrul liceului „Lucian Blaga” a preluat „ștafeta”. La conferința organizată joi la un hotel din Constanța, primul dintre ei și-a prezentat bilanțul, iar cel de-al doilea a fixat obiectivele pe care le are pentru următorul an.

„În mandatul meu elevii au primit reducerea cu 50% a abonamentului pentru transportul în comun. Primul demers a început în iunie 2013, iar reducerea a fost hotărâtă în CL, pe 13 februarie a.c. O altă realizare a fost acordarea dreptului de vot reprezentantului elevilor în CA al unităților de învățământ. Înainte ca propunerea noastră legislativă să fie adoptată de Parlament elevii aveau reprezentanți doar cu statut de observator. Acum, vor fi reprezentanți de un elev major și vor avea drept de vot”, a spus Burghelia, pentru Replica.

„Îmi doresc ca până în iunie 2016, când îmi voi încheia mandatul, elevii din clasele a XI-a și a XII-a din municipiul Constanța să aibă manual gratuite, conform legii, iar toți elevii care învață în alte localități decât cele de domiciliu să li se deconteze integral naveta, să aibă burse școlare. (…) Legea Educației este un draft aruncat în ochii societății civile, o propunere de prin 2010. Este o lege pe care am discutat-o și cu sindicatele din Educație și cu părinții și cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Trebuie, conform legii, să fim consultați. Vom fi în comisia tehnică a proiectului. În draftul noii legi se observă faptul că elevii sunt din nou lipsiți în CA, dar din ce-am înțeles, nu s-a actualizat cu legea 95/2015, cea care acordă acest drept de vot și, momentan, a rămas cum era în 2010. De asemenea, nu suntem de acord nici cu introducerea acelei trepte între clasa a X-a și a XI-a, deoarece riscăm ca tot mai puțini elevi să ajungă să susțină examenul de bacalaureat și nu suntem de acord nici cu introducerea examenului de admitere la liceu, deoarece un elev la 14-15 ani să susțină două examene, evaluarea națională și admiterea, este foarte dificil”, a spus Manda, pentru Replica.

În cadrul conferinței, cei doi au amintit că relațiile dintre AEC și Consiliul Județean al Elevilor sunt în continuare în impas, dialogul celor două formațiuni din ultimii doi ani fiind cel puțin formale.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218