REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Atacul benzinarilor la conducte a provocat o poluare de proportii in Km. 4-5

Atacul benzinarilor la conducte a provocat o poluare de proportii in Km. 4-5

Replica API 1 noiembrie 2010 | 00:00 161

15 tone de pacura s-au revarsat peste strada Theodor Sperantia

15 tone de pacura s-au revarsat peste strada Theodor Sperantia

Strada Theodor Speranţia din municipiul Constanţa a fost inundată, sâmbătă seara, de o cantitate enormă de păcură, scursă dintr-o ţeavă care aparţine companiei Oil Terminal. Alertaţi că s-ar putea produce o nenorocire, locuitorii din respectiva zonă au chemat poliţia şi pompierii. "M-a trezit vecinul pe la ora 12 noaptea, că pe stradă curge păcură. Am dat telefon la poliţie, la pompieri. Cred s-au scurs tone de păcură, pentru că strada este plină de gropi mai mari de un metru. Nu a venit nimeni niciodată să o repare. Miroase îngrozitor!", ne-a povestit unul dintre constănţenii care locuieşte pe strada inundată de păcură.

Imediat, la faţa locului au ajuns reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea", SC RAJA SA Constanţa şi Oil Terminal, care au demarat acţiunile de depoluare. Autorităţile au reuşit să delimiteze zona poluată, în sensul că au închis vanele de legătură cu staţia de pompare SP0 şi Staţia de Epurare Constanţa Sud, pentru ca apa furnizată consumatorilor să nu fie afectată de poluare. "Au fost închise vanele de legătură cu staţia de pompare şi Staţia de Epurare Constanţa Sud, astfel că cele două locaţii nu au fost afectate de poluare", a declarat Irina Oprea, reprezentantul RAJA. La rândul său, reprezentantul Oil Terminal, Bela Fazakas, a precizat că din conductă s-au scurs între 10-15 tone de păcură, pentru colectarea căreia s-a intervenit cu materiale absorbante biodegradabile. "S-au scurs aproximativ 10-15 tone de păcură din conductă. Noi am acţionat cu rumeguş biodegradabil, pe care l-am împrăştiat pe 300 de metri pătraţi de teren. De asemenea, am vidanjat sistemul de preluare a apelor pluviale din zonă. Urmează să încărcăm păcura scursă în recipiente de metal, după care vom spăla şi ecologiza strada", a declarat, pentru cotidianul "Replica", reprezentantul Oil Terminal, Bela Fazakas. Potrivit acestuia, de vină pentru scurgerea păcurii sunt hoţii, care au vrut să fure motorină, dar au încurcat conductele. "Când am strâns păcura şi am ajuns la conductă, am descoperit că este vorba despre un atac al hoţilor, care au confundat-o cu cea prin care se transportă motorină. Aceştia au acţionat cu o freză şi au fisurat conducta", a mai spus Bela Fazakas. Mai mult, se pare că o parte din păcura revărsată pe stradă s-a scurs şi în dana 84, în zona Convex, unde Administraţia Portului Constanţa a montat baraje antipoluante. Reamintim că un incident similar s-a petrecut la Constanţa pe 16 septembrie, când câteva tone de păcură s-au scurs în sistemul de canalizare dintr-o conductă care alimenta CET Palas, iar o bună parte din hidrocarburi a ajuns în Marea Neagră. În plus, în urma deversării de păcură s-a defectat o staţie de pompare a apelor uzate aparţinând RAJA. În cazul atacului la conducte de sâmbătă, care a provocat poluarea de pe strada Theodor Speranţia, cercetările sunt continuate de Poliţie, pentru depistarea benzinarilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369