REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Astărăstoaie cere ministrului Sănătăţii să prezinte în Guvern problemele reale din sistemul sanitar

Astărăstoaie cere ministrului Sănătăţii să prezinte în Guvern problemele reale din sistemul sanitar

Replica API 13 septembrie 2013 | 00:00 192

Şeful Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, îi cere ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să prezinte în Guvern problemele reale din sistemul sanitar şi să solicite finanţare adecvată, Nicolăescu replicând: "Veţi vedea poziţia mea când se vor desecretiza stenogramele Guvernului". Vasile Astărăstoae a afirmat, joi seară, în cadrul dezbaterii regionale pe care Ministerul Sănătăţii a organizat-o la Iaşi, că problemele Cioabă, Roşia Montană şi a câinilor fără stăpân se rezolvă în stradă, adăugând că protestele pe care le pregătesc medicii sunt în favoarea Ministeului Sănătăţii, pentru obţinerea unei finanţări corepunzătoare pentru acest domeniu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Oamenii din sistem au îngrijorări justificate şi vă cer să nu mai folosiţi sintagma reformă, pentru că oamenii s-au săturat de acest termen, ci să vorbiţi de eficientizare. Nu suntem împotriva Ministerului Sănătăţii, dar vă rog să spuneţi apăsat în guvern să se termine cu ipocrizia, astfel încât bunele intenţii să se reflecte şi în buget sau în actele normative", a spus şeful Colegiului Medicilor.

În replică, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat că este un susţinător al formelor de manifestare, dar că atunci când stai la masa dialogului nu trebuie să faci presiuni şi să ameninţi.

"Veţi vedea şi poziţia mea din guvern atunci când se vor desecretiza stenogramele guvernului", a spus Eugen Nicolăescu.

Dialogul între cei doi a continuat, Astărăstoae întrebându-l pe Nicolăescu cum va rezolva problema salariilor mici ale rezidenţilor.

"Văd că măriţi salariilor primarilor, se găsesc bani la guvern, dar vrem ca medicii să rămână în ţară cu lefuri de 800 de lei. Ministerul Finanţelor poate găsi bani pentru a creşte veniturile rezidenţilor. Dacă nu găseşte soluţii, atunci ministerul nu reprezintă această ţară. Guvernul să ne spună clar că sănătatea nu e o prioritate naţională", a spus Vasile Astărăstoae.

Nicolăescu a afirmat că este singurul ministru al Sănătăţii care a triplat lefurile rezidenţilor în perioada 2006-2008, dar ulterior alţi miniştri au tăiat veniturile bugetarilor.

"Mă lupt, voi transmite în guvern, domnule Astărăstoae", a declarat Eugen Nicolăescu.

La rândul său, liderul Sanitas Iaşi, Viorel Tănase, l-a atacat dur pe ministrul Sănătăţii, spunându-i lui Nicolăescu că una afirmă când vine la Iaşi şi altceva spune la Târgu Mureş.

"DSP-urile nu sunt unităţi comuniste, domnule Nicolăescu", a spus Viorel Tănase, aluzie la intenţia ministerului Sănătăţii de a restructura Direcţiile de Sănătate judeţene.

Viorel Tănase a precizat că sindicatele nu sunt de acord cu faptul că unele spitale ar putea fi transformate în ONG-uri, spunând, totodată, că experimentele pe spitale trebuie să înceteze.

"Veniţi cu tot felul de lucruri şi stricaţi ce este acum", a spus liderul Sanitas, afirmaţie care a stârnit nemulţumirea ministrului.

"Faceţi o critică chioară. Vă iau microfonul. Arătaţi ce nu este în neregulă", a afirmat Eugen Nicolăescu, care a adăugat că în perioada 2010-2012, când s-au tăiat salariile, nu l-a auzit pe şeful Sanitas Iaşi.

"De asta am venit aici, vehemenţa nu rezovă nimic", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Dezbaterea a durat aproape trei ore şi s-a desfăşurat la sediul Prefecturii din Iaşi.

La discuţii au fost prezenţi manageri de spitale publice şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Caselor de Asigurări de Sănătate, Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Dentişti, Colegiului Farmaciştilor, Sindicatului Sanitas, Direcţiilor de Sănătate Publică din regiunea Nord - Est.

Principalele subiecte ale dezbaterii s-au referit la restructurarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis) şi proiectul de modificare a statutului spitalelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102