REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Asociaţiile bolnavilor de cancer solicită soluţii ca pacienţii oncologici să îşi poată continua tratamentul

Asociaţiile bolnavilor de cancer solicită soluţii ca pacienţii oncologici să îşi poată continua tratamentul

Replica API 1 aprilie 2020 | 00:00 927

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită modificarea legislaţiei şi implementarea unor soluţii tehnice pentru ca pacienţii oncologici să îşi poată continua tratamentul în contextul epidemiei de coronavirus.

Federaţia solicită ca spitalele să asigure un parcurs distinct, "un culoar verde" pentru pacienţii care vin la tratament (testare, săli amenajate special pentru pacienţii oncologici şi alţi pacienţi cronici), precum şi implementarea unui sistem de programare online, scrie Agerpres.

"Solicităm crearea unui circuit separat pentru pacientul cu cancer infectat cu coronavirus, deoarece acesta poate deveni uşor un focar de infecţie pentru ceilalţi pacienţi aflaţi la terapie sau pentru personalul medical. În cazul în care pacienţii oncologici trebuie să rămână la domiciliu, solicităm implementarea unui sistem care să permită consultaţiile la distanţă şi monitorizarea efectelor adverse. Solicităm reglementări care să permită ridicarea tratamentului de către o altă persoană în numele bolnavului, indiferent de tipul de farmacie (circuit deschis sau închis) prin care tratamentul este eliberat; livrarea tratamentului în condiţii de siguranţă, administrarea tratamentului, inclusiv perfuzabile, şi la domiciliul pacientului, precum şi recoltarea de analize la domiciliul pacientului oncologic, sub supravegherea personalului medical", a menţionat sursa citată.

O altă cerere se referă la posibilitatea achiziţionării tratamentului compensat prescris şi din judeţul de reşedinţă al pacientului, pentru a evita deplasarea acestuia.

Conform aceleiaşi surse, în România există aproape 400.000 de români care suferă de cancer. Federaţia menţionează că deşi în condiţii normale, speranţa de viaţă e ridicată pentru majoritatea tipurilor de cancer, pacienţi oncologici infectaţi cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe secţia de terapie intensivă.

"Pe pacienţii care astăzi au nevoie de tratament şi diagnostic rapid îi condamnă la moarte sigură sistemul de sănătate din România, bătrânul campion al deceselor evitabile, al infecţiilor intraspitaliceşti, al mortalităţii materne ridicate, al finanţării celei mai mici din PIB. Abia acum se va vedea faptul că sistemul de sănătate, la rândul său, e neoplazic, în stadiu terminal, şi, mai nou, are ca patologie asociată COVID-19", se arată în comunicat.

Federaţia adaugă că marea majoritate a pacienţilor oncologici au fost "externaţi peste noapte, trimişi acasă, la sute de kilometri" să aştepte.

"Pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii necesită în regim de urgenţă prescrierea şi iniţierea tratamentului. Sistemul de sănătate lasă fără tratament sau diagnostic cert în această perioadă foarte mulţi pacienţi, din varii motive. În primul rând, unităţile spitaliceşti nu sunt pregătite să asigure protecţia minimă necesară nici medicilor, nici pacienţilor oncologici care fie sunt internaţi, fie trebuie să îşi continue tratamentul în spital. (...) Tratamentele şi investigaţiile specifice sunt amânate, un motiv de disperare în rândul pacienţilor, întrucât simt că le este luată şansa la supravieţuire", mai precizează aceeaşi sursă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu sunt sigur dar cred ca cel mai bun tratament ar fi sa cupleze cacerosii cu bolnavii de covit s-ar putea imuniza unii pe altii deoarece ambele boli sunt produse in laborator
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920