REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Atacatorul de la Paris spune într-un video analizat de poliţie că va comite un act de "rezistenţă"

Atacatorul de la Paris spune într-un video analizat de poliţie că va comite un act de "rezistenţă"

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 961

Poliţia franceză studiază o înregistrare video în care bărbatul suspectat că a atacat vineri două persoane cu o armă albă în faţa fostului sediu al revistei Charlie Hebdo susţine că va comite un act de "rezistenţă" după republicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în revista satirică, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Suspectul, care este din Pakistan, a fost arestat la puţină vreme după ce două persoane au fost rănite în faţa fostului sediu al redacţiei Charlie Hebdo. Oficiali francezi susţin că hainele îi erau pătate de sânge.

Înregistrarea video a fost găsită pe telefonul suspectului, relatează media franceze. Reuters menţionează că nu a putut autentifica independent înregistrarea video. O sursă din poliţie a confirmat că înregistrarea video este examinată în prezent.

În înregistrarea video, suspectul spune că îl cheamă Zeheer Hassan Mehmood şi că a venit din localitatea Mandi Bahauddin din provincia Punjab. Apoi, cu o voce întreruptă de suspine, recită un text de preamărire a profetului Mahomed.

"Dacă vă par emoţional, permiteţi-mi să vă explic: aici, în Franţa, au fost făcute caricaturile cu profetul Mahomed", spune el în dialectul urdu. "Voi comite un act de rezistenţă astăzi, 25 septembrie", spune el în înregistrare.

Tatăl lui Mehmood şi-a elogiat fiul pentru acţiunea lui.

"Inima mea este plin de fericire", a declarat Arshad Mehmood pentru site-ul de ştiri Naya Pakistan. "Mi-aş sacrifica toţi cei cinci fii pentru a apăra onoarea profetului Mahomed", a adăugat el.

"Ne-a telefonat şi a spus că profetul lui Dumnezeu l-a ales şi i-a dat misiunea de a-i ucide pe blasfematori", a mai afirmat el.

Caricaturile au fost publicate prima dată de Charlie Hebdo în 2006 şi au determinat militanţi islamişti să atace redacţia săptămânalului satiric în 2015, un atentat care s-a soldat cu 12 morţi şi care a fost revendicat de Al-Qaida.

Săptămânalul, care s-a mutat într-un loc secret după atac, a republicat caricaturile în această lună pentru a marca începerea procesului a 14 persoane cu presupuse legături cu asasinii jurnaliştilor de la Charlie Hebdo.

Suspectul susţine în înregistrare că a fost îndrumat spiritual de Ilyas Qadri. Acesta este un cleric sunnit şi fondatorul Dawat-e-Islami, o organizaţie non-violentă cu ramificaţii pe întreg globul.

Qadri susţine că o persoană care comite o blasfemie trebuie predată poliţiei, dar dacă un individ este determinat de emoţiile sale să-l ucidă pe blasfemator, atunci legea ar trebui să nu se aplice. Organizaţia Dawat-e-Islami nu a răspuns unei solicitări a Reuters de a comenta această informaţie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sai dispara familia de pe pamantul sacru al crestinilor
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920