REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Atelierul din Constanța, unde a fost construit primul hidroavion românesc, o RUINĂ SINISTRĂ!

Atelierul din Constanța, unde a fost construit primul hidroavion românesc, o RUINĂ SINISTRĂ!

Replica API 22 februarie 2020 | 00:00 653

Câteva urme de pereţi coşcoviţi, desprinşi direct din filmele de groază, şi care mai servesc drept refugiu oamenilor străzii, sunt tot ce a mai rămas din fostul sediu al Societății de Transporturi Constanța, locul unde a fost construit primul hidroavion românesc, „GETTA”, transformată, după ani de abandon şi ignorare a trecutului şi a istoriei, într-o veritabilă groapă de gunoi pe strada Griviţei, numărul 44, la intersecția cu strada Olteniei.

Istoria hidroaviației româneşti a început la Constanța

Imobilul unde s-a scris o pagină importantă din istoria hidroaviaţiei româneşti, la Constanța, nu mai aminteşte cu nimic de locul unde, în anul 1925, unde a fost construit primul hidroavion românesc, „GETTA”, de către inginerul Radu A. Stoika, diplomat în construcții aeronautice și navale la Paris, director al Societății de Transport Constanța (STC), sprijinul material al lui George I. Georgescu, proprietarul STC.

La câțiva ani după Revoluție, pe fațada clădirii a fost montat un ansamblu comemorativ care a fost mutat de către membrii Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Constanța și reprezentanții Muzeului Marinei Române, în parcul Muzeului Marinei, de pe strada Traian, unde se află și acum.

Ulterior, clădirea a schimbat mai mulţi proprietari, găzduind o țesătorie şi un cămin de fete. Dar sunt zeci de ani de când imobilul este lăsat la mila sorţii, pentru că proprietarul nu s-a preocupat deloc de reabilitarea imobilui și îngrădirea spațiului. A fost emisă o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a impus supraimpozitării clădirii cu 500%, ca urmare a acestui fapt, dar atitudinea proprietarilor a rămas neschimbată, chiar şi în urma impozitării, iar imobilul care trebuia, poate, să fie un monument istoric, continuă să fie un focar de infecţie care repugnă trecătorilor.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Te dai stiutoare de carte? Stii cine a fost Alexandru Graur? Foloseste cuvinte precum: a prduce cuiva sila sau dezgust, a displacea, Tu ce ai vrut sa spui cu repugna trecatorilor? Ca le produce sila, dezgust sau ca le displace trecatorilor? Trecatorilor de pe str. Olteniei cu multi puradei nu le repugna privelistea.
4
0
De recuperat nu se mai poate recupera.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218