REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Asociația pentru promovarea turismului din Mangalia nu are statut de utilitate publică, dar primăria îi pompează milioane

Asociația pentru promovarea turismului din Mangalia nu are statut de utilitate publică, dar primăria îi pompează milioane

Mirela PASCAL 20 mai 2023 | 00:00 4574

În 2019, Primăria Mangalia, a lui Cristian Radu, a pus bazele unei organizații de management al destinației turistice din Mangalia, împreună cu agenții din turism din sudul litoralului. Aceasta are ca scop promovarea, valorificarea resurselor turistice, susținerea și dezvoltarea stațiunilor din zona vizată, pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști. An de an, sunt pompați bani grei în OMD Mangalia, chipurile pentru promovarea stațiunii însă, în realitate, spun unii, banii s-ar duce în altă parte. Mai mult, pomparea banilor municipalității este ilegală, în contextul în care OMD nu are statut de utilitate publică. Iar asta nu spunem noi, ci chiar Ministerul Turismului, care recunoaște că nu a emis avizul pentru OMD Mangalia, deși au fost depuse documente în acest sens.

Asociatia pentru promovarea turismului din Mangalia nu are statut de utilitate publica, dar primaria ii pompeaza milioane Cristian Radu

OMD Mangalia a fost înființată în anul 2019, iar președintele comitetului director este consilierul local PNL Dumitru Filip, un investitor cu ștate vechi în turism. Printre membrii organizației regăsim pe Dragoș Angelescu, viceprimarul Mangaliei, dar și un reprezentant al unui alt ONG în care este președinte controversata Linica Stan.

Asociatia pentru promovarea turismului din Mangalia nu are statut de utilitate publica, dar primaria ii pompeaza milioane ședință OMD

Aceeași Linica Stan, care e și consilier local PNL și care a fost găsită incompatibilă, de ANI, pentru că a participat la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale C.L. prin care au fost alocate sume de bani din bugetul local către așa zisa asociaţie de utilitate publică, în speță OMD.

Asociatia pentru promovarea turismului din Mangalia nu are statut de utilitate publica, dar primaria ii pompeaza milioane Linica Stan

Printre membrii fondatori ai acestei asociații se află, pe lângă Municipiul Mangalia, și o organizație al cărei președinte este chiar Linica Stan, precum și o societate la care soțul și fiul acesteia dețin calitatea de unic asociat și administrator. Prin adoptarea acestor hotărâri ale consiliu local, spune ANI, s-a creat un avantaj patrimonial pentru aceste două entități. Găsită incompatibilă, Linica Stan s-a supărat pe Agenția Națională de Integritate, așa că a mers în instanță să conteste decizia, procesul fiind încă pe rol, acțiunea fiind depusă de Stan luna aceasta. Nu că ar avea șanse prea mari să câștige, dar e dreptul ei să încerce!

Soții Stan, pensionari de lux și plini de proprietăți

Ca o paranteză, precizăm că Linica Stan este unul dintre cei mai dotați financiar consilieri locali din Mangalia. Are nu mai puțin de 10 terenuri, dintre care 9 sunt doar în Mangalia, iar unul în Eforie.

Asociatia pentru promovarea turismului din Mangalia nu are statut de utilitate publica, dar primaria ii pompeaza milioane Tot în Mangalia are și două case, dar și mai multe spații comerciale. A, și încă un detaliu: Linica Stat deține, de ceva timp, statul de pensionară, având o pensie de peste 8000 de lei pe lună. Și soțul ei, Aurel Stan, e pensionar, care câștigă peste 15.000 de lei pe lună

Iar, pentru cei care nu știu sau au uitat, Linica Stan a fost și director general al THR Marea Neagră. La scurt timp de la numire, a apărut  Saturn în un hotelul de 5 stele al descurcăreţei Linica Stan. O investiţie de milioane de euro, derulată prin două firme,Linaur Prodeximtur SRL, şi apoi prin Fimest  Turist SRL, fără ca vreuna din firme să împrumute măcar vreun cent de la bănci. Și astăzi, cele două SRL-uri fac parte din portofoliul familiei Stan, cea dintâi având unic asociat pe soțul Aurel Stan, iar în cea de-a doua Stan avându-l co-asociat pe fiul Daniel Aurel Stan.
 

OMD nu are statut de utilitate publică, deci n-ar trebui pompați banii în organizație

Revenind, asociației ăsteia, pe minciuna că are statut de utilitate publică, Primăria Mangalia a alocat în trei ani de la înființare milioane de lei. Anul acesta, până acum, au fost alocați 1.742.000 lei.

Asociatia pentru promovarea turismului din Mangalia nu are statut de utilitate publica, dar primaria ii pompeaza milioane

Dar de ce e minciună că are statut de utilitate publică?! Simplu. Ca să fie OMD, asociației îi trebuie avizul Ministerul Turismului și să fie înscrisă în RAF al OMD-urilor cu statut de utilitate publică. Dacă nu obține statutul de utilitate publică, nu se califică pentru a fi OMD, nu se pot aloca fonduri publice. Doar dacă obține statutul de utilitate de publică, juridic este asimilată instituțiilor publice. De ce spunem că e minciună cum că OMD ar avea statut de utilitate publică? Un consilier local din tabăra adversă, Menabit Ozghiun, a solicitat ministerului să specifice dacă OMD are statut sau nu de utilitate publică. Și, ce credeți? Ministerul Turismului zice că nu!

