REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Asociaţia Elevilor solicită autorităţilor din judeţul Constanţa să prevadă la bugete fonduri pentru burse

Asociaţia Elevilor solicită autorităţilor din judeţul Constanţa să prevadă la bugete fonduri pentru burse

Replica API 28 februarie 2017 | 00:00 328

În contextul elaborării bugetelor locale pentru anul 2017, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită autorităților locale din județul Constanța să prevadă fonduri, în vederea alocării celor patru tipuri de burse școlare (performanță, merit, studiu, ajutor social) pentru elevii scolarizați pe raza localității, conform obligației de la art. 105, alin. (2), lit. d) din Legea educației naționale.

Conform studiului „Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța în anul școlar 2015-2016”, elaborat de AEC în septembrie 2016, în județul nostru doar 7 localități din totalul de 70 au acordat toate tipurile de burse în anul școlar precedent. Unitățile administrativ-teritoriale care nu au acordat burse în anul școlar 2015-2016 sunt: municipiul Medgidia, orașele Băneasa, Eforie, Hârșova, Negru Vodă, Murfatlar, Ovidiu, precum și comunele 23 August, Adamclisi, Agigea, Aliman, Amzacea, Bărăganu, Castelu, Cerchezu, Chirnogeni, Ciobanu, Ciocârlia, Cogealac, Comana, Corbu, Costinești, Cumpăna, Cuza Vodă, Deleni, Dobromir, Dumbrăveni, Fântânele, Ghindărești, Gîrliciu, Grădina, Independența, Ion Corvin, Istria, Horia, Limanu, Lipnița, Mereni, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Oltina, Ostrov, Pantelimon, Pecineaga, Poarta Albă, Rasova, Săcele, Saligny, Saraiu, Seimeni, Siliștea, Târgușor, Topalu, Topraisar, Tortoman, Tuzla, Valu lui Traian, Vulturu. De asemenea, conform art. 82, alin. (2) din Legea educației naționale, Consiliile locale au obligația de a stabili anual cuantumul și numărul de beneficiari ai burselor, raportat la criteriile de acordare, stabilite prin OMECTS nr. 5576/2011. În cursul ultimelor două săptămâni, AEC a transmis adrese primarilor unităților administrativ-teritoriale mai sus menționate, prin care a solicitat ca în procesul de elaborare a bugetului să fie luată în vedere și obligația acordării burselor. De asemenea, situația existentă a fost adusă și la cunoștința Prefectului, căruia i s-a solicitat sprijinul și utilizarea mecanismului tutelei administrative, în cazul în care vor exista autorități locale care vor refuza să prevadă credite bugetare pentru acordarea burselor. „Asigurarea respectării legi în materia acordării burselor școlare a reprezentat și reprezintă o prioritate pentru Asociația Elevilor din Constanța, datorită efectelor benefice binecunoscute în privința reducerii abandonului școlar (bursa socială și de studiu), precum și a stimulării performanței academice (bursa de merit și cea de performanță). În localitățile județului Constanța avem parte de o încălcare generalizată a legii în materia acordării burselor școlare, iar acest fapt se poate observa în rezultatele scăzute la examenele de Evaluare națională și Bacalaureat, unde media județului se află sub cea națională. Lipsa interesului pentru educație este o atitudine dăunătoare pentru comunitățile rurale, care perpetuează situația actuală și se pune în calea progresului”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Prescolarii, elevii si studentii de 2.000 de ani au mers la scoala sa invete carte si sa se destepte nu sa cerseasca in fiecare zi bani si fel de fel de burse , Bai tinerilor voi mergeti la scoala sau facultate sa invatat si lasati cersitula pe care v-a invatat imperialismul occidental
0
0
sa-ti dea mata bursa cu matura,
1
0
burse pentru profi ? ptr. elevi , care ? Ajunge bai cu pomenile ca si asa mergeti la scoala doar ptr. distractii .
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218