REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Atac de panică vs atac de anxietate - asemănări și deosebiri. Cum pot fi combătute

Atac de panică vs atac de anxietate - asemănări și deosebiri. Cum pot fi combătute

Replica API 1 iunie 2020 | 00:00 1045

Atacul de panică și atacul de anxietate sunt condiții diferite, chiar dacă au câteva lucruri în comun. Iată cum le poți deosebi, dar și cum le poți combate!

Termenul de atac de anxietate nu există în domeniul medical, însă este folosit pentru a descrie apogeul anxietății. Pe de altă parte atacul de panică este specific tulburării de panică – acesta este mult mai intens decât un atac de anxietate, scrie doc.ro.

Atacul de panică debutează brusc, uneori în mod neașteptat, și implică o teamă intensă și copleșitoare. Acesta este acompaniat de simptome fizice ce pot fi înfricoșătoare: bătăi accelerate ale inimii, probleme de respirație, greață, durere în piept, transpirații abundente, simptome gastrointestinale și nu numai. Atacurile de panică pot apărea din cauze necunoscute și atunci sunt denumite atacuri de panică neașteptate, în timp ce atacurile de panică la care ne așteptăm să apară sunt acelea declanșate de fobii specifice. De exemplu, o persoană claustrofobă care suferă de tulburare de panică va avea un atac de panică dacă merge cu liftul.

Atacul de anxietate se manifestă prin griji exagerate, stare tensionată, teamă și stare generală de rău. Acesta, spre deosebire de atacul de panică, se instalează treptat și este adesea asociat cu anticiparea unei situații stresante ori a unui eveniment important.

Ce simptome au/ nu au în comun atacul de panică și cel de anxietate

Atacul de panică debutează subit, de multe ori fără un factor declanșator evident.

Simptomele acestuia sunt:

Puls accelerat

Durere în piept

Bufeuri

Transpirații reci

Greață

Furnicături la nivelul extremităţilor

Tremur

Durere de stomac, diaree

Senzația de nod în gât

Teamă de pierdere a minților

Senzația iminentă de moarte

Depersonalizarea

Senzația de pierdere a controlului

După primele 5-10 minute, simptomele atacului de panică încep să își piardă din intensitate, iar în 20 de minute dispar complet. După terminarea atacului de panică, anxietatea continuă, alimentată de teamă unui nou atac.

Atacul de anxietate se manifestă treptat, după o perioada intensă de griji. Simptomele sunt mai puțîn intense decât în cazul atacului de panică, însă pot persistă mai mult timp – zile, poate chiar săptămâni.

Simptomele unui atac de anxietate sunt:

Durere în piept

Vertij

Uscăciunea gurii

Oboseală

Teamă

Irascibilitate

Probleme de concentrare

Dureri musculare

Puls accelerat

Furnicături la nivelul extremităţilor

Insomnii

Senzația de nod în gât

Îngrijorare și stres

Modul în care debutează (brusc sau treptat), intensitatea simptomelor, precum și durata acestora ne pot ajută să facem diferența dintre atacul de panică și cel de anxietate.

Care sunt cauzele atacului de panică/anxietate

În cazul unor atacuri de panică, nu se cunosc cauzele. Însă atacurile de panică așteptate și atacurile de anxietate pot fi declanșate de unul dintre următorii factori declanșatori:

Stresul prelungit

Condusul îndelungat

Consumul de cofeină

Renunțarea la alcool/ droguri

Dureri/ boli cronice

Unele medicamente

Fobii specifice

Amintiri traumatizante

Cum poți combate un atac de panică sau de anxietate

Există o serie de strategii care te pot ajută să combați atacul de panică, dar și pe cel de anxietate. Iată despre ce este vorba:

Identifica atacul de panică/ anxietate – simptomele unui asemenea atac pot fi înfricoșătoare și te pot face să crezi că ți se va întâmplă ceva foarte rău. Este, așadar, foarte important să identifici atacul de panică și să nu te panichezi gândindu-te că este vorba despre ceva grav.

Reglează-ți ritmul respirației – respirația accelerată întreține atacul de panică, favorizând hiperventilația. Concentrează-ți atenția asupra respirației, inspiră lent și expiră și mai lent. Poți face un exercițiu de respirație – numără până la 4 pe timpul inspirului, apoi ține-ți respirația 4 secunde și în următoarele 5 secunde elimina treptat aerul din plămâni.

Folosește tehnici de relaxare – o baie caldă, o plimbare în aer liber ori o sesiune de yoga și meditație te vor ajută să înfrunți atacul de panică, dar și pe cel de anxietate.

Modifică-ți stilul de viață – pentru a preveni întoarcerea atacurilor de panică ori a celor de anxietate, redu stresul la care te expui zilnic, identifica gândurile negative și elimina-le, practică sport în mod regulat, adopta o dietă echilibrată, limitează consumul de alcool și cofeină și apelează la ajutorul unui psihoterapeut, care te va ajută să treci peste situația în care te afli.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367