A fost depusă documentația la Ministerului Turismului, dar nu a obținut avizul

Asociația a depus documentația pentru obținerea avizului însă, pentru că documentația a fost incompletă s-a solicitat completarea acesteia în vederea emiterii avizului. Până la data de 11 mai a.c., spune ministerul, OMD Mangalia nu a obținut avizul de autoritate publică centrală responsabilă în domeniul turismului, drept pentru care nu a obținut nici statul de utilitate publică, conform art 2, alin 2 din Ordonanța de Urgență a  Guvernului 86/2022 pentru modificare și completarea OUG 58/1998 privind desfășurarea și organizarea activității de turism în România.

Asociatia pentru promovarea turismului din Mangalia nu are statut de utilitate publica, dar primaria ii pompeaza milioane

Precizăm că Ministerul Turismului nu a primit nicio solicitare privind acordarea statutului de utilitate publică pentru Asociația Organizația de Management a Destinației Turistice Mangalia”, spune Ministerul Turismului.

Pe pagina de facebook a OMD sunt prezentate evenimentele derulate de Primăria Mangalia. În sezonul trecut, existau postări prin intermediul cărora se lăudau că Mangalia a detronat stațiunea Mamaia. Ceea ce mulți nu știu este că Mamaia nu a fost detronată prin vreun merit al centrelor de turism sau al OMD Mangalia, și se știe foarte bine motivul pentru care turiștii au ales sudul litoralului, în detrimentul celei mai luxoase stațiuni de pe litoral. Dar asta e altă poveste pe care Replica a relatat-o în repetate rânduri!

Cum se numesc aceste fapte săvârșite cu bună știință? Nu cumva este abuz în serviciu și este de competența organelor de cercetare penală?

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Deci, sa intelegem ca a depus documente la MT pt acreditare dupa ce a facut plati din bani publici? Ghinion! Se prefigureaza un nou dosar! Directia este una ! Puscaria! Tizul tau te asteapta, Radule!
1
0
Murat-ul tau nu locuieste in Mangalia, e fugit in Liban si il doare nici la bascheti de Mangalia. Nu il vezi pe Murat-ul tau undeva alaturi de Menabit. Dupa alegerile din 2020, l-am vazut pe Murat-ul tau doar alaturi de Radu Cristian. Murat-ul tau nu candideaza la Mangalia. In disperarea de a spala pe Radu Cristian, zici ca i-a bagat-o Murat-ul tau, dar nu mai e demult in filmul asta. Si tu, si Radu, la fel de blegi. Credeti ca mai merge lumea pe fenta.
2
2
Se intampla o minune si incepe sa vorbeasca oaia. Nu zice altceva, zice ce e important: doi ticalosi vor sa omoare pe cetateanul nostru. Al nostru ce face? Isi ascute cutitele? Isi cheama alaturi un caine, mai vanjos si mai barbatos? Nuuuu! Nu face nimic din ce ar fi rational. Se apuca al nostru sa isi aleaga mormantul. Zice oii vorbarețe din minunea lui Dumnezeu, sa minta pe mama lui, cum ca el e bine si ca a fugit in lume cu o artista. In loc sa se apere si sa lupte, al nostru se manifesta emo, zice masochist ca asa e bine. Asa si cu cei care iau partea ticalosilor care fura pe cetatean -masochisti care spun că așa e bine - acestia sunt de fapt complicii ticalosilor. Cine tine partea hotilor trebuie sa fie tare p***t, ori complice, da dovada ca a capatat mentalitatea sclavului care sare la gatul celor care vor sa schimbe in bine viata tuturor. Sa fii de acord cu hotii care te-au silit sa muncesti pentru ei, inseamna ca ti-ai pierdut orice farama de ratiune
3
0
Esti un pupincurist, sau se pare ca ai fost complice la furat cu Linica , focul dupa voi!!!
5
1
Degeaba incercati sa aruncati cu noroi in doamna Stan,cat a fost dansa 15 ani director la THR societatea era infloritoare si pe profit.Acum ne-au dat afara si au inchiriat hotelurile. Bateti campii ziarul Replica!
3
13
Murat impreuna cu catelul lui Menabit au inceput campania electorala.Nu este Radu cel mai corect dar se pare ca este bun gospodar si a inceput sa-si faca treaba.Murat esti un om josnic,fara principii care calci pe cadavre!
3
13
Votați mereu și mereu la fel,ca să le meargă treaba.Ei sunt efectul.Cauza I problema mare,adică alegătorul.
7
0
Piticul asta șpăgar trebuia arestat de mult,dar se pare ca da unde trebuie. Doar sa se uite cineva la averea lui și îl lua pe sus.
14
2
Un ziar de tot cacatul!Va plateste Murat ca sa-l discreditati pe Radu si pe oamenii lui, sunteti de toata jena Replica!
4
15

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218