REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Astra Asigurări a rămas fără autorizaţie de funcţionare. Cum îşi pot recupera clienţii banii?

Astra Asigurări a rămas fără autorizaţie de funcţionare. Cum îşi pot recupera clienţii banii?

Replica API 19 septembrie 2015 | 00:00 159

Avocatul Colţuc explică

Avocatul Colţuc explică

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la finele lunii august anul curent, a luat în discuţie situaţia societăţii de asigurare Astra şi a ajuns la concluzia că planul de redresare financiară a acesteia a eşuat. Prin urmare, Consiliul a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a asiguratorului şi să ceară intrarea acestuia în procedura de faliment. Astfel, în situaţia dată, clienţii pot primi înapoi banii pentru perioada dintre data denunţării şi data expirării contractelor.

Potrivit avocatului Marius Vicenţiu Colţuc, măsurile se regăsesc în Decizia ASF nr. 2034/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 657 din 31 august. “Consiliul ASF a analizat în şedinţa de astăzi (26 august - n.r.) situaţia Societăţii Asigurare-Reasigurare Astra SA pe baza unui raport înaintat de administratorul special KPMG Advisory privind stadiul planului de redresare financiară şi opţiunile existente în urmă eşuării procesului de majorare a capitalului social. (...)

În urmă analizei şi pe baza concluziilor raportului KPMG, Consiliul ASF a adoptat următoarele decizii: închiderea procedurii de redresare financiară a societăţii Astra, revocarea şi încetarea atribuţiilor de administrator special ale KPMG Advisory, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra, constatarea stării de insolvenţă a societăţii Astra şi solicitarea intrării în procedura de faliment”, au explicat reprezentanţii ASF într-un comunicat publicat. Astfel, avocatul Colţuc susţine că, în cuprinsul deciziei apărute în Monitor este subliniat că Astra trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a-şi informa asiguraţii că pot denunţa contractele şi că pot recupera primele achitate.

Clienţii pot primi înapoi, mai exact, banii pentru perioada dintre data denunţării şi data expirării contractelor. “Asigurătorul va lua toate măsurile necesare notificării asiguraţilor atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunţa contractele de asigurare încheiate cu Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A., cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei lor de valabilitate”, mai scrie în documentul amintit.

Prin urmare, mai spune avocatul, persoanele care, în perioada dintre închiderea procedurii de redresare financiară şi denunţarea contractelor, vor dori să ceară despăgubiri se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA). “Orice persoană care invocă un drept de creanţă împotriva asiguratorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliţa de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară şi cea a denunţării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată Fondului de garantare a asiguraţilor “, mai este precizat în decizie.

“Potrivit reprezentanţilor ASF, în ciuda interesului arătat de anumiţi investitori cu reputaţie internaţională, ultima etapă salvatoare de majorare a capitalului social al societăţii a eşuat în special din cauza lipsei de colaborare a acţionarilor principali. Prin urmare, planul de redresare financiară nu şi-a atins obiectivul de evitare a intrării în faliment. FGA poate să acorde despăgubiri de cel mult 450.000 de lei pentru fiecare asigurat. Potenţialele cereri de despăgubire venite din partea asiguraţilor societăţii Astra vor fi acoperite, conform comunicatului ASF, de FGA.

Concret, Fondul va putea să acorde despăgubiri de maximum 450.000 de lei pe asigurat”, a completat avocatul Marius Vicenţiu Colţuc. FGA este o persoană juridică de drept public a cărui misiune este protejarea asiguraţilor atunci când o societate de asigurare intră în insolvenţă. Fondul este constituit, după cum reiese din informaţiile publicate de ASF, prin contribuţia tuturor asigurătorilor. Acesta acordă despăgubiri şi sume asigurate creditorilor de asigurări ai societăţilor care se află în faliment.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218