REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Asociația Tomis Antidrog: Piaţa drogurilor din Constanța e de milioane de euro pe an

Asociația Tomis Antidrog: Piaţa drogurilor din Constanța e de milioane de euro pe an

Replica API 24 martie 2016 | 11:29 309

Tinerii încep chiar şi de la 12 ani

Tinerii încep chiar şi de la 12 ani

Asociația Tomis Antidrog Constanța a lansat în luna februarie a anului trecut proiectul intitulat ”Dependent de sănătate- educație prin sport”. În cadrul acestui proiect au fost organizate pe tot parcursul anului trecut activități de prevenție în școli și mai multe activități sportive și culturale care să crească gradul de conștientizare asupra consumului de droguri din Constanța precum și asupra bolilor ce pot fi provocate de acest viciu.

Dar asociația nu s-a rezumat numai la a vorbi despre această dependență, ci și despre acelea caracteristice mai ales epocii moderne în care ne aflăm, respectiv internetul și jocurile de noroc. Președintele asociației, George Drăgan, atrage atenția asupra faptului că acest fenomen a scăpat de sub control și că este necesară o mai mare implicare din partea autorităților competente, în special pe parte de combatere, pentru că ONG-ul Tomis Antidrog desfășoară doar activități de prevenție.

Consumul de droguri este tot mai prezent în rândul tinerilor, iar orașul nostru nu este ferit de acest fenomen. Din păcate, mulți știu la ce fel de viață se înhamă, dar continuă să dea frâu acestui viciu. Pentru a preveni acest fenomen, Asociația Tomis Antidrog Constanța a inițiat anul trecut un proiect menit să crească gradul de conștientizare a efectelor generate de consumul de droguri:

”Proiectul a avut mai mult etape. Prima, care este o etapă permanentă, este reprezentată de acțiunile pe care noi le desfășurăm în școli. Sunt proiecte interactive unde avem discuții libere cu ei, de multe ori fără prezența profesorului, pentru că atunci ei se exprimă mai liber. Completează chestionare sub protecția anonimatului, au discuții libere cu diverși reprezentanți, cu foști consumatori de droguri, cu psihologii din cadrul asociației. Li se prezintă riscurile la care se expun, bolile care derivă din consumul de droguri.

Vorbim în general despre tot ce înseamnă dependență. Spre exemplu, în ultima perioadă am pus foarte mare accent pe dependența de internet. Vorbim și despre dependența creată de jocurile de noroc. Noi mergem la clasele de liceu”, a declarat pentru ”Replica” George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța. Acesta spune că tinerii au fost destul de receptivi, fiind încurajați să se exprime prin intermediul unor discuții libere, interactive, la care de obicei nu participă și cadrele didactice, tocmai pentru a nu-i inhiba:

”Ei sunt receptivi datorită faptului că mulți care sunt consumatori chiar au apelat la serviciile asociației. Ei completează acele chestionare și de obicei răspund cu sinceritate, având în vedere că sunt sub anonimat. Tot în cadrul acestui proiect am implementat altele cu temă sportivă. Am avut pentru cei mici ”Gașca micilor bicicliști”, unde au participat 200 de copii în concurs, având între 4 și 14 ani. Am mai organizat în cadrul Penitenciarului Poarta Albă evenimente sportive cu deținuții juvenili de acolo, care au între 18-23 de ani.

Pentru prima oară, am dus echipa Farul în penitenciar și a jucat un meci amical cu ei”, spune George Drăgan. Cu prilejul inițierii proiectului, asociația a lansat și o broșură dedicată exclusiv informării părinților: ”Tot în cadrul acestui proiect am lansat o broșură numită ”Dialogul vârstelor”, broșură destinată exclusiv părinților, pe care noi încercăm să o promovăm și o distribuim gratuit prin diferite evenimente. Am organizat, spre exemplu, spectacole de stand-up comedy pe tema antidrog, spectacole culturale unde am chemat părinții, gratuit, pentru a intra în posesia acestei broșuri.

Acum există o campanie în desfășurare la care participă personalități din diferite domenii de activitate. Este vorba de profesori universitari, jurnaliști, cântăreți, artiști și sportivi care transmit niște mesaje video, pe care noi le distribuim pe rețelele de socializare ca o implicare civică. Ei sunt purtători de mesaje care pot ajunge acolo unde noi nu avem prea mare acces”, susține Drăgan.

Acesta ridică un semnal de alarmă asupra faptului că statul nu alocă nici o sumă pentru organizarea unor activități de prevenire a consumului de droguri, lucru cu atât mai îngrijorător cu cât statisticile referitoare la acest fenomen ar fi început să se efectueze încă de la vârsta de 12 ani: ”Ce este cert este că până acum statisticile referitoare la consumul de droguri începea de la vârsta de 15 ani. În ultimii 2-3 ani, acestea au început să se facă de la 12 ani.

Ce nu este în regulă este că statul nu alocă bani pentru activitățile de prevenție a bolilor ce derivă din consumul de droguri.”, a declarat George Drăgan. El este de părere că acest fenomen a scăpat de sub control și că autoritățile competente ar trebui să se implice mai mult decât o fac în prezent:

”Este clar că este nevoie de acțiuni și de mesaje în școli, pentru că îi vedem pe ei cum reacționează. Ei știu despre ce este vorba. Își cumpără acum droguri de pe internet, mai nou. Am avut și noi o campanie în care am comandat droguri de pe internet și ne-au venit acasă cu factură. Există piață de desfacere la noi, iar cea mai căutată este piața asta online. Din punctul nostru de vedere, este o situație scăpată de sub control, unde autoritățile ar trebui să se implice mai mult.

Noi, ca ONG, facem tot ce putem”, mai spune președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța. George Drăgan susține că în cadrul asociației sunt oferite inclusiv servicii de consiliere pentru copiii și părinții afectați de acest fenomen îngrijorător: ”Noi ca ONG, care ne susținem din fonduri proprii, ne batem cu o piață în care e vorba câteva milioane de euro pe an, din ceea ce înseamnă tranzacții de droguri în Constanța. Piața este total disproporționată. Noi avem și servicii de consiliere gratuită atât pentru copii, cât și pentru părinți, pentru că de multe ori trauma părinților este mai mare decât a celui implicat. De obicei, apar multe probleme în mediul familial: se despart părinții, se ceartă soră cu frate șamd”, a adăugat Drăgan.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614