REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Atacurile din Noua Zeelandă: Funeraliile primelor două victime - tată şi fiu sirieni

Atacurile din Noua Zeelandă: Funeraliile primelor două victime - tată şi fiu sirieni

Replica API 21 martie 2019 | 00:00 276

Primele funeralii a două victime ale atacului terorist din 15 martie asupra a două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, au avut loc miercuri dimineaţa, informează dpa.

Conform informaţiilor publicate de mas-media locală, corpurile neînsufleţite depuse la Memorial Park Cemetery, nu departe de locul în care se află una dintre moscheile atacate, sunt un tată şi un fiu sosiţi din Siria cu doar câteva luni în urmă.

Familiile victimelor au trecut printr-o perioadă agonizantă în aşteptarea predării corpurilor neînsufleţite ale persoanelor iubite.

Conform legii islamice, morţii trebuie înmormântaţi cât mai curând posibil, în general în 24 de ore de la producerea decesului, dar funeraliile au fost amânate din cauza lentorii cu care se desfăşoară procesul de identificare a cadavrelor şi investigaţiile medico-legale.

Marţi, poliţia a informat că au fost încheiate autopsiile tuturor celor 50 de victime, dar doar "12 persoane au fost identificate" oficial, iar "şase dintre ele au fost predate familiilor".

Javed Dadabhai, venit din Auckland pentru a-şi înmormânta vărul, a explicat că familiile victimelor au fost avertizate de autorităţi că "procesul va fi foarte lent şi foarte amănunţit".

"Anumite familii au fost invitate să îşi vadă membri decedaţi (...), cei care sunt cel mai uşor de identificat. Dar e vorba de trei sau patru familii", a declarat Dadabhai pentru AFP. "Majoritatea nu au avut încă ocazia să îşi vadă apropiaţii" ucişi, a precizat ruda victimei.

Potrivit unei liste care circulă printre familiile victimelor, vârsta acestora este cuprinsă între 3 şi 77 de ani. Multe persoane era născute în regiune, în timp ce altele erau originare din ţări aflate la distanţe mari de Noua Zeelandă, precum Egipt sau Iordania.

În faţa Parlamentului reunit marţi în cadrul unei sesiuni speciale, premierul neo-zeelandez a declarat că autorul atentatului va fi supus legii "în toată rigoarea acesteia".

Premierul Jacinda Ardern a adresat musulmanilor un puternic mesaj de solidaritate şi a promis că nu va mai pronunţa niciodată numele atentatorului, extremistul australian care a difuzat în direct imagini ale atacului său pe reţelele de socializare şi a publicat în prealabil un manifest rasist.

"Prin acest act terorist, a urmărit multe lucruri, dar unul dintre acestea a fost notorietatea", a susţinut Ardern. "De aceea nu mă veţi auzi niciodată pronunţându-i numele. Este un terorist, un criminal, un extremist. Când voi vorbi despre el nu îi voi pronunţa numele", a explicat premierul, implorând audienţa parlamentară să pronunţe mai degrabă numele victimelor.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614