REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Asociatul lui Nikitas în reabilitarea termică a Mangaliei, trimis în judecată pentru o escrocherie de miliarde

Asociatul lui Nikitas în reabilitarea termică a Mangaliei, trimis în judecată pentru o escrocherie de miliarde

Replica API 30 martie 2012 | 00:00 949

Manglă imobiliară în Constanţa, cu complicitatea unei funcţionare CEC Bank

Manglă imobiliară în Constanţa, cu complicitatea unei funcţionare CEC Bank

Unul din asociaţii controversatului Nikitas Adrian Simion, de la deja celebra Callatis Therm Mangalia, a escrocat mai multe persoane din Constanţa, precum şi bugetul statului, cu peste 27 de miliarde de lei vechi. Marian Pană, de 55 de ani, asociat cu Nikitas în Euroinvest Futures Services SRL, firmă angajată de Primăria Mangalia să realizeze reabilitarea termică a blocurilor din municipiu, a fost trimis în judecată, pentru înşelăciune calificată în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi evaziune fiscală; în paralel, procurorii au disjuns o altă cauză, prin care acelaşi Pană este cercetat şi pentru bancrută frauduloasă. Potrivit anchetatorilor, în sarcina asociatului lui Nikitas de la Mangalia se reţin prejudicii totale de 2.732.536,91 lei, create în perioada 2006-2010, legate de un proiect imobiliar dezvoltat de două firme deţinute de Marian Pană şi complicii săi şi concretizat în blocul de locuinţe cu 6 etaje, de pe Aleea Cameliei nr. 4 A, din Constanţa.

Afaceristul care participă, alături de Nikitas Adrian Simion, prin Euroinvest Future Services SRL, la proiectul de 186 miliarde de lei vechi de anvelopare a blocurilor din Mangalia, a construit imobilul din Constanţa, după care a vândut apartamentele, escrocându-şi însă atât partenerii de afaceri, cât şi statul. Alături de Marian Pană, a mai fost trimis în judecată şi complicele şi asociatul său, Vasile Nicola, de 61 de ani, din Constanţa, în timp ce alte două persoane, Ghiulten Muctat, de 63 de ani, respectiv Doina Cristina Ivan, de 33 de ani, au fost amendate cu câte 1.000 de lei, pentru complicitate la înşelăciune. De remarcat că ultima menţionată, Doina Cristina Ivan, este funcţionară a CEC Bank Constanţa, calitate în care le-a înlesnit celor doi inculpaţi săvârşirea escrocheriei pentru care au fost trimişi în judecată. Fapta asociatului lui Nikitas este cu atât mai scandaloasă, cu cât are la bază escrocarea unor vechi prieteni de familie.

A furat, prin acte, terenul prietenilor de familie

Astfel, totul a plecat de la plângerea penală depusă în august 2010 de către soţii Marian şi Ionela Stancu, care au reclamat faptul că au fost păcăliţi de Marian Pană, cu care se cunoşteau de-o viaţă, într-o afacere imobiliară. Cei doi păgubiţi erau proprietarii unui teren foarte vânat de dezvoltatorii imobiliari, respectiv un lot de 500 de metri pătraţi situat pe Aleea Cameliei din Constanţa, lângă stadionul Farul. La un moment dat, prietenul de familie Marian Pană le-a propus o afacere: ei vin cu terenul de pe Aleea Cameliei, el va construi un bloc cu apartamente de lux, prin firma sa şi a soţiei complicelui său, Elena Nicola, SC Concordia Internaţional SRL, iar profitul obţinut va fi împărţit în mod egal. Soţii Stancu au fost de acord şi, având încredere deplină în prietenul lor de familie, au acceptat să treacă terenul în proprietatea firmei Concordia Internaţional, printr-un act notarial parafat în iulie 2006. Imediat ce s-a văzut cu terenul în proprietate, au început să iasă la iveală şi adevăratele intenţii ale lui Pană: soţii Stancu erau anunţaţi că sunt tot felul de probleme legate de finanţarea proiectului, motiv pentru care se impunea înfiinţarea unei alte firme, Concordia Investment SRL; în paralel, se fac modificări în rândul proprietarilor de la Concordia Internaţional, în sensul că dispare Elena Nicola şi apare Vasile Nicola. De asemenea, trece părţile sociale ale firmei Concordia Internaţional pe numele fratelui lui Vasile Nicola, Constantin, care decide, inexplicabil, dizolvarea firmei, deşi aceasta nu avea nici un fel de probleme financiare, terenul trecând în patrimoniul societăţii nou înfiinţate.

A vândut în secret toate apartamentele, cu un prejudiciu total de peste 27 miliarde

Ulterior, Marian Pană i-a minţit pe soţii Stancu, spunându-le că CEC Bank nu este de acord cu acordarea unui credit pentru realizarea blocului fără anularea înţelegerii iniţiale, prin care profitul obţinut urma să fie împărţit în mod egal. În acest sens, a fost racolată în escrocherie funcţionara bancară Doina Cristina Ivan, care a încercat să-i convingă pe păgubiţi să renunţe la pretenţiile contractuale, spunându-le că doar aşa CEC Bank va acorda creditul. A intervenit însă notarul Mariana Lambrino, care a sesizat intenţia lui Marian Pană şi le-a spus soţilor Stancu să nu renunţe la esenţa dreptului avut potrivit contractului iniţial, ci doar la publicitatea sa în acte. Chiar şi aşa, Marian Pană şi-a dus planul până la capăt, în sensul că, după finalizarea lucrărilor la blocul de la Aleea Cameliei, a vândut pe şest apartamentele, fără să raporteze acest lucru soţilor Stancu, cărora le spunea că nu se înregistrau vânzări sau că nu era profit, pentru că banii trebuiau să meargă la bancă, după care, pur şi simplu, nu mai răspundea la telefoane. În timp ce-i ducea cu zăhărelul pe proprietarii terenului, Pană a vândut însă toate cele 12 apartamente de lux ale blocului, finalizat în vara lui 2010, dintre care jumătate, ilegal, către Agigea Pilot SA. În paralel cu ţepuirea prietenilor săi, Pană şi Nicola au prejudiciat şi firma prin care au derulat proiectul, dar şi bugetul de stat. Astfel, toate apartamentele au fost vândute cu o valoare mult mai mare decât cea înregistrată în acte şi declarată la Fisc. Ulterior, escrocii au dizolvat şi Concordia Investment SRL, pentru a-şi şterge urmele. Prejudicul produs soţilor Stancu, care nu au mai văzut nici un leu, deşi toate apartamentele au fost vândute, se ridică la 937.363 lei, în timp ce paguba creată bugetului de stat este de 1.116.706,91 lei, respectiv 678.467 lei, reprezentând evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218