REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Assange, dispus să coopereze cu autorităţile suedeze, declară avocata sa

Assange, dispus să coopereze cu autorităţile suedeze, declară avocata sa

Replica API 15 aprilie 2019 | 00:00 337

Jennifer Robinson, Julian Assange

Avocata lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a declarat că acesta este dispus să coopereze cu autorităţile suedeze dacă acestea vor cere extrădarea sa, dar prioritatea rămâne evitarea extrădării în SUA, transmite AFP.

Julian Assange a fost arestat joi la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. Assange a reuşit astfel să evite un mandat de arest britanic pentru acuzaţii de viol şi agresiune sexuală în Suedia, pe care le-a negat mereu.

Plângerea pentru agresiune sexuală a fost lovită de prescripţie în 2015, iar ulterior Suedia a abandonat procedurile în al doilea caz, în mai 2017, din lipsa posibilităţilor de a face să avanseze ancheta. După anunţul arestării lui Assange, avocata reclamantei a cerut însă redeschiderea anchetei.

'Suntem absolut fericiţi să răspundem la aceste întrebări dacă şi când ele vor fi prezentate', a declarat duminică avocata Jennifer Robinson la postul Sky News, precizând însă că 'problema-cheie în acest moment este extrădarea în Statele Unite'.

Australianul de 47 de ani a fost arestat şi în legătură cu o cerere de extrădare din partea SUA, unde este acuzat de conspiraţie împreună cu Chelsea Manning, fost analist american de informaţii militare, pe care l-ar fi ajutat să obţină parola pentru a avea acces la mii de documente clasificate. Această cerere de extrădare va fi examinată de justiţia britanică pe data de 2 mai.

În cazul unei cereri de extrădare din partea Suediei, 'vom solicita, cu certitudine, aceleaşi garanţii pe care le-am formulat deja, (şi anume) că (Julian Assange) nu va fi trimis în SUA', a declarat avocata, explicând că clientul său s-a refugiat în misiunea diplomatică ecuadoriană în lipsa acestor asigurări.

Peste 70 de parlamentari britanici au semnat o scrisoare adresată ministrului de interne Sajid Javid pentru a-i cere să dea prioritate unei eventuale cereri de extrădare suedeze.

'Julian nu a fost niciodată îngrijorat să compară în faţa justiţiei britanice sau suedeze. Preocuparea noastră este şi a fost întotdeauna să împiedicăm să fie trimis în SUA', a menţionat Jennifer Robinson.

Pe de altă parte, avocata a calificat drept 'revoltătoare' acuzaţiile guvernului de la Quito cu privire la comportamentul lui Assange în incinta ambasadei, care 'ar fi murdărit pereţii cu excrementele sale'.

În ce o priveşte pe pisica australianului, devenită şi ea subiect de discordie, după ce Quito s-a îngrijorat de starea felinei şi a ameninţat că o va trimite la un refugiu, WikiLeaks a transmis pe Twitter că aceasta este 'bună stare de sănătate' după ce a fost evacuată din clădire în octombrie pentru 'a scăpa de ameninţările ambasadei'. Pisica şi stăpânul său se vor 'reuni în libertate', a dat asigurări WikiLeaks.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